Новоустановљена Награда „Горан Петровић“ – у знак сећања на недавно преминулог суграђанина – академика, једног од најзначајнијих савремених српских књижевника, редовног члана Српске академије наука и уметности, међу бројним наградама и признањима, добитника и Октобарске награде града Краљева – Горана Петровића, додељиваће се за најбољи рукопис збирке кратких прича на српском језику младих аутора, до 35 година – речено је на конференцији за медије коју су тим поводом одржали представници Града Краљева и Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево.

Награда, намењена необјављеним збиркама прича младих аутора на српском језику, додељиваће се сваке друге године – 26. јануара, на дан смрти Горана Петровића, а уочи Савиндана. Како је предвиђено, конкурс се расписује у првој половини године, а материјал прима од дана расписивања конкурса до краја септембра наредне године. Награђени рукопис се штампа и као књига представља на програму који се организује 1. јула, на дан рођења Горана Петровића.

Иницијатори оснивања Награде „Горан Петровић“ су песник Милош Mилишић, помоћник градоначелника града Краљева задужен за културне манифестације, и чланови редакције „Повеље“ Дејан Алексић и мр Ана Гвозденовић. Институционални носилац доделе Награде је Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, а додељује је Град Краљево. Састоји се од објављивања награђеног рукописа, плакете и новчаног износа који одређује оснивач. Део награде биће и једна графика нашег истакнутог уметника графичара Вељка Михајловића. Одлуку о добитнику доносиће петочлани стручни жири, који ће чинити представници краљевачке Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ односно „Повеље“, Српске академије наука и уметности, Института за књижевност и уметност Београд и Филолошког факултета у Београду.

Циљ Награде је афирмисање младих стваралаца у области приче, књижевном жанру у коме је Горан Петровић оставио неизбрисив траг.

Према речима градоначелника града Краљева др Предрага Терзића, Горан Петровић, рођени Краљевчанин, засигурно је био човек који је прославио краљевачку књижевну реч.

„Он је име Краљева пронео и у својим делима, у којима говори о Жичи – месту где је започео каријеру, о Краљеву – месту где је радио и коме се увек враћао. Народна библиотека ‘Стефан Првовенчани’, ‘Повеља’ и Град Краљево су одлучили да писцима који су млади и талентовани додели награду која носи назив по овом великом књижевнику, редовном члану Српске академије наука и уметности. Очекујем да ће ово бити још један од начина да се Горан Петровић не заборави, да га се сви сећамо, а да ће ова књижевна награда постати једна од најпрестижнијих награда – не у Краљеву, већ у читавој Србији“, казао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић осврнувши се на то да Град Краљево памти познате Краљевчане, људе који су оставили значајан траг у разним областима.

Горан Петровић својим делом није задужио само Краљево, град у којем је рођен и провео део живота, где је написао најпознатија дела, сматра Милош Милишић, помоћник градоначелника града Краљева за културне манифестације.

„Он је задужио и српску књижевност и, нарочито, српски језик. Установљењем ове награде ми не желимо да нам се деси оно што је Горан Петровић, између осталог, писао у свом драмском тексту ‘Скела’ – ‘да је дубљи људски заборав од вирова Дунава’. На овај начин, желимо да заштитимо то име и то дело иако верујем да им та врста заштите није ни потребна“, рекао је Милишић, захваливши свима који су помогли и дали подршку, најпре супрузи Горана Петровића Вери Богосављевић Петровић, градоначелнику Краљева и бројним писцима и тумачима дела Горана Петровића и уопште књижевности без којих би, како је навео, „теже стигли до данашњег дана и јавног обраћања тим поводом“.

Како истиче Дејан Алексић, писац и главни и одговорни уредник издавачке делатности краљевачке Библиотеке, награда која носи име Горан Петровић требало би да усмери младе ствараоце да пишу кратку приповедну форму, „пре свега зато што је Горан Петровић био суверени мајстор у овој области књижевног стварања, али и због тога што нам се учинило да је роман већ довољно повлашћен и чак и превише фаворизован књижевни формални образац“.

„Горан Петровић свакако јесте писац који је у стању да надахне младе ствараоце и сигуран сам да ћемо једног дана имати дивну колекцију књига које сабирају кратке приче инспирисане Гораном Петровићем, књига какве би се, уверен сам, свиделе и Горану Петровићу“, рекао је Алексић нагласивши да свака национална књижевност може да слави и радује се када се у њој појави стваралац попут Горана Петровића – не толико због тога што су велики и важни писци нека нарочита реткост, већ зато што јесте реткост када се међу таквима појави и већи од великих.

„Горан Петровић је био управо такав писац, а та разлика која прави писца већим од оних који су велики је често неухватљива и нејасна, али потребно је време да потврди ту разлику. У случају Горана Петровића, та разлика је била видљива и за његовог живота. Он је писац који је суштински обележио нашу књижевност на размеђи векова – његова дела су била одређујућа вредност наше приповедне књижевности у последњој деценији XX и у првим деценијама XXI века. Књижевност је за Горана Петровића била, најједноставније речено, права мера душе. Била је и она вредност која дефинише потребу сваког читаоца за продубљивањем мишљења, разумевања и сваковрсног искуства“, казао је Дејан Алексић

Како је најавила мр Ана Гвозденовић, једна од уредница краљевачке „Повеље“, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ и редакција „Повеље“ припремају и књигу посвећену Горану Петровићу, која ће садржати приповедне текстове, инспирисане Горановим ликом и мотивима из његовог стваралаштва, а представљање публикације је предвиђено у оквиру Жичког духовног сабора „Преображење“.

Print Friendly, PDF & Email