Силазак Светог Духа на апостоле – Педесетницу, своју крсну славу, првог јунског викенда, прославили су свечано Град Краљево и Храм Свете Тројице. У навечерје празника служено је свечано богослужење у Храму Свете Тројице, одакле је, у току  службе, кренула свечана Литија, најпре у двориште Духовног центра „Владика Николај Велимировић“. У присуству бројног свештенства Епархије жичке, представника Града Краљева, Војске, Полиције и верног народа, освештан је запис, који је, према веровању, заштитник града. Поворка, коју су још свечанијом чинили хор и Ватрогасни оркестар „27. септембар“, наставила је затим до централног градског трга и Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918, одакле је поворку пратила киша, па до Споменика погинулима у ратовима од 1991. до 1999. године на Тргу Јована Сарића и Улицом цара Душана се вратила у порту Цркве Свете Тројице. Идући улицама града, узнете су молитве Господу за мир и благостање Града и његових житеља, извршен је и помен за преминуле из нашег града, који су животе дали за веру и отаџбину. На крају литије, у Храму је извршено освећење петохлебнице.

Архијерејски заменик епископа жичког – протојереј-ставрофор Љубинко Костић је, уочи дана рођења цркве Христове на земљи, у пригодној беседи, казао како нас је „поквасила духовска киша као благодатна роса Ермонска, спустила се на нас и та радост коју вечерас осећамо у нашим срцима“.

„Нека буде светлост која ће осветљавати и ум и разум и вољу нашу у данима испред нас и давати нам снагу да поверене од Бога послове које вршимо овде на земљи испуњавамо са радошћу, на добро и спасење нашега народа и наше лично спасење. Нека је сретан и благословен празник овога града и овога храма и благодат и заједница Светога Оца и Сина и Светога Духа да буде са нама у све дане нашега живота“, рекао је отац Љубинко.

Дан силаска Светог Духа на апостоле је догађај прворазредног значаја за Цркву, имајући у виду да се сматра рођењем саме Цркве, каже протојереј Владимир Јовановић. Како каже, то је, према веровањима, дан када је Дух Свети у виду огњених језика сишао на апостоле, призвавши све у јединство, о чему говори једна од црквених песама која се пева на овај дан.

„У турбулентном времену у коме се налазимо, у времену свих ових невоља које су нас задесиле, можда је ово и добар дан да се некако позовемо сви у јединство и да будемо јединствени. Имамо благослов у нашем граду што је то и градска слава, слава свих Kраљевчана, и порука самог празника јесте да и даље будемо у јединству и да се некако ујединимо сви и на сваком месту. Круг који литија направи кроз град, на симболичан начин, представља молитвену жељу да се заокружи наша средина у којој живимо“, истакао је протојереј Владимир Јовановић.

Уз честитке старешини и братству Храма Свете Тројице, као и суграђанима, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је подсетио на то да се, уочи празника, у Цркви Свете Тројице и у свечаној литији, у заједници, окупља свештенство и представници Града и градских и републичких институција и верни народ. Он је истакао да се нада да ће и овогодишње обележавање славе Града Kраљева и Храма Свете Тројице бити достојно и достојанствено.

„Надам се да ће нам наредна година бити још успешнија, здравија и да ћемо сви заједно успети да испунимо срца срећом“, поручио је градоначелник Kраљева др Предраг Терзић.

На Богом благословен дан – Силазак Светог Духа на апостоле, у Цркви Свете Тројице је служена Света Литургија, на којој је пререзан славски колач и освећено жито.

Како је казао протојереј–ставрофор Љубинко Костић, „Вазнео се васкрсли Господ и испунио обећање пославши Духа Светог на апостоле, који су већ тог дана, великом броју људи, говорили о Христовој науци и, тог првог дана, Христовим именом крстило се три хиљаде људи. Апостоли су се развејали на све стране света проповедајући реч Божју, утврђујући Цркву на земљи која је на данашњи дан запечаћена благодаћу Духа Светога. Одолева свим искушењима, свим временима, свим тешкоћама и невољама, делећи радости свога народа“.

Отац Љубинко је истакао да у данашњем Јеванђељу Господ каже ‘ко је жедан, нека дође да пије’ и ‘ко мени дође, имаће и пиће воду вечнога живота, никад од ње ожеднети неће’.

„То је наука Христова, то су заповести Божје, правила Цркве Божје овде на земљи. На крају Јеванђеља, каже Господ, ‘ко за мном ходи, неће ићи по тами, него ће у себи имати светлост живота’. Светлост је оно што сви ми желимо, за чим жудимо, чему се радујемо, а та светлост је у науци јеванђелској, Христовој“, беседио је отац Љубинко пожелевши да нам Господ Бог да да будемо попут наших светих предака, те да смо „подједнако сви Богу драги, Бог нас не дели ни по чему, сви ми који смо на овај свет дошли позвани смо у спасење, свако из свог правца одакле долази, усмеривши поглед на небо, на Господа, на Свету Тројицу, чијим се именом спасавамо“, казао је архијерејски заменик саветујући нас да се потрудимо да наши животи буду „достојни Христа и његове жртве и благодати Духа Светога и љубави Оца небескога који је послао сина свог јединороднога да у телу са нама поживи, да искуси, окуси, опита овај живот и да нам добар и прави пример и да нам покаже да је могуће да и ми будемо свети у своме живљењу, по ономе који нас је у светост и светлост вечнога живота позвао“.

Print Friendly, PDF & Email