Одлука о проглашењу ванредне ситуације.

Услед непогода проузрокованих порастом водостаја и изливањем водотокова, а све као последица обилних падавина, Одлуком градоначелника, на целој територији града Краљева је, од 10.00 часова 16. јуна, проглашена ванредна ситуација.

На предлог Штаба за ванредне ситуације града Краљева, ванредна ситуација је проглашена будући да, услед пораста нивоа водотокова, узрокованих обилним падавинама на територији града Краљева, долази до појаве поплава, одрона и клизишта, чиме су угрожени стамбени објекти, привредни субјекти и долази до прекида путне комуникације, као и нарушавања других основних животних услова, и како не постоји могућност да се редовним ангажовањем градских служби отклоне последице по људе и имовину.

Вода je однела мост на Ибарској магистрали у Адранима, тако да је саобраћај на том делу регионалног пута ка Чачку у прекиду. Повређених није било, надлежне службе и полиција су брзо реаговали и саобраћај зауставили уз преусмеравање на друге путне правце.

Према речима градоначеника града Краљева и команданта Штаба за ванредне ситуације др Предрага Терзића, киша на територији града Краљева пада више од двадесет дана. Стручно-оперативни тимови заседају двадесет дана без престанка, а ситуација на терену је условила и увођење ванредне ситуације на целој територији града Краљева.

Градоначелник је подсетио на то да су крајем маја почеле поплаве у Лађевцима, Обрви и Тавнику због обилних падавина, након тога је плавио гружанско-гледићки крај, у Стублу, Чукојевцу и Раваници. Претходног петка поплаве су биле на ширем подручју у Рибници, на Буњачком брду и у Мошином Гају, у Улици Рибничких партизана. У недељу на понедељак у Богутовцу и Лопатници је дошло до прекида пута који од Богутовца води ка Толишници, који је брзом интервеницијом ЈКП „Путева“ саниран. Сада су опет обилне поплаве.

„Гружанско-гледићки крај је поново угрожен обилним падавинама, штете су причињене у Лађевцима, Обрви, Тавнику, као и у Дракчићима, Јарчујку, Адранима. Падавине су нанеле штету и у Рибници, у Улици Рибничких партизана и насељима око Улице Ива Андрића. Од синоћ, када су почеле обилне падавине, све екипе јавних комуналних предузећа града Краљева и ‘Западне Мораве’ су на терену. Уз помоћ мештана су, током ноћи, постављали џакове у Адранима, тако да смо успели да спасимо највећи број кућа у насељу, али је дошло до прекида Ибарске магистрале. Мост је значајно оштећен, ово неће моћи брзо да се поправи, мораћемо да користимо алтернативне путне правце за превоз и робе и путника док ‘Путеви Србије’ не реагују и не направе такав мост који ће у будућности бити адекватан количини воде у Мусиној реци која пролази испод њега“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом обиласка терена у Адранима.

Обилна киша и бујични потоци су нанели велике штете у свим селима дуж Западне Мораве, а под водом су и Роћевићи, Врдила, Мрсаћ.

Према речима члана Градског већа града Краљева задуженог за послове из области развоја система заштите и спасавања и цивилну заштиту Радоице Кочовића, река Мусача је ноћас направила проблем у дело око Каоне. Он је подсетио да смо имали проблем Котленика преко Лешева, Ратине, Црног врха, Гоча, Мошиног гаја, Рибнице, Конарева, Готовца, а ноћас је посебно Матарушка Бања била проблем. Ватрогасци спасиоци су целу ноћ избацивали воду да не продре у стамбене објекте.

„Доста смо тога успели. Тамо је тренутно стагнација водостаја и, што се тиче Пећинца и других потока који иду према Ибру, са механизацијом смо синоћ на пар места направили продор воде па се прилив воде у Матарушкој Бањи смањује. Надам се, уколико ноћас не буде још падавина на том рејону, не би требало на тој локацији да имамо битних проблема. Тренутно је у проблему Конаревско поље, низводно до Бајмокац потока, јер се вода враћа уз поље и улази људима у дворишта и стамбене објекте. Тренутно су тамо комуналци и ватрогасци да што више помогнемо да људима вода не продре у куће и објекте“, каже Кочовић додајући да је, поред проблема који је направила Мусача у Адранима, у прекиду и мост Грдица-Опланићи јер је Морава излила са леве и десне стране и, иако мост није угрожен, не може му се прићи јер је вода излила у рукавце испред и иза моста.

„Имамо проблема у индустријској зони у Шеовцу – ‘Гир’, ‘Радијатор’, ‘Вирџинија’, ‘Ласер’ и објекти који се налазе у тој зони. У неким двориштима и круговима фабрика има већ 70 центиметара воде. Проблем је што сва вода од Мусаче не може да се улије у Западну Мораву, као што је било и 2019. године – ниво Мораве се подигао у току ноћи и попречне воде успорено улазе у њу и врате се, уздују потоке – и Чађавац и Макву, и на тај начин се разлије по Грдици и прави проблем у индустријској зони. Тамо су све екипе на терену. Постављени су системи за заштиту од поплаве код ‘Гира“, џакови су упућени према ‘Радијатору’, обезбедили смо пумпе да препумпавају воду из Чађавца у Мораву. Ако не буде додатних већих падавина и подизања нивоа Мораве, надам се да неће направити додатне проблеме у Грдици и у Шеовцу“, објашњава Кочовић.

Према његовим речима, до сада су углавном штете биле на категорисаним путевима и мостовима и правцима, на пољопривредном земљишту, међутим, због огромне материјалне штете, проглашена је ванредна ситуација на целој територији града тако да ће сви који су имали проблем са водом и протеклих дана бити обухваћени овом одлуком.

Кочовић напомиње да су у Мрсаћ и друга места из којих су добили захтеве послате цистерне са водом.

„Ноћас смо имали проблем у Врдилима од Роћевићке реке, где смо евакуисали мајку са малом бебом. Ватрогасци спасиоци су извукли кола и путнике да их вода не однесе. У Бапском Пољу смо превентивно евакуисали двоје старих. Приправни су Центар за социјални рад и Црвени крст Краљево уколико има потребе за додатним пакетима. Њима се грађани могу јавити, а ми ћемо реаговати код таквих домаћинстава. И Град и јавна предузећа и установе посебно су добили налог да реагују максимално и улажу максималне напоре, поготову ЈКП ‘Путеви’, ‘Чистоћа’ и ‘Западна Морава’. Издвојена су и додатна средства за интервенције преко јавних предузећа како бисмо материјалну штету свели на што мању и како би грађани били заштићени од свега што се десило. Неповољно је то што је најављена киша за данас и сутра, тек од недеље се очекује престанак падавина. Добро је што наредних пар дана не би требало да буде падавина и што су најављене високе температуре, што ће омогућити да се вода повуче са поплављених подручја“, наводи члан Градског већа.

Кочовић истиче да ће Градски штаб, преко Одељења за цивилну заштиту и Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Краљево, евидентирати све пријављене елементарне штете, а Штаб ће накнадно објавити како ће се подносити захтеви и надокнадити штета ако буде могућности за надокнаду. Он је посебно нагласио да је веома важно да пољопривредници, јер имају огромну материјалну штету, морају да осигурају своја пољопривредна домаћинства, као и да Град издваја знатна материјална средства управо за осигурање, те пољопривредници веома мала средства треба да издвоје.

Грађани могу да пријаве проблем ако вода прети да уђе у објекте или је неопходна евакуација на број 1985 – Центар Сектора за ванредне ситуације, који је дежуран 24 сата, увек су приправни и евидентирају штету и припадници Сектора одмах излазе на терен да интервенишу. Грађани могу да се обрате и Зоохигијени на бројеве 362-207 и 362-208 везано за уклањање лешева животињског порекла. Ако постоји потреба за водом за пиће, грађани могу да пријаве Штабу или Цивилној заштити.

Print Friendly, PDF & Email