Уговоре о стипендирању студената града Краљева за школску 2023/2024. годину, са најбољим краљевачким високошколцима, потписао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић. Према Одлуци коју је донела Комисија за доделу стипендија студентима града Краљева, и ове године, додељено је педесет стипендија најбоље рангираним студентима града Краљева за школску 2023/2024. годину, у десет једнаких месечних рата, по 20.000 динара, без обавезе враћања.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је истакао да Град Краљево брине о својим најбољим студентима, о деци из Краљева која су постигла најбоље резултате на високим школама и факултетима, чији је оснивач држава, широм Србије.

„Обезбедили смо стипендије у износу од чак 200.000 динара, при чему студенти месечно добијају 20.000 динара, осим у јулу и августу. Они ће добити стипендију која је знатно виша у односу на републичку јер смо ми желели да захвалимо тој деци која нижу успехе, полажу испит за испитом и најбољи су на својим факултетима. Они су будућност нашег града и због тога је неопходно да бринемо о њима”, поручио је Терзић напомињући да је Град прошле године изменио одлуку како би омогућио студентима са хендикепом да добију стипендију.

„Уколико постигну просек оцена 8,5 или виши, ако редовно уписују годину, они добијају стипендију без рангирања. Уколико су обновили годину, а то су учинили из медицинских разлога, неопходно је само да доставе медицинску документацију и Комисија ће сматрати да нису ни обновили годину. Ове године, троје деце, студенти са хендикепом, добили су стипендију града Краљева. Са нама су и мајка и син, који је студент са хендикепом, а мајка је, желећи да помогне свом детету, заједно са њим уписала Агрономски факултет у Чачку и успешно студирају. То је прави пример мајчинске љубави према детету, а наша обавеза као града је да им помогнемо“, рекао је градоначелник истичући да је конкуренција ове године била изузетно велика.

„Последњи од 50 студената има просечну оцену 9,23, што показује да су ову стипендију добили управо најбољи од најбољих, а ми ћемо и наредне године расписати конкурс, што ће бити континуирана помоћ града Краљева свим студентима. Они немају никакву обавезу враћања стипедније, нити да по завршетку студија одређени период раде у некој од градских институција“, додао је градоначелник.

„Неки од вас ће се вратити у Краљево, неки ће остати да живе у месту где су студирали или отићи у иностранство, али нама значи да се, где год будете били и шта год будете радили, увек сетите свог града и да пронађете начин да му помогнете“, рекао је градоначелник поздрављајући студенте приликом потписивања и доделе уговора.

Студенти истичу да им ове стипендије веома значе с обзиром на трошкове студентског живота у другом граду, али да је врло битно и то што им њихов град пружа подршку и цени труд и рад.

Краљевачки овогодишњи најбољи студенти, у Крагујевцу, Београду, Новом Саду, Нишу, похађају Факултет педагошких наука, Факултет политичких наука, Филолошки, Филолошко-уметнички, Факултет примењених уметности, Филозофски, Факултет техничких наука, Медицински факултет, Универзитет одбране – Медицински факултет ВМА, Факултет драмских уметности, Факултет музичке уметности, Грађевински, Грађевинско-архитектонски, Факултет за машинство и грађевинарство, Математички, Природно-математички, Правни, Економски, Агрономски, Пољопривредни, Саобраћајни факултет, Београдску академију пословних и уметничких струковних студија, Академију струковних студија…

Print Friendly, PDF & Email