Веселом игром на централном градском тргу у Краљеву, традиционалним  „Матурским плесом“, још једна генерација краљевачких средњошколаца обележиће крај године и ђачког доба. У циљу промовисања толеранције, мира и пријатељства, повезивања младих кроз плес  „European Quadrille Dance Festival“ односно „Матурски плес“ организује се као највећи пројекат у Европи, а карактеристично је да матуранти широм Европе плешу исту кореографију, уз звуке оперете „Слепи миш“ Јохана Штрауса.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић истакао је да Краљево има један од најлепших тргова у земљи, који је посебно леп када матуранти заплешу на њему.

„Прошле године плес је отказан из оправданих разлога, али ове године се враћамо традицији јер после нашег града, многи градови и општине у Србији су прихватили ову иницијативу и започели са ′Матурским плесом′,“ подсетио је Терзић, па додао:

„Сваке године они се окупљају и плесом прослављају завршетак средње школе. Та деца ће или уписати високе школе и  факултете или ће одмах почети да раде, али сам сигуран да ће сви заједно постати корисни чланови нашег друштва.“

Градоначелник је позвао све краљевачке матуранте да учествују у плесу и да заједно, уз звуке квадрила, пошаљу у свет најлепшу слику града на Ибру.

Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић истакла је да ће ученици свих средњих школа, као и Школе за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“, учествовати у плесу.

„Од укупно 1.086 матураната, трогодишњег и четворогодишњег образовања,  између 700 и 800 њих ће плесати на градском тргу. Са представницима Града, Полицијске управе и Комуналне милиције разговарали смо о што већој безбедности ученика након одржаног плеса, а наставници и пратиоци ће бити са својим ученицима и на проби и за време плеса. Очекујемо да се матуранти безбедно проведу и пошаљу позитивну слику из нашег града“, казала је Бојана Маринковић.

ПР Туристичке организације Краљева Игор Тешић изразио је велико задовољство што ће матуранти поново плесати на централном градском тргу.

„Трг српских ратника је један од најпрепознатљивијих туристичких атракција у нашем граду и нема човека који дође у Краљево, а да не забележи неку фоторафију са популарним Милутином. Сутра ћемо имати прилику да видимо градски трг у најлепшем руху, биће одевен у младост, плес и игру. Задовољство је што ћемо на један леп начин моћи да испратимо наше матуранте у живот који је пред њима“, поручио је Тешић.

Туристичка организација Краљева, уз подршку Града и краљевачке Школске управе, ове године ће уприличити „Матурски плес“ у уторак, 21. маја, на Тргу српских ратника, са почетком у 12.00 часова. У исто време са краљевачким матурантима, чији су претходници први у Србији, још 2005, заиграли квадрил, плесаће и њихови вршњаци на градским трговима широм Србије и Европе.

Print Friendly, PDF & Email