Приликом посете граду Краљеву, председник Србије Александар Вучић је најпре, са градоначелником града Краљева др Предрагом Терзићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем, обишао производни погон и  изложбени салон фабрике кревета „Моја соба“, а затим и Етно село „Богут“ у Богутовачкој Бањи.
Председник Србије је разговарао са директором „Моје собе“ Бранком Петровићем и радницима фабрике која је 2012. године имала свега четири запослена, а данас броји чак 119 радника. Фабрика извози 95 одсто производа односно око 2.000 кревета месечно у земље региона, али и земље ЕУ – Немачку, Холандију, Белгију, а током прошле године је забележила раст од 150 одсто.  Према речима Петровића, у преговорима су да преко компаније „Темпур“, највећег светског произвођача кревета, изађу и на тржиште Сједињених Америчких Држава.
Како је приликом обиласка рекао градоначелник Краљева др Предраг Терзић, „Моја соба“ је пример фабрике која је остварила изузетан напредак за само шест година, фабрика коју ниједан радник никада није напустио.
„Срећан сам да осим страних компанија могу да видим српске породице које праве посао, које умеју да раде, где су сви људи насмејани“, рекао је председник Вучић додајући да Kраљевчани могу да очекују нова запошљавања од краја марта и почетка априла.
Председник је изјавио да држава може да помогне српским привредницима, и то до 50 одсто инвестиције, нагласивши да су породичне фирме будућност српске привреде. Истакао је и да ово предузеће никада није тражило подршку државе, а да, како је власник рекао, не знају ни како се то ради.
„Имамо новца и помоћи ћемо на све начине, јер је циљ да наше компаније напредују драматично, имају веће профите, да зарађују и троше више, да могу да запошљавају већи број људи. Више нам се исплати да улажемо у то, него у потрошњу или било шта друго“, рекао је председник истакавши значај тога да, као у породичном предузећу „Моја соба“, све генерације буду укључене у посао.
Приликом обиласка Етно села „Богут“, председника Србије су дочекали министар пољопривреде Бранислав Недимовић, власници „Богута“ породица Филиповић, представници месне заједнице и мештани. Након обиласка једне од брвнара, председник је са мештанима разговарао о улагањима у етно туризам.
Етно село „Богут“ чине три брвнаре апартманског типа и стара кућа преуређена за смештај гостију, салоном за ручавање, мини-фармом, воћњаком и баштом. Максималан капацитет је до 16 особа са 14 лежајева.
На конкурсима за доделу бесповратних подстицајних средстава за развој сеоског туризма које град Краљево опредељује последње четири године, у протекле три године Етно селу „Богут“ је додељено нешто више од 1,6 милиона динара и изграђен је пут у дужини од 500 метара.
Град Краљево је за три године определио 22 милиона динара подстицајних средстава за развој сеоског туризма на својој територији, а буџетом за ову годину је опредељено седам милиона.
Град Краљево додељује подстицајна средства за развој сеоског туризма у циљу стварања услова за унапређење и развој сеоског туризма, а самим тим и унапређење руралне економије и квалитета живота, нарочито младих људи, на сеоском подручју, како би млади остали на селу. Прошле године, на територији града Краљева, остварено је 3.237 ноћења у оквиру капацитета од 547 лежајева.

Print Friendly, PDF & Email