У осврту на објављени текст, др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева, истакао је да су, од 1830. године, студенти из Србије стипендирани да одлазе на европске универзитете.

„Кнез Милош је још започео стипендирање наших, српских студената, који су одлазили у средњу Европу, у Аустрију, у Немачку, углавном Берлин, Минхен, Хајделберг… и у Француску, најчешће у Париз, а они који су студирали теологију – на исток Европе – Кијев, Харков, Москву. У XIX веку целокупна српска елита се школовала у иностранству – наша научна, културна, политичка елита. Од либерала – Владимир Јовановић, Јеврем Грујић, Јован Ристић. И вође Напредне странке у XIX веку – Милутин Гарашанин, Милан Пироћанац, Чедомиљ Мијатовић, радикали Никола Пашић и Пера Тодоровић. Сви они су одлазили у иностранство, тамо се школовали, али се након тога враћали у Србију како би развијали нашу државу“, рекао је Терзић.

„И сада некоме смета да деца из Краљева оду у Словенију да студирају у нашем братском граду Марибору, да тамо стекну знања и да се врате у нашу државу, у нашу лепу Србију и у наше Краљево и да наставе да га развијају. То не значи да ће они тамо провести све четири године студија. Можда ће тамо студирати две године па се вратити да наставе студије у Србији, можда баш на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву. И онда, након тога, запослити се у некој од фирми у Краљеву, а сада имају где и да се запосле“, истакао је градоначелник.

„А онда вам о томе како се треба школовати говори Предраг Воштинић. Додуше, он има много више искуства од нас јер је дуже студирао од свих нас, а при том није успео чак ни да заврши факултет. Али, такви мисле да могу да говоре о образовању. Он се са средњом школом запослио у ЕПС-у и тамо имао већу плату од лекара у болници. Е, то је била та њихова демократска политика. Без школе се запослите, имате дупло већу плату од лекара, па кад то више не функционише и не можете више да примате велику плату и да добијате ‘масне’ дневнице, онда вам не ваља држава. Е, ова држава ће да помаже и да увећава зараде и лекарима и полицајцима и војницима и подофицирима и официрима и свим људима, јер плате из месеца у месец расту“, казао је градоначелник и додао:

„Додуше, није он најгори. Његов потрчко Никола Аџић је, ваљда прошле године, славио двадесет година студирања. Сад замислите неког младог момка или девојку који су завршили средњу школу 2001. или 2002, када је завршио и Аџић – они сада већ имају двдесет година стажа, а Аџић двадесет изгубљених година, двадесет година нерада и џабалебарења. Али као такав, уместо да ћути, он држи предавање људима који желе да унапреде и ову државу и овај град.“

Градоначелник Краљева је истакао да, на основу међудржавног споразума Србије и Словеније, студенти из Србије имају могућност бесплатног студирања у Марибору и да могу да станују у студентским домовима, а похвалио је и реаговање ученика који су присуствовали презентацији.

„Сви који сте били и видели како су представници Универзитета у Марибору одржали представљање Универзитета, који сте чули питања која су поставили наши ђаци, наши матуранти, могли сте да схватите колико та деца зрело размишљају. Та деца иду да стекну знање, да науче. Нека од њих ће остати да живе у Словенији, нека ће отићи у друге европске земље, као што би отишла и кад би завршила факултете у Србији. А добар део ће се вратити и баш ова искуства о којима смо данас причали пренети у Србију. Онда ћемо заједно наставити да развијамо наше лепо Краљево“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева.

Print Friendly, PDF & Email