Век непрекидне посвећености, љубави и преданости најважнијој споредној ствари на свету – сто година постојања Фудбалског клуба Морава из Мрсаћа
Фудбалски клуб Морава из Мрсаћа прву утакмицу одиграо је 18. јула 1924. године. Током, како кажу у клубу, ових првих 100 година, клуб никада није престао да ради, доследно се такмичећи у разним ранговима такмичења, са различитим успехом. Генерације су одлазиле и долазиле, а Морава је остајала и опстајала, непоколебљиво настављајући традицију целог једног века.
Председник Фудбалског клуба Морава Мрсаћ Милорад Ратковић истиче да су веома поносни на то што су привилеговани да обележе један овако велики јубилеј.
„Најзахвалнији смо прецима који су имали визију да оснују клуб тако давно и који су нам оставили заоставштину коју треба да чувамо и предамо будућим генерацијама – тадашњeм учитељу, који је са мештанима Мрсаћа основао клуб давне 1924“, каже Ратковић додајући да се сада такмиче у Рашкој окружној лиги, коју су завршили на петом месту, као и да, поред сениорске екипе, имају и млађе категорије.
„Највеће успехе клуб је имао 1968. године, у тадашњој Западноморавској лиги, у којој је Морава играла са многим данашњим суперлигашима и градским клубовима, као једина сеоска екипа“, додаје председник клуба.
Ратковић је захвалио Граду Краљеву на финансијској помоћи, као и новопостављеним рефлекторима на терену, захваљујући којима играчи и у вечерњим часовима могу да тренирају.
„Веома мали број клубова Прве лиге и Супер лиге може да се похвали јубилејом од 100 година постојања. Црвена звезда и Партизан су основани 1945. године, а Морава из Мрсаћа је 20 година старија од њих“, истиче градоначелник Краљева др Предраг Терзић и додаје: „Град Краљево помаже клубовима. Ове године смо обезбедили финансијска средства како бисмо осветлили игралиште у Мрсаћу, а и додатни новац како би могли да се такмиче. Трудимо се да помогнемо свим клубовима, од оних који играју Општинску, Међуопштинску, Окружну лигу до Зоне, и од ове године ФК Слога поново игра Српску лигу“.
Терзић напомиње да се, осим у професионалним клубовима, оним најбољим у читавој Србији, фудбал игра и у најмањем месту, и у најудаљенијем селу, а град Краљево има највише фудбалских клубова у читавој Србији.
„Трудимо се да обезбедимо новац за све клубове, али чини ми се да у последње време све мање момака из тих места игра фудбал и често ангажују фудбалере са стране. Мислим да је то некада било другачије и сигурно је било лепше када су боје фудбалских клубова бранили мештани, када се није плаћало. Данас, углавном, у сваком рангу изнад Општинске лиге, фудбалери се плаћају и нико се не бави спортом из чисте љубави и сви имају надокнаду за то. Надам се да ће у будућности бити много више младих људи који ће играти фудбал зато што воле своје клубове, у којима су поникли, што воле своја места и за њих се боре“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.
У Мрсаћу има породица из којих су, из сваке генерације, имали играче у Морави, попут породице Драгана Павловића Џафа, који је поникао у клубу, а чији су и деда и отац и брат били део екипе која је стварала традицију, а сада и његов син иде њиховим стопама, као капитен екипе. Како каже, последњих година приметан је успон у раду и резултатима, а имају и млађе селекције, пионире и петлиће, који постижу добре резултате.
У клубу имају и човека који се бави фудбалском статистиком и аналитиком, што, кажу, немају чак ни клубови у много вишем рангу такмичења. Захваљујући Горану Симовићу, у Морави се зна колико је са којим клубом одиграно утакмица, кад је била прва кад последња утакмица, најубедљивији пораз или победа…
„Клуб није престајао да се такмичи од првог организованог такмичења после Другог светског рата. Пре тога нема много података, било је мало клубова, играли су између себе… Први меч је одигран против Младости из Опланића, који је мало млађи од Мораве“, каже Симовић истичући колико им је важно што имају наследнике у млађим категотријама играча.
Поводом стогодишњице постојања Фудбалског клуба Морава из Мрсаћа, захвалнице односно плакете уручене су најуспешнијим председницима клуба, секретару који је најдуже обављао тај посао, породицама чији су чланови четири генерације играли у клубу, спонзору који највише помаже, играчима…
Фудбалери Мораве из Мрсаћа у други век постојања клуба закорачили су на рефлекторима осветљеном терену, захваљујући Граду Краљеву, и у новим дресовима које су добили од реномираног британског произвођача спортске опреме из Шкотске „Lyle and Scott“, са којим је клуб успоставио пословно-техничку сарадњу.
Print Friendly, PDF & Email