У познатом воћарском селу Буковица, надомак Краљева, још једна улица добила је ново лице. Председник Привременог органа Града Краљева др Предраг Терзић обишао је, са сарадницима, радове на асфалтирању улице и разговарао са мештанима. Терзић је подсетио на то да је за асфалтирање путева на сеоском подручју ове године Град определио чак 179.000.000 динара.

„За тај новац ћемо успети да асфалтирамо чак 30 километара пута од Бзовика, Рудна, Ушћа до Гледића и Годачице, Самаила на једној страни до Ратине и Врбе ка граници са територијом Општине Врњачка Бања. Трудимо се да у сваком селу асфалтирамо 200, 300, 500 метара, километар пута, онолико колико средстава имамо. Улажемо у села и сваке године се трудимо да што је могуће више новца издвајамо и за асфалтирање путева на сеоском подручју, за пољопривреду, да помажемо нашим воћарима и сточарима, људима који желе да остану на селу“, појаснио је Терзић, па истакао:

„Да смо овако улагали у село пре 30 или 40 година, наша села би била много пунија, имала би много више деце, а сада нам се дешава да имамо школе са двоје или троје ученика, и то у местима где је пре 50 година било 200 или 300 ђака. Много људи је отишло са села, преселило се у Краљево, у веће градове, и потпуно су заборавили места одакле потичу.“

Према његовим речима, многа сеоска домаћинстава су празна, воћњаци се не одржавају, а њиве не обрађују, а тај проблем нема само Краљево, већ читава Србија. Зато Град мора да улаже у села, да брине о пољопривредницима, да улаже у домове културе и да их обнавља.

„Сваке године издвајамо средства за реконструкцију домова културе и изградњу нових и трудимо се да, на сваки начин, помогнемо српском сељаку јер је он нашу државу очувао у Првом и Другом светском рату и у ратовима деведесетих, када је била велика инфлација и људи од своје плате нису могли да купе ништа. Преживели су захваљујући селу, рођацима и пријатељима који су живели на селу и давали им зимницу, огрев, обезбедили сир, кајмак, пршуту, ракију, све што је потребно једном домаћинству. Треба да захвалимо и помогнемо људима који су остали да живе на селу“, поручио је председник Привременог органа града Краљева.

Како је појаснио, постоје веома активни савети месних заједница и председници месних заједница који се труде да побољшају услове живота у свом селу. Они прате да ли је неопходно реконструисати неку учионицу, заменити под у месној заједници, када треба помоћи људима који се баве пољопривредом и обезбедити им средства, ако се неко бави сеоским туризмом, обавештавају га како може да добије подстицајна средства од Града, уколико треба да се асфалитра пут, труде се да припреме пројекат како би следеће године добили новац од Града…

„Ти људи успевају да подигну села, уз помоћ Града успели су да обнове и домове културе, сеоске школе и отворе мешовите групе Предшколске установе како деца не би одлазила у град у вртиће. Успели су и да асфалтирају путеве и помогну мештанима у развоју пољопривреде, воћарства, сточарства и сеоског туризма“, појаснио је Терзић, осврнувши се на то да има и оних председника месних заједница који за свако питање кажу да нису надлежни, да не знају како да помогну и да их не занима обичан човек.

„Нас мора да занима обичан човек, без обзира да ли он живи у центру Краљева, неком приградском насељу или у Буковици, Ласцу, Драгосињцима, Каменици, Гледићу или Раваници. Битно је да бринемо о сваком човеку да нам села не би остала пуста“, поручио је председник Привременог органа Града.

Према његовим речима, мере за подстицај туризма су дале резултате у местима као што су Богутовац, Лопатница, Гледић и Годачица, док је Рудно успело да се подигне захваљујући сеоском туризму.

„Важно је да и у другим месним заједницама мештани конкуришу како би они који долазе из Београда, Новог Сада или из иностранства могли да виде наше чисте потоке, реке, да уживају у свежем ваздуху, у најбољој пршути, сиру, кајмаку, ракији, куваном купусу и пасуљу, у слаткишима које припремају наше домаћице“, казао је Терзић, па додао:

„Можете данас да живите на селу и да зарадите много више него да радите у фабрици – уколико се бавите пољопривредом и добијате субвенције од државе и Града или субвенције за развој сеоског туризма од Града и уколико се трудите да зарадите за себе и своју породицу.“

Како се некада дешава да година буде добра и цене јагњади и прасади, шљиве и ракије буду изузетно повољне, а некада цене буду ниске или, иако су добре, род буде мали, председник Привременог органа Града истиче да, ако из године у годину људи раде и успеју да уштеде уз помоћ државе и града, могу да имају довољно средстава за ону годину када је принос слаб и цена ниска.

„Само рад побеђује. Рад и труд увек доводе до успеха, а у томе ће српски сељак увек имати помоћ и подршку државе и града“, поручио је Терзић.

Према речима директора Јавног комуналног предузећа „Путеви“ Mирка Вуковића, у Буковици је асфалтирано око 600 квадратних метара некатегорисаног пута.

„Вредност радова је око два милиона динара, према уговору који је закључен у јулу. Са овим радовима се црпе средства обезбеђена по том уговору и радови се завршавају, а након ребаланса и опредељивања нових средстава, радови ће бити настављени. Од идуће недеље биће извођени радови на подручју Рудна, Студенице и Ушћа“, каже директор краљевачких „Путева“.

Print Friendly, PDF & Email