У нашем граду свечано је обележен Светски дан цивилне заштите – 1.март, у организацији Града Краљева, Рашког управног округа и Одељења за ванредне ситуације у Kраљеву. У Свечаној сали Градске управе града Краљева приказана је презентација кроз коју су представљени улога и значај цивилне заштите и специјализованих јединица цивилне заштите.

Овај датум је, као празник Цивилне заштите, установљен 1990. године одлуком Генералне скупштине међународне организације цивилне заштите (ICDO), а у Србији се обележава од 2013. године. У Републици Србији ће низом пригодних манифестација бити обележен Светски дан цивилне заштите са циљем да се укаже на виталан значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима – да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге. Цивилна заштита представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају такве ванредне ситуације, која превазилази могућности редовног деловања надлежних органа.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић тим поводом је свечано уручио Захвалницу Радоици Кочовићу, за дугогодишњу успешну сарадњу и немерљив допринос координацији послова и личном ангажовању у акцијама заштите и спасавања у ванредним ситуацијама.

Градоначелник града Краљева Предраг Терзић осврнуо се на чињеницу да је град Краљево у претходних неколико година задесило неколико веома великих природних катастрофа, од земљотреса у новембру 2010. године, преко великих поплава 2014. године и 2016. године. „Управо је то био разлог да ми другачије организујемо цивилну заштиту на територији града Краљева, да оснујемо посебну организациону јединицу у оквиру Градске управе која се бави питањима цивилне заштите, да обучимо поверенике цивилне заштите на територији свих месних заједница, њихове заменике и да сваке године обезбеђујемо финансијска средства како би систем цивилне заштите на територији града Краљева добро функционисао. Ове године у пензију одлази Радоица Кочовић, човек који је у многоме помогао да систем цивилне заштите у граду Краљеву добро функционише, а на његово место, место начелника Штаба за ванредне ситуације града Краљева, долази његово досадашњи заменик, господин Дејан Сеизовић и надам се да ће и сарадња са господином Сеизовићем бити добра и успешна“, рекао је у својој изјави градоначелник Терзић.

Радиоца Кочовић, коме је градоначелник града Краљева свечано уручио Захвалницу у име Града, нагласио је да је обележавање Светског дана цивилне заштите прилика да се сетимо свих активности које се преко система цивилне заштите реализују у целој држави Србији, а посебно на Рашком округу.

„Ово је моменат да се сетимо свих проблема и недаћа које смо имали током протеклог периода, посебно када је Краљево захватио земљотрес, па поплаве, пожар и остале елементарне непогоде природног карактера. Краљево као град и ми који смо учествовали у свему томе, смо учинили пуно да са грађанима Краљева, заједнички превазиђемо те проблеме и што пре нормализујемо живот и рад на овим просторима. Ово признање сам схватио не само као признање мени, који сам радио дуги низ година на тим пословима, већ и као признање Сектору и структурама које су последњих година организоване да заиста на један веома ефикасан и организован начин у Србији решавају све проблеме који се десе од последица елементарних непогода, техничко-технолошких катастрофа и других недаћа. То није само захвалница за мене већ и за све из Сектора за ванредне ситуације, припаднике Полиције, Жандармерије и свих структура градских и локалних самоуправа који су заиста дали несебичан напор да се превазиђу сви проблеми који су настали услед елементарних непогода“, истакао је Кочовић.

Кочовић је још додао да „изменама закона се кренуло са неким кључним елементима у изради процена угоржености на целој територији Србије, а након израде тих процена радиће се планови за заштите и спасавања, мислим да том законском регулативом ће се пуно постићи. Сектор има у свом плану да се превентивно бави, а превентивно је оно што је јако битно, ја сам увек истицао да 1 динар уложен у превентиву, 7 пута се враћа у ванредној ситуацији. Сектор ради на томе да се технички опреме што боље, већ су прошли и ову годину планирали набавку нових моторних возила, специјалних возила за ватрогасце, да обнове кадар, тако да опремањем тих људи који се баве професионално заштитом и спасавањем заиста ће сектор добити једну модерну структуру којом ће моћи да одговори на све недаће које се дешавају у ванредним ситуацијама.“

Дејан Сеизовић поздравио је присутне испред Одељења за ванредне ситуације у Краљеву, па подсетио да је „Међународна организација 1990. године на Генералној скупштини донела Одлуку да се 1. март прогласи као Светски дан цивилне заштите. Цивилна заштита је имала велику улогу у ранијем периоду, али је због транзиције и ратних дешавања била урушена, држава је преко Министарства унутрашњих послова и Сектора за ванредне ситуације препознала улогу и значај цивилне заштите као брзи одговор на све ванредне догађаје, а у циљу заштите живота и материјалних добара. Сходно томе донет је Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама при чему је акценат дат на формирању специјализованих јединица цивилне заштите и опште намене“.

Print Friendly, PDF & Email