„За изузетан допринос и унапређивање српског нематеријалног културног наслеђа“, Kраљевчанка Вера Столић, студенткиња Факултета музичке уметности у Београду – Одсек за етномузикологију и етнокореологију, извођач традиционалне српске музике, добитник је Светосавске награде за 2023. годину. Вера је један од 32 добитника, којима је министар просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић уручила награде на Савиндан у Влади Србије. У име свих добитника, Вера се, на Светосавској академији „У духу светосавља“, коју је организовало Министарство просвете, захвалила на овом значајном признању.

Међу бројним предлагачима Вере Столић за доделу Светосавске награде за 2023. годину за изузетне резултате у области образовања и васпитања у Републици Србији, били су и Град Kраљево и Школска управа Kраљево. Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић примили су Веру и њену породицу.

„Веру Kраљевчани знају по традиционалним српским песмама које славе Kосово и Метохију, говоре о нашој традицији, култури и историји. Њен просек на факултету је веома висок, показује да иза таквих оцена стоји много рада, труда и посвећености. Најважније, стоји и много љубави према уметности и према српском народу. Породица Столић – отац Жарко, мајка Јелена и Вера и Неда, музички је образована, сви су музички надарени, људи који су уметност повезали са љубављу према отаџбини. Због тога за ову породицу треба сви да знају, да се објасни колико воле музику, крај из кога потичу – Kосово и Метохију и Приштину. Сигуран сам да ће, поред Вере, и њена сестра Неда постати успешан студент и неко ко ће у Kраљево донети још неко признање“, поручио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

Како је истакла руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић, и током средњошколског образовања у краљевачкој Музичкој школи „Стеван Мокрањац“, Вера Столић је показала таленат и постала препознатљива по традиционалној музици не само у нашем граду него и шире.

„Светосавска награда је признање Министарства просвете за све који постижу најзапаженије резултате у области образовања. Била је част присуствовати Светосавској академији и чути да је Вера један од добитника који је имао највише предлагача. Из Владе и Министарства је позвана да се обрати у име свих добитника – била је велика част слушати, то је велики понос нашег града и Србије. Ми, просветни радници, дужни смо да овакве ученике препознамо, дамо им подршку и усмеримо на прави пут“, рекла је руководилац Школске управе Каљево Бојана Маринковић уз поруку: „Благо Kраљеву кад има овакву децу“.

Наша млада суграђанка којој је припало ово велико признање захвалила је на дивном пријему градоначелнику Kраљева и руководиоцу Школске управе истакавши колико јој ова подршка значи.

„Пријем попут овога у мом граду, граду у ком сам рођена, изузетно значи и мени лично и за моју породицу, и за мој будући развој, наставак мог каријерног пута“, рекла је Вера додајући да је Светосавска награда круна њеног досадашњег рада.

„Потрудићу се да трудом, залагањем, радом и знањем оправдам ово одликовање јер сматрам да Светосавска награда, поред свих бенефита које собом носи, представља велики благослов управо зато што је добила име по нашем највећем просветитељу, највећем српском светитељу и архиепископу Српске православне цркве, који је био и највећи учитељ и просветитељ у доба средњовековне српске државе“, казала је Вера и захвалила Министарству просвете што је препознало знање, таленат, труд, рад и квалитет и поручила да ће у будућности настојати да оправда задобијено поверење.

Ова млада Kраљевчанка већ је постигла бројне запажене успехе изводећи српску традиционалну музику и свесрдно се залажући за њено очување, као и очување српске културне баштине, проносећи име свога града Kраљева и своје земље Србије и ван њених граница. Учешћем на разним манифестацијама, фестивалима, радионицама, програмима, постигнутим резултатима и залагањем, завредела је бројне захвалнице и признања – од основне и средње школе које је похађала, удружења, друштава, домова културе односно културних центара, локалних самоуправа, Министарства културе и информисања – за допринос унапређењу и развоју школе, очувању српске културне баштине, неговање културне баштине на Kосову и Метохији, за показану љубав и пожртвовање да се српство обожи, сложи и умножи…

Учесница је хуманитарних концерата, који су најчешће били посвећени српском народу на подручју Kосова и Метохије, фестивала, свечаних академија, свечаности, културних манифестација… гостовања у Црној Гори, Румунији, Француској, Норвешкој, Чешкој и Швајцарској.

Од седамнаесте године, самостално проучава, ствара и изводи музику коју карактеришу историјски, верски и културни елементи који су обележје српског народа. Првом ауторском песмом „Ој, Лазаре”, желела је да истакне неке од најзначајнијих историјских чињеница, које сматра изузетно значајним и за будући опстанак нашег народа. Издавачка кућа ПГП РТС је објавила Верину песму „Не дам ником оно што је моје“, која представља спој традиционалних и савремених музичких елемената и која носи јаку поруку која има за циљ да пренесе српском народу, и у нашој земљи и шире, колики је значај очувања наших светиња на подручју Kосова и Метохије.

Kао једина учесница из Србије на XV Интернационалном фестивалу фолклорне музике у Румунији, највећем светском такмичењу фолклорне музике, освојила је прву награду. Представила се песмама са подручја Kосова и Метохије, из царског града Призрена, и наступила је у градској призренској народној ношњи, показавши да је музика са подручја наше земље најдрагоценија вредност културе српског народа.

Вера Столић показује несебичну посвећеност неговању, очувању и промоцији српске културне традиције и, несумњиво, пример је и узор младим, али и старијим генерацијама.

Print Friendly, PDF & Email