Град Краљево и Фондација Ана и Владе Дивац потписали су уговор о оснивању заједничког фонда који ће служити за давање грантова младим пољопривредницима односно ученицима завршне године Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић”, а који долазе из Краљева и околинe. Оснивање Фонда подржао је пројекат „Велика мала привреда“ који финансира УСАИД, а спроводи ACDI/VOCA.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић истакао је да је Савет за пољопривреду Града, заједно са Фондацијом Ана и Владе Дивац, уложио укупно 1.700.000 динара у Фонд за оснаживање младих пољопривредника, при чему је Град обезбедио 1.000.000, а Фондација додатних 700.000 динара.

„Млади људи који се баве пољопривредом не треба да проводе време само на њиви, ливади, у воћњаку, већ треба да уче. Док један део знања стичу у Пољопривредној школи, неопходно је да обезбедимо и додатна финансијска средства како би они могли да науче нешто ново, осавремене своју производњу и да успеју да сутра имају већи принос“, казао је Терзић.

Он је подсетио да некада, када се расписивао конкурс за расподелу средстава за пољопривреду, у нашем граду није постојао никакав одбор нити комисија.

„Људи су чекали пред вратима Градске управе у редовима и они који су први предавали документацију имали су шансу да добију новац, они који су били на зачељу реда нису имали никакву могућност да добију субвенције од Града. Онда смо увели систем бодовања и омогућили младим пољопривредницима, који су млађи од 40 година, имају четврти степен стручне спреме или више од тога, да добијају додатне бодове и заузму више место на ранг листи и сигурно добију помоћ Града“, истакао је градоначелник.

„То су људи који улажу у своје образовање, желе нешто ново да науче, да оду на семинаре, како би сутра могли боље да зараде. Управо због тога је и настала сарадња између Фондације, Пољопривредне школе и нашег Савета за пољопривреду. Сада ће млади људи моћи да сазнају и науче нешто више и да сутра буду прави домаћини, да развијају своје домаћинство, али и своја села и читаву заједницу. Зато верујем да ћемо у будућности још више средстава улагати у младе људе који су се одлучили да остану на селу“, поручио је први човек града Краљева.

Бојана Вујичић, координаторка пројекта у Фондацији Ана и Владе Дивац нагласила је да осим донације, кроз програм, сви корисници добијају и савете за развој производње и економичност, и уз то предлоге за заснивање производња које су профитабилније, што ће им и касније бити корисно приликом аплицирања на друге конкурсе и тако добију додатна подстицајна средства. Према њеним речима, пројекат је намењен младим ученицима завршних разреда средње Пољопривредно-хемијске школе у Краљеву који имају регистровано пољопривредно газдинство и планирају да свој живот и рад наставе на селу.

„Желим да захвалим Пољопривредној школи што се придружила пројекту и граду Краљеву који је препознао значај овог пројекта и, пре свега, потенцијал који млади и образовани пољопривредници доносе у сектору пољопривреде, а нарочито у овом тренутку када је више од две трећине носилаца пољопривредних газдинстава у Србији старије од 56 година. Позвала бих све ученике, који ће од септембра да постану матуранти ове школе, да се пријаве на конкурс и аплицирају за опрему која ће им бити најпотребнија да унапреде своја газдинства“, казала је госпођа Вујичић.

„Пројекат ′Велика мала привреда′ доста улаже у развој предузетништва у пољопривредном сектору и наш фокус јесу млади. Ово је трећи Фонд који оснивамо и који је намењен ученицима завршних година краљевачке Пољопривредно-техничке школе где ће они, кроз један менторски програм, научити како да развијају своје предузетничке вештине, бизнис план, идентификују потенцијале које имају у својим газдинствима… Идеја је да ученици буду носиоци пројеката на својим газдинствима. Кроз једногодишњи рад са ментором, што је вид праксе за њих, научиће како да дођу до средстава, у овом случају бесповратних, и како да развијају свој бизнис и газдинство“, појаснила је менџерка за развој људских капацитета и инклузију Пројекта „Велика мала привреда“ Ивана Божић.

Директорка Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић” у Краљеву Светлана Младеновић истакла је да су овакве сарадње изузетно значајне и прави примери на којима се може увидети како локална самоуправа и фондације размишљају о образовању.

„Образовање је веома битно у развоју једног друштва и свако улагање у образовање је позитивно. То што ће ученици завршних разреда средње Пољопривредне школе добити стимулацију да остану на споственим газдинствима и унапреде рад је за сваку похвалу. У име ученика наше школе захваљујем Граду Краљеву и Фондацији Дивац на ангажовању“, казала је директорка.

Програм „Оснаживање младих пољопривредника” реализује се од 2022. године у локалним самоуправама широм Србије. До сада су, у два циклуса, подржане школе у Свилајнцу и Пожеги, које похађају ученици из Пожеге, Горњег Милановца, Ужица, Ариља, Чајетине, Нове Вароши, Пријепоља, Свилајнца, а којима се сада прикључују и средњошколци из Краљева и околних општина. Циљ Фонда јесте подршка младима, ученицима завршних разреда, који желе да наставе да се баве пољопривредом и унапређују своје породично газдинство. Осим финансијске подршке, млади ће имати могућност да присуствују предавањима, добију подршку ментора и науче да развијају сопствени пословни план.

Print Friendly, PDF & Email