У сусрет овогодишњој, двадесет седмој манифестацији „Жички духовни сабор – Преображење“, у Римској дворани Библиотеке града Београда је представљен зборник „Мошо Одаловић, песник“, посвећен прошлогодишњем добитнику Жичке хрисовуље, у издању Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево.

У програму су учествовали књижевни критичар проф. др Радивоје Микић, уредник Зборника и посебни саветник министра културе и информисања Краљевчанин др Драган Хамовић, песник Мошо Одаловић, уредница издавачке делатности мр Ана Гвозденовић, директор Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево мр Миша Милосављевић.

Поред осврта на дело прошлогодишњег добитника, била је ово прилика да се најави и овогодишња манифестација „Жички духовни сабор – Преображење 2018“, која ће бити одржана од 16. до 19. августа у Манастиру Жичи и у институцијама културе града Краљева, када ће бити представљен овогодишњи добитник Жичке хрисовуље песник Стеван Тонтић.

Приликом  представљању у Београду, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је истакао значај најстарије преображењске културне манифестације у Србији, којом се град Краљево поноси и по којој се препознаје. Он је истакао да је, осим прве године одржавања, град Краљево укључен у све остале Жичке духовне саборе и њихову организацију, са Народном библиотеком Краљево, Народним музејом Краљево и Књижевним клубом Краљево, који је и покренуо ову иницијативу.

„Историја Жичког духовног сабора је ушла у другу четвртину века постојања. Ради се о догађају који се сваке године организује у доба преображења, када се природа мења, када вода постаје хладнија, када шума добија боју која иде ка жутој, када се и људи мењају. Ова природна граница у времену користи се и као граница која показује шта смо до сада радили и настоји да изабере новог носиоца Жичке хрисовуље. Ми се сада сећамо претходног добитника, говоримо о његовом песничком опусу и најављујемо наредног“, рекао је Терзић обраћајући се у Римској дворани Библиотеке града Београда и позвао све љубитеље писане речи да посете Краљево и не пропусте културне манифестације које престоје:

„Надам се да ће се овај континуитет наставити и да ћете сви ви бити гости за десетак дана у Краљеву, да ћете посетити Краљево и током октобра, када ћемо обележавати 150 година некадашње Карановачке читаонице, а данашње Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево.“

Print Friendly, PDF & Email