Град Краљево се, сарађујући са Привредном комором Србије – Регионалном привредном комором Моравичког и Рашког управног округа, укључио у реализацију дела активности на пројекту Get involved in EP4A: European Partnerships for Apprenticeships, који Комора Краљево реализује са партнерима из Хрватске, Енглеске и Чешке – успостављање партнерстава у области дуалног образовања.

Циљ овог пројекта је промоција праксе у предузећима, кроз изградњу партнерстава између посредничких тела, предузећа, пружалаца стручног образовања и оспособљавања, институција и социјалних партнера, која доприноси већој запошљивости младих особа. Прилика да ученици разних образовних профила кроз учење кроз рад односно праксу у предузећима која се баве управо пословима за које се они образују, умногоме ће допринети и младима, који ће стећи практична стручна знања, и предузећима, која могу да рачунају на добро обучене младе људе који након школовања могу да допринесу успешном пословању предузећа тако што ће стечена знања наставити да примењују код истог послодаваца који су показали друштвену одговорност и одговорност према младима.

У граду Краљеву већ има примера примене оваквог модела, а намера је да се допринесе развоју дуалног образовања кроз стварање услова за обезбеђивање учења кроз рад.

У настојањима да се допринесе томе, потписан је Меморандум о разумевању о успостављању партнерства за учење кроз рад у предузећима.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је истакао да је потписивање Меморандума прави пример добре сарадње између Регионалне привредне коморе, Школске управе, града Краљева и краљевачких привредника.

„Састанку су присуствовали привредници који су већ ушли у процес дуалног образовања у сарадњи са краљевачким средњим стручним школама, али и једна фирма која је тек основана – „Еуротај“, компанија турских власника, која ће у Краљеву изградити погон за производњу џинса. Захваљујем свим краљевачким привредницима, Регионалној привредној комори и Школској управи, јер смо успели да у најкраћем могућем року акредитујемо још један образовни профил који је омогућио младим Краљевчанима да у оном тренутку када заврше средње образовање почну да раде у овим фирмама. То је веома значајна порука свим младим људима који уписују сада средње школе, јер још увек постоји могућност да млад човек, када уписује средњу стручну школу, зна да, уколико буде добар и уколико се покаже успешним током дуалног образовања, може да добије посао у фирми у којој је провео део времена током свог школовања“, поручио је градоначелник.

„Oвај Меморандум је круна пројекта који је Привредна комора Србије односно Регионална привредна комора Моравичког и Рашког управног округа спроводила две године. То је у ствари промоција и приближавање систему дуалног образовања. Потписивањем Меморандума су привредници, школе односно Школска управа и, пре свега, град Краљево, који је стао иза пројекта, заокружили причу и ове године смо наставили припрему за улазак у дуално образовање које ће у пуном законском оквиру кренути 2019-2020. године“, рекао је директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа Звонко Туфегџић, искористивши прилику да свима који су са Комором Краљево учествовали у припреми захвали.

Руководилац Школске управе Бојана Маринковић је потписивање Меморандума о разумевању о успостављању партнерства за учење кроз рад у предузећима сматра великим успехом Школске управе и нашег образовања, које има за циљ да образује младе људе, да се смањи број незапослених, да ученици кроз рад стекну компетенције и да што пре дођу до посла.

„Пет краљевачких стручних школа је потписало уговоре са послодавцима и надам се да ће ови споразуми допринети ученицима, а и самим тим одазваће се на неке реалне потребе послодавцима нашег града. На нивоу целог округа, у сарадњи са Привредном комором, кренућемо даље, јер дуално образовање постоји и у другим локалним самоуправама на територији коју покрива Школска управа Краљево, тако да ће се тај споразум проширити и на њих“, рекла је руководилац Школске управе Краљево.

Власник фирме „Моја соба“, која се бави производњом намештаја, Бранко Петровић је нагласио колико је за његово предузеће значајан овакав вид сарадње.

„Прошле године смо имали потписан уговор са Шумарском школом, која нам је дала пет ученика за стручно оспособљавање у производњи намештаја. Ове године смо планирали да имамо десет ученика и укључиваћемо их све више пошто смо фирма која је окренута и зависи од људског ресурса. Надам се да ће се и други предузетници укључити у ово како бисмо решили проблем који тренутно имамо и који ће нам тек доћи, а то је недостатак радне снаге“, рекао је Петровић.

Потписивање Меморандума је пратила и презентација Erasmus + KA3 – Укључите се у EP4А: Европско партнерство за стручну праксу у предузећима. О томе шта је и како функционише дуално образовање и о предностима које собом носи говорила је Горана Танасковић, руководилац Организационе јединице Чачак Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа.

Print Friendly, PDF & Email