Да и даље, личним примером, показује како се ради на зближавању и продубљивању пријатељских односа пољског и српског народа, уверила нас је заменица градоначелника партнерског пољског града Зелена Гора Виолета Харежлак, која је у наш град допутовала једанаести пут.

За то што је личним залагањем допринела да партнерски градови Зелена Гора и Краљево непрекидно раде на проширењу и обогаћивању сарадње, а као израз посебног поштовања за дугогодишње ангажовање на успостављању партнерских односа између Краљева и Зелене Горе, Виолети Харежлак је на Свечаној седници Скупштине града Краљева поводом Дана града – Краљевдана, 7. октобра 2012. године, тадашњи градоначелник уручио признање – ЗВАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ГРАДА КРАЉЕВА за 2012. годину.

Заменица градоначелника пољског града са којим је Краљево 2014. потписало Декларацију о обнови сарадње како би обновили и проширили постулате из Споразума о партнерству потписаног септембра 2009. године, овог пута наш град је посетила са два представника градског већа – Андрејем Брахманским и Андрејем Боченским. Делегацију је примио градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима – чланом Градског већа Милуном Јовановићем и шефом Кабинета Кристином Марковић и замеником председника Скупштине града Краљева Владимиром Мимовићем.

Виолета Харежлак је захвалила представницима градске власти на прилици да поново дође у Краљево и донесе поздраве свим Краљевчанима од становника Зелене Горе. Будући да дуже од деценије посећује наш град, Харежлакова је честитала градоначелнику Краљева на развоју града који је, како је рекла, евидентан. Истакла је да је најбитније да се настави размена омладине, да млади Краљева и Зелене Горе упознају партнерски град, његову иторију, културу, туристичке потенцијале… Заменица градоначелника Зелене Горе је позвала Краљевчане да посете Зелену Гору.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао значај одржавања пријатељских односа градова побратима, чија вишедеценијска сарадња се наставља без прекида. На састанку је било речи о сличностима два града, о улицама које нас спајају – Зелена Гора у Краљеву и Краљевска у Зеленој Гори, о могућностима проширења културне и спортске сарадње.

„Разговарали смо о бројним могућностима сарадње, јер Зелена Гора је развијен град, град који обећава, који се развија и у привредном и у културном смислу, град који у сваком случају треба имати за пријатеља. Ја сам посетио Пољску пре две године у септембру током празника „Винобрање“. Ове године, за време „Дана Зелене Горе – Винобрање 2018“ у граду Краљеву је Дејвис куп меч између тениских репрезентација Србије и Индије, али ће делегација Краљева, у нешто измењеном издању, ипак посетити Зелену Гору. Позвали смо рукометни клуб из Зелене Горе да учествује на турниру који ће у октобру ове године бити одржан у Новој хали спортова поводом 7. октобра, Дана града“, најавио је градоначелник Краљева након пријема истакавши да се ради о међународном рукометном турниру „Трофеј града Краљева“ за дечаке рођене 2001, 2003, 2005. односно девојчице рођене 2004. године, у организацији рукометног клуба „Слога“ у оквиру обележавања Краљевдана.

Закључак састанка двеју делегација партнерских градова био је и овога пута да ће се добри партнерски односи неговати и развијати и преносити на будуће генерације.

Print Friendly, PDF & Email