Приликом редовне посете Дечјем одмаралишту „Гоч“ на планини Гоч, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је обишао новоизграђени објекат „Гочко“, намењен првенствено за реализацију „школе у природи“ током школске године, али и „спортских кампова“ током школског распуста, као и спортске терене.

Градоначелник је са директором ове јавне установе чији је оснивач град Иваном Милићем разговарао о средствима која су до сада заједнички град и установа уложили најпре у павиљон, али и о средствима (26.842.050,00 динара) којима ће, у циљу унапређења услова за спровођење спортско-рекреативне и едукативне наставе у природи на Гочу, бити реконструисани спортски терени за кошарку и одбојку и балон хала и набављена опрема, а која су опредељена граду Краљеву Уговором о суфинансирању мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години, који је градоначелник потписао са министром без портфеља у Влади Републике Србије задуженим за демографију и популациону политику Славицом Ђукић Дејановић прошлог месеца.

„Уз то, град је обезбедио средства из текуће резерве за завршетак изградње водоводне мреже и на тај начин смо обезбедили чисту, текућу, воду за пиће за нов павиљон, а у будућности морамо да решавамо и друге проблеме. Поред „Телекома“, који је обезбедио оптички кабал како бисмо овде имали добар интернет, мораћемо да размишљамо и о обезбеђењу простора за скијање, о жичари“, најавио је градоначелник, уз напомену да директор одмаралишта није затекао најбољу ситуацију када је дошао на чело установе – радове на павиљону су каснили, било је много питања на која тада није постојао одговор, од водоводне мреже, обезбеђивања инфраструктуре па надаље.

„Директор је за кратко време показао иницијативу, рад и труд, и очекујем да ће до краја мандата успети да реши многа питања. Увек ће имати подршку града, не само у обезбеђивању средстава за инфраструктуру, него и у обезбеђивању пројеката, како бисмо заједнички конкурисали код републичких јавних предузећа и министарстава и, оно што је главно, решавали проблеме Краљевчана средствима Републике“, рекао је Терзић истакавши да локална самоуправа нема новца да реши све проблеме који су деценијама настајали, да за четири године реши све оно што није решено у последњих 20 или 30 година, али зато мора да се труди и да обезбеди новац из других извора.

„Није у реду да дочекујемо децу из Београда, Новог Сада, да иницијативом директора, нас из Градске управе, нашим личним везама, долазе људи на Гоч и причају нама како је Гоч леп. Не треба нико из Београда и Новог Сада да дође да нам каже да је Гоч леп, то треба да знају и директори краљевачких школа и да пошаљу децу овде, јер овде је засигурно најјефтинији смештај и деца овде за мало пара могу јако лепо да се проведу и да на исти начин као што је нама Гоч остао у најлепшем сећању, тако буде и тој деци за десет или двадест година“, посебно је нагласио градоначелник Краљева.

Према речима директора Дечјег одмаралишта „Гоч“ Ивана Милића, у нови павиљон Дечјег одмаралишта, који је отворен 26. јула, стигли су и први гости, међу којима је мало Краљевчана. Објекат заузима 1.600-1.700 квадрата, има 38 соба – двокреветних, трокреветних, четворокреветних, па и шесто и седмокреветних, 147 кревета, са могућношћу проширења на 160.

„Због неких старијих гостију смо били принуђени да убрзамо радове и у објекту и око објекта, како бисмо их примили. Град Краљево је препознао да овај објекат треба ставити што пре у функцију, па је изашао у сусрет установи. До сада је за отварање павиљона утрошено, из градског буџета и средстава установе, око 14 милиона динара – за уређење простора испред објекта, набавку намештаја и инвентара у оквиру самог објекта. Радимо и уређење око објекта и са средствима што су стигла из Републике радићемо на уређењу спортских терена и балон хале. Треба да урадимо тартан терен за кошарку и одбојку, покушаћемо тим средствима да заменимо подлогу у балон хали како бисмо могли да је приведемо намени рукометашима, играчима малог фудбала, кошаркашима, када временски услови захтевају коришћење хале. Морамо да урадимо наткривени део терена, јер су се капацитети ове установе повећали са 120 на око 280 лежајева, тако да нам балон хала не задовољава потребе. Морамо радити још више на инфраструктури. За сада је урађено само једно идејно решење за ски стазу, али покушаћемо да аплицирамо код Министарства или у разговорима са Скијалиштима Србије, у сарадњи са градом, да пробамо да оспособимо ски стазу. Сматрам да у оквиру ове установе треба да постоји и један базен, јер се то налази у свим понудама оваквог типа“, сматра директор Милић.

Вредност пројекта изградња павиљона на Гочу, чији је носилац био град Краљево, износила је 65.500.000 милиона динара. Према речима директора, за два котла на пелет је потребно уложити још пет милиона динара, а један котао је већ донирало предузеће „Радијатор инжењеринг“. И Дечје одмаралиште „Гоч“ и хотел „Добре воде“ ће ускоро имати грејање само на пелет.

Print Friendly, PDF & Email