„Град Kраљево брине о деци, без обзира где живе, реконструише игралишта која се налазе у центру града, у приградским насељима, а потрудићемо се да, са што је могуће више справа, помогнемо и изградњу дечјих игралишта на сеоском подручју“, изјавио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић приликом обиласка реконструисаних односно новоизграђених дечјих игралишта у Ковачима и Војном насељу.
Према његовим речима, ове године, уз помоћ државе, Град Краљево реконструише или гради чак пет игралишта за децу.
„У Ковачима, на Ледини, поред изграђених кошева и голова за мали фудбал, изградили смо дечје игралиште и сада деца овде имају и тобоган и вртешку и љуљашке и друге справе. Деца из горњих Kовача и једног дела Жиче имају ново место где могу да се окупљају и да се и увече играју. Уз ово игралиште, потрудили смо се да реконструишемо и игралиште у Војном насељу, а уз помоћ Министарства државне управе и локалне самоуправе, реконструисаћемо и дечје игралиште иза Беопетролове пумпе у Рибници, у Четвртој црногорској улици. Радови на реконструкцији игралишта у Матарушкој Бањи су већ у току, а за то је средства обезбедила Европска унија преко ЕУ ПРО програма, а новац је обезбеђен и за реконструкцију игралишта код Дома друштвених организација“, казао је Терзић и истакао:
„Јако је важно да пронађемо начин и да пронађемо средства како бисмо изградили што је могуће више игралишта. Оно што нама данас недостаје јесу деца а не игралишта. Када успемо да у потпуности обновимо вртиће, да отворимо мешовите групе у селима, да градимо нове школске зграде, биће сигурно и више услова да деца могу и да се забављају и да се играју, али и да уче. Град се труди да отвара нове мешовите групе, од Ратине, Лађеваца, Витановца – што нас ускоро очекује, да опремамо тај простор, трудимо се да улажемо у вртиће, трудимо се да новац обезбеђујемо за реконструкцију школских зграда и, наравно, за изградњу или реконструкцију постојећих дечјих игралишта“.
Одборница у Скупштини града Краљева Емануела Борова истиче да је најзначајније да Град односно локална заједница тимски ради и да допринесе што више својим грађанима, а дечје игралиште на Ледини у Ковачима је усрећило малишане из овог краја.
„Од осмеха и задовољства на лицима наших дивних малишана нема ништа важније. Овде имамо спој рекреације, дружења, спорта, комуникације, социјализације, лепог расположења, склапају се нова пријатељства… И то је оно што је врло важно, заправо оно што је и здраво и потребно да се усвоји у раним фазама живота. Имамо задовољне малишане, имамо задовољне родитеље и мислим да смо на такав начин испунили један од најважнијих циљева“, поручила је Борова додајући да локална самоуправа наставља са радовима у овом крају – у понедељак се очекује почетак радова на изградњи моста у Улици Петра Лековића, наставља се изградња тротоара у Улици ковачких бораца и канализација у Улици Свете Тројице.
Мештани овог дела града истичу колико им значи ово дечје игралиште и задовољство што градоначелник и Град брину о њима, поготову о најмлађима. Како кажу, време са својом децом проводе на овом сређеном простору, а увече је поготово пуно деце.
И Снежана Јовановић, одборница у краљевачкој Скупштини и посланица у Скупштини Републике Србије, приликом обиласка игралишта у Војном насељу, истакла је труд који је Град у претходном периоду уложио да обезбеди садржаје за наше најмлађе суграђане.
„Надам се да ће у нашем граду бити још више дечјих игралишта и да ће наши мали суграђани на њима провести дивне тренутке. Надам се да ће их ово игралиште макар на један кратак период одвојити од мобилних телефона, таблета и свега онога што нам модерно доба намеће, да ће овде развијати одређене вештине и да ће се са ових игралишта чути дечји смех јер нема ништа лепше од дечјег смеха“, поручила је.
Према речима директорке Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Краљево Марице Мијајловић, за реконструкцију игралишта у Ковачима, површине 198 квадратних метара, уложено је око девет милиона динара са ПДВ-ом, а извођач је био „Мускулус“.
„Овде није само урађено дечје игралиште, постављен је и урбани мобилијар, постављена је јавна расвета како би малишани могли и увече да користе игралиште, не само преко дана. Мало смо средили кошаркашко игралиште, ставили заштиту, кошеве… тако да оно није само за најмлађе, могу да га користе и старија деца“, каже директорка и додаје да је игралиште у Војном насељу, укупне површине 178 метара квадратних, коштало мало мање од шест милиона динара са ПДВ-ом, а извођач је био „Екогрид“ из Ниша, који је посао завршио за нешто мање од 40 дана, колики је био рок.
„По правилнику о сертификацији и безбедности, будући да се игралиште налази у средини блока, има заштитну ограду. Ту су справе са специјализованом меком тартан подлогом и урбани мобилијар и све што је потребно како би се малишани и њихови родитељи пријатно осећали на игралишту“, рекла је Марица Мијајловић истакавши настојања Града да гради нова игралишта, сертификује стара, уклања справе које нису безбедне, нагласивши да су и подлога и справе такве да нема оштрих ивица, од посебних су материјала, тако да деца, док се играју на игралишту, буду максимално безбедна.
Print Friendly, PDF & Email