На дан рођења Богомладенца Христа, у Породилишту краљевачке Опште болнице „Студеница“, на свет су стигли Сташа – педесет минута након поноћи, Вукадин – у 4.15, и Миона – у поподневним часовима, у 15.40.

У складу са епидемиолошком ситуацијом, обилазак беба и мама је изостао, али су поклони Града нашли пут до малишана рођених на овај велики хришћански празник. Традиционалне поклоне – букете цвећа и поклон-честитке на 15.000 динара, за куповину у објектима Апотекарске установе Краљево на територији Града Краљевa и општина Рашка и Врњачка Бања, које могу да искористе до краја фебруара, за троје прворођених, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић предао је запосленима у Породилишту.

Градоначелник је изразио наду да ће ове године бити још више беба него 2022, када је рођено 80 беба више у односу на 2021, као и да ће се тренд раста броја новорођене деце на територији Града Kраљева наставити. Он је истакао да Град константно проналази начине да помогне својим суграђанима да се остваре као родитељи и да поспеши наталитет на својој територији.

„Град Kраљево сваке године у буџету опредељује средства за вантелесну оплодњу, ове године пет милиона динара. Поред тога, обезбедио је и 26,5 милиона динара као помоћ вишедетним породицама при плаћању комуналних услуга – породице са троје и више деце добиће попусте на цене комуналних услуга. Град Kраљево је у буџету за ову годину определио 65 милиона динара као помоћ приватним вртићима“, подсетио је градоначелник истакавши да се настоји да се смање листе чекања за упис деце у вртиће. Терзић је додао и да ће Град, уколико буде још вртића који добију лиценцу Министарства просвете у току ове године и буде још заинтересованих за упис деце у вртиће, определити још финансијских средстава јер „улагање у нашу децу није трошак“.

„То је обавеза Града Kраљева и ми ћемо у наредним годинама још више пара обезбеђивати како бисмо могли да укинемо коначно листе чекања тако да сва деца могу да се упишу у вртиће – било државни или приватни“, поручио је градоначелник др Предраг Терзић.

Директор Опште болнице „Студеница“ Зоран Мрвић је захвалио локалној самоуправи на поклонима и изразио наду да ће се традиција даривања беба за Нову годину и Божић одржавати и даље. Он је напоменуо да краљевачко Породилиште покрива део Врњачке Бање, мали део из Рашке, и део чак и Трстеника.

„Укупно је било 1.218 порођаја прошле године, не само са територије Краљева. Надамо се да ће овај тренд да се настави. Од Нове године до сада је рођено 25 беба – осам девојчица и 17 дечака“, рекао је директор краљевачке Опште болнице „Студеница“ Зоран Мрвић пожелевши родитељима угодне празнике и да су им деца жива и здрава.

Print Friendly, PDF & Email