Млађи дечји ансамбл СКЦ „Стефан Немања“ освојио је прво место на републичком такмичењу у Аранђеловцу, које је одржано за дане викенда у организацији Централног савеза аматера Србије, и званично добио титулу најбољег у Србији. У организацији Савеза културно-уметничких друштава Србије из Новог Сада, почетком месеца, одржана је такмичарска манифестација „Мало златно колце“ на којој су Максим Стојковић и Лена Илинчић, чланови СКЦ „Стефан Немања“, освојили златне медаље и титуле најбољих играча у конкуренцији дечака и девојчица за 2024. годину.
Тим поводом, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и члан Градског већа Сретен Јовановић угостили су златне малишане у Градској кући и разговарали о утисцима са такмичења, постигнутим успесима и плановима за будућност.
„Данас се смех и дечја граја оре Градском кућом. Ова деца су најбоља у фолклору у читавој Србији. СКЦ ′Стефан Немања′ је основан још 1946. као КУД ′Железничар′ и већ пуних 77 година они проносе славу српског фолклора по читавој Србији, али и свим земљама где су до сада гостовали. Броје око четири стотине деце – основаца, средњошколаца, али и рекреативаца који вежбају и труде се да сачувају српску традицију, историју и културу“, истакао је Терзић, па додао да ова деца, узраста од 8 до 11 година, осим што су најбољи у фолклору, су и одлични ђаци.
„Члан Градског већа Сретен Јовановић и ја смо разговарали са децом о томе шта они желе да буду у животу и моја другарица Анђелија Ана Илић, која је ишла у исту школу као и градоначелник, у ОШ ′Вук Караџић′, каже да жели да постане прва жена градоначелник Краљева и да ће се трудити да побољша живот у нашем граду“, казао је први човек Града, пожелевши деветогодишњој Анђелији да своје снове оствари и буде успешна без обзира на то за коју се професију у будућности одлучи.
Према речима уметничког руководиоца СКЦ „Стефан Немања“ Драгољуба Милисављевића, краљевачки малишани су, у конкуренцији двадесет најбољих дечјих ансамбала који су своје учешће изборили кроз окружна и општинска такмичења, добили признање најбољег дечјег ансамбла од кровне организације у овој области – Централног савеза аматера Србије.
„Стручни жири који је био састављен од наших еминентних етнолога, етномузиколога, етнокореолога, истакнутих плесних уметника, за квалитетан наступ наше дечје групе доделио је нашем ансамблу прво место и златну Плакету аматера Србије и то је највише признање које једно културно-уметничко друштво може добити за квалитетан рад са децом и младима на пољу очувања народне традиције“, изјавио је поносно Милисављевић, па додао да, поред тога што СКЦ „Стефан Немања“ званично има најбољи дечји ансамбл, ове године има и најбоље појединце у игрању српског кола – Максима Стојковића и Илинчић Лену.
„Желим да захвалим градоначелнику Краљева што подржава рад културно- уметничких друштава на нашој територији, што Град препознаје улогу и значај деце у одржавању наше народне традиције и народне игре као дела нематеријалног културног наслеђа. Овај прелепи пријем ће сигурно бити добар мотив деци да наставе да се баве игром, а нама који радимо са децом једна обавеза да наставимо испуњење циљева у раду нашег друштва, а то је да се наша деца васпитавају у духу православља и на темељима проверених традиционалних вредности“, поручио је уметнички руководиоц.
Познато краљевачко Културно-уметничко друштво „Железничар“ основано је пре 77 година, 1946. године, а 2013. године мења име у Српски културни центар „Стефан Немања“. Броји више од 400 чланова – деце, основаца, студената, рекреативаца, сврстаних у дечије групе и ансамбле, први омладински ансамбл, народни оркестар, певачке групе и ансамбл рекреативаца, а најактивнија је музичко-фолклорна секција. СКЦ „Стефан Немања“, под руководством Драгољуба Милисављевића, спада у најеминентније познаваоце народне игре у Србији који може да се похвали највишим признањима како са домаћих, тако и са међународних такмичења.
Print Friendly, PDF & Email