Регионална агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа, у оквиру пројекта „Знањем до посла“, свечано је отворила први Јob info centar у Kраљеву. Партнерски пројекат Владе Швајцарске и Републике Србије „Знањем до посла“, који траје више од осам година, осмишљен је са циљем да се створе услови за унапређење запошљавања младих, кроз развој система каријерног вођења и саветовања и кратких обука на радном месту код познатог послодавца.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и директорка Регионалне агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа Луција Васиљевић обишли су новоотворене просторије и поздравили велики број младих који су дошли да се распитају о начину функционисања Центра и потенцијалним шансама за каријерни напредак.

Како је подсетио први човек Града, сваке године у градском буџету обезбеђују се средства за мере активне политике запошљавања, за те намене у буџету за 2023. годину издвојено је 14.200.000 динара, од чега је 10.000.000 за подстицаје у запошљавању, 1.750.000 за пројекат „Знањем до посла” и 2.450.000 у сврху реализације радне праксе за младе.

            „Заједно са Националном службом за запошљавање Град обезбеђује средства за самозапошљавање, стручну праксу, као и за јавне радове. Oчекујем да ћемо, у сарадњи са различитим организацијама, успети да увећамо ова средства Град ће из буџета обезбедити одређени део финансија, организације обезбеђују део средстава, а додатни део, такође, можемо добити од Филијале Националне службе за запошљавање“, изјавио је Терзић.

Према његовим речима, Регионална развојна агенција одлично сарађује са Градом, али и са свим другим градовима и општинама на територији Рашког и Моравичког округа, како би заједничким снагама успели да створе услове за унапређење запошљавања првенствено младих, али и оних који су у категорији теже запошљивих особа, као и свих оних који кроз рад желе да постану корисни чланови друштва.

„Захваљујући председнику Александру Вучићу и Влади Републике Србије, у Краљеву се од 2016. до краја 2022. године запослило чак 8.000 људи, а данас у ‘Леонију’ ради нешто више од 4.000 Краљевачана, у ‘Еуротају’ око 1.050 и у ‘Гиру’ чак 900 житеља Краљева. И друга краљевачка предузећа су увећала број запослених и, из дана у дан, у Краљеву се све више људи запошљава, тако да данас готово свако, ко жели да ради, може да нађе посао у нашем граду“, поручио је градоначелник.

            Терзић је изразио радост што ће велики број младих сада имати прилику да обликује свој таленат и пронађе свој пословни пут кроз кратке обуке, саветовања и све погодности које овај пројекат нуди.

            Директорка Регионалне агенције Луција Васиљевић захвалила је Граду и бројним донаторима који су допринели да се створе погодности како би наши суграђани имали могућност да раде у бољим условима и на местима на којима желе да граде свој каријерни пут.

„Овај каријерни центар намењен је првенствено младима који траже посао, желе да унапреде каријеру или своје компетенције, знање, или би волели да науче како да пораде на себи“, казала је Луција Васиљевић.

Према њеним речима, данас се потенцира доживотно образовање и више није довољна само стечена диплома него је потребно пратити и подручје неформалног образовања и управо саветовања овог Центра ће допринети развоју те сфере код свих занитересованих грађана.

Како је појаснила координаторка компоненте за каријерно вођење и саветовање на пројекту „Знањем до посла“ Јелена Стефановић, ово је девети инфо центар у оквиру мреже каријерних центара у Србији.

„Осмишљени су тако да буду спона између света рада и света образовања и да пруже комплетан сет услуга каријерног вођења и саветовања. Фокус је на младима, али радимо и са одраслима, а циљ је да појединци и групе спознају своја интересовања, компетенције, вредности, да добију релевантне информације са тржишта рада и образовања и да на одговоран начин приступе планирању каријере и доношењу каријерних одлука“, нагласила је Јелена Стефановић.

Пројекат „Знањем до посла“ омогућава младима да учењем кроз рад стекну вештине које се траже на тржишту рада, а које ће им помоћи да брже и лакше дођу до жељеног посла, а компанијама помаже да пронађу нове и адекватне кадрове. Програм промовише швајцарску експертизу за управљање тржиштем рада прилагођену српском контексту, а до сада је, кроз програм, широм Србије прошло више од 27.000 младих, више од 250 компанија се укључило у пројекат, док је више од 1.600 полазника програма успешно завршило обуку на радном месту и чак 77 одсто њих је пронашло запослење.

Info job centаr, у Улици краља Петра Првог Ослободиоца број 2, биће на располагању свим младима из Kраљева и околине, а обучени каријерни практичари ће их оснажити у разумевању личних талената, информисати о актуелностима са тржишта рада, могућностима даљег усавршавања или запослења. У складу са интересовањима младих, биће организовани и реални сусрети са послодавцима и представницима одређених занимања у циљу упознавања са конкретним професијама, а Центар ће радити и на унапређењу социјалне инклузије и лакшег укључивања осетљивих група у друштвене и економске токове.

Услуге Центра намењене су незапосленима старости од 15 до 30 година, ученицима завршних разреда основних школа, средњошколцима, и студентима, као и компанијама и њиховим запосленима односно менторима у компанијама које учествују у програмима и осетљивим и социјално угроженим категоријама.

Print Friendly, PDF & Email