Председник Републике Србије Александар Вучић отворио је прву деоницу Моравског коридора од Појата до Макрешана, дугу готово 17 километара. Како је најављено, до октобра би требало да буде завршено додатних 10,7 километара до Kошева, чиме ће Kрушевац бити повезан са ауто-путем.

На свечаној церемонији пуштања у саобраћај деонице Појате-Макрешане у оквиру Моравског коридора, председник је истакао да је изградња Моравског коридора најважнија за ширење индустријских зона, долазак нових инвеститора и развој краја кроз који пролази. Чак и када ово постаје један у низу уобичајених догађаја, ово је велики дан, сматра председник, јер, и за десет, педесет, сто година, овим ауто-путем ће ићи људи, сетиће се ко га је градио, колико је труда, енергије и љубави према својој Србији, свом Рашком, Расинском и Моравичком округу уложено.

„Ови путеви остају наш траг у времену, о ком ће судити наши потомци. Веома се радујем том суду. Радили смо много да бисмо овакве резултате постигли. Ово је велика ствар за људе из Појата, Ћићевца, Крушевца, али и Трстеника, Врњачке Бање, Краљева, Бруса, Александровца, Варварина“, рекао је Вучић додајући да је на ових 17 километара урађено седам мостова, три надвожњака, шест плочастих пропуста, два потпорна зида. Како је навео, значај свега људи ће осетити кроз нове инвестиције, нову индустријску зону у Ћићевцу, јачу и снажнију индустријску зону у Крушевцу, нови научно-технолошки парк, посете Врњачкој Бањи и Копаонику, нашим најпосећенијим туристичким местима и дестинацијама.

„Показујемо да можемо да радимо и градимо и у тешким временима, да грабимо убрзано ка будућности, у коју гледају и иду сви срећни народи. За неколико месеци отворићемо ауто-пут до Кошева, још 10-11 километара, а до краја 2024. Чачак-Краљево, Прељинa-Адрани ауто-пут. То је за људе велико олакшање, али омогућава и довођење нових инвеститора у Краљево, али и у Рашку, Нови Пазар и остала места између Матарушке, Богутовачке Бање, Баљевца, Ушћа…“, казао је председник Србије и додао да је предвиђена изградња укупно 117 великих грађевинских објеката – 63 моста, 25 подвожњака, 29 надвожњака. Он је истакао да је посебно срећан због обалоутврда, насипа, и свега урађеног да се заштити становништво и привреда од поплава које су имале катастрофалан утицај још из 2014. године.

„Србија јача и уздиже се следећи јасне циљеве одрживог и снажног раста. Градећи Моравски коридор настављамо започети посао инфраструктурног заокруживања и економског развоја Србије. Држава мора да гради, смањује незапосленост, подиже раст да би нам плате и пензије биле веће, што ће и бити до краја године“, поручио је председник.

Како је нагласио, од пресудног значаја је да ова огромна инвестиција, много вреднија од 800 милиона, доведе привреднике из свих делова света.

„Да улажу новац у овај прелепи крај, да ми после тога можемо да привлачимо људе и да део људи који су напустили Србију почнемо да враћамо у она места одакле су у иностранство отишли. Да им кажемо – ово је ваша земља, дивно је што сте много тога видели и научили на развијеном Западу, фантастична искуства, изванредно знање… Време је да се вратите у своју земљу, и овде може лепо и пристојно да се живи, и моћи ће још лепше и пристојније… Добро дошли у своју Србију, а знамо колико можете да нам помогнете у будућности“, рекао је.

„Градећи сваки нови пут ми као да градимо читав нови свет, свет догађаја, ситуација и сусрета“, казао је Вучић и цитирајући Андрића – „Нема стазе ни пута којима нисам закорачио, само ако је то било могућно. У томе нисам познавао страха, умора ни оклевања“, поручио да то мора да буде наша девиза:

„То морамо да радимо у будућности, увек тиме да се руководимо. Да храбро и одлучно постављамо највише циљеве пред себе, своју земљу. Свако од нас појединачно да себи зада циљеве.“

Председник је захвалио партнерима из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Турске – на ангажману и труду, али и народу Расинског округа, Крушевца, Варварина, Ћићевца, Бруса, Александровца, Трстеника, Краљева, Чачка… што су „имали веру у своју државу и када је било много теже“.

„И данас када није лако, умећемо да сачувамо и своје виталне и државне и националне интересе, умећемо да чувамо мир, али и да градимо Србију, њену богатију будућност и да из себе извучемо оно најбоље, да покажемо колико смо вредни, марљиви, колико волимо своју Србију јер резервну отаџбину немамо“, рекао је обраћајући се на отварању дела Моравског коридора од Појата до Макрешана председник Србије Александар Вучић.

Председник је пре обиласка имао радни састанак са премијерком Аном Брнабић и министрима у Влади, са извођачима радова, директорима „Kоридора Србије“ и „Путева Србије“. Након састанка, председник, чланови Владе и председници локалних самоуправа које се налазе дуж путног правца Моравског коридора панорамским аутобусом прошли су завршену деоницу. На 14. километру од Појата, где су изведени радови на хидротехничком уређењу Западне Мораве, председник Вучић је разговарао са челним људим локалних самоуправа.

Председник је истакао значај улагања у пројекат Маглич, средњовековно утврђење надомак Краљева, које је незаобилазно на путу кроз Долину јоргована, у који држава улаже велика средства – за пројекат изградње саобраћајног прилаза, паркинга и средњовековног села са пратећим садржајем, Град Краљево је из републичког буџета добио нешто више од 450 милиона динара.

„Направићемо копију села из тог времена, да људи могу да обилазе, да читав краљевачки туризам подигнемо на значајно виши ниво“, рекао је председник Вучић.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, који је присуствовао свечаној церемонији отварања донице ауто-пута од Појата до Макрешана, истиче значај изградње Моравског коридора за читаву Србију, с посебним освртом на то колико ће саобраћајница значити за Краљево и његове грађане и привреду. Град Краљево, који ће, уз Београд и Ниш, једини имати аеродром и ауто-пут, биће од Београда удаљен свега сат и петнаест-двадесет минута. Уз то, ауто-пут је велика предност за потенцијалне инвеститоре, али и прилика да туристички потенцијали Краљева, у које се све више улаже и из локалних и из републичких средстава, буду доступни већем броју домаћих и страних посетилаца заинтересованих за сеоски, бањски, верски, планински, спортски, здравствени туризам…

Прва „паметна“ саобраћајница у нашој земљи, изграђена са комплетном оптичком инфраструктуром, Моравски коридор, повезаће три округа – Расински, Рашки и Моравички са коридорима 10 и 11 односно са ауто-путем Београд-Ниш и ауто-путем „Милош Велики“. Повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи – Чачак, Kраљево, Врњачку Бању, Трстеник, Kрушевац, Сталаћ и Ћићевац. Моравски коридор ће трајно решити и питање поплава, пошто ће бити регулисани токови река у овом делу Србије, а пре свега Јужне и Западне Мораве. Најсавременији ауто-пут биће изграђен „на три Мораве“ и у оквиру пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара.

Моравски коридор, од Појата до Прељине, први домаћи дигитални ауто-пут, најмодернији и најшири у Србији – 30 метара, шири од постојећих ауто-путева за укупно 1,6 метара, гради се за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час.

Градња Моравског коридора у дужини од 112 километара почела је у децембру 2019. године. Чине га три деонице: Појате-Kрушевац, Kрушевац-Адрани и Адрани – Мрчајевци – Прељина. Радове изводи конзорцијум америчке компаније „Бехтел“ и турске „Енка“, а уговор је вредан близу 800 милиона евра.

Print Friendly, PDF & Email