У краљевачком селу Милочај шесточлана породица Арсенијевић се генерацијама уназад бави пољопривредом и производњом домаћих производа, а сада су, на свом модерно уређеном газдинству, почели да се баве и узгајањем боровница. Ову вредну породицу и њихово имање обишао је председник   Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић.

„Срце ми је пуно кад имам прилику да посетим овакву породицу. Арсенијевићи из Милочаја су пољопривредници, сточари, воћари, јако вредни људи који се труде да раде и зараде за шест чланова породице. И у овој кући сви раде – од осамдесетрогодишње Наде, преко сина и снаје, до унука Мирослава и његове супруге Ане, а ускоро ће се радовима прикључити и двоје најмлађих Арсенијевића – Ђорђе и Лазар“, казао је Терзић, па додао:

„Лазар има нешто мање од годину дана, али деца на селу почињу да раде од друге, треће или четврте године и уверен сам да ће Лазар ускоро почети да помаже својим родитељима, баби, деди, и прабаби јер у селу сви морају да раде да би породица могла да заради онолико колико је довољно за живот.“

Како је истакао председник Привременог органа града Краљева, сигурно је да данас може да се живи од пољопривреде на сеоском подручју, али да би могло да се заради довољно неопходно је да држава и град субвенционишу пољопривредну производњу, да помажу оним људима који живе на селу и који озбиљно желе да се баве сточарством, воћарством и повртарством.

„Град ће и наредне године обезбедити финансијска средства за субвенције у пољопривредној производњи. Сигуран сам да ће и породица Арсенијевић добити средства од Града како би могли да унапреде своју производњу, да више зараде, али и да омогуће њиховим комшијама да додатно зараде тако што ће током лета да им помажу у берби боровница или у другим пословима јер породице које желе да се озбиљно баве пољопривредом не само да доприносе развоју свог домаћинства, већ подижу читава места“, поручио је Терзић.

Млади домаћин газдинства,  тридесетогодишњи, Мирослав Арсенијевић, који брине о 3700 садница боровнице на имању, истиче да је ова година била тешка јер је услед обилних падавина плод боровнице теже сазревао, а киша је ометала и бербу, али је ипак задовољан оствареним приходом.

„Ове године нам је била прва озбиљнија берба и унајмили смо десетак радника, а принос по биљци је био више од килограм. Већ наредне године очекујемо већи род и требаће нам сигурно више од 20 људи дневно за бербу“, појаснио је Арсенијевић.

Како истиче када волиш то што радиш онда ништа није тешко, али потребно је пуно залагања, рада и посвећености како би се живело од пољопривреде на селу.

Print Friendly, PDF & Email