Председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић састао се са представницима Удружења ратних војних инвалида града Краљева, члановима породица палих бораца, Удружења учесника рата 1991-1999. града Краљева и Удружења грађана Покрет „Срце хероја“, као и директорима односно представницима краљевачких предузећа и установа – ЈКП „Чистоћа“, ЈКП „Водовод“ ЈЕП „Топлана“, Народнe библиотекe „Стефан Првовенчани“, Краљевачког позоришта и Спортског центра „Ибар“.

Тема састанка била је погодности које Град Краљево односно градска предузећа и установе омогућавају члановима ових удружења односно носиоцима борачких легитимација са територије града Краљева у 2024. години.

Састанку су присуствовали и Миле Росић и Ана Лекић, из Кабинета потпредседника Владе Републике Србије и министра одбране Милоша Вучевића.

Како је истакао председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, Град треба да брине о људима који су се борили у ратовима на подручју данашње Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине или у јужној српској покрајини, на Kосову и Метохији.

„Ти људи су се данима и месецима борили за народ који тамо живи, бранили српски живаљ. Многи од њих су се вратили у Kраљево као ратни војни инвалиди, са траумама, а њихове жене и деца су сваки од тих дана размишљали о томе да ли ће њихови мужеви и очеви да се живи врате у Краљево. За разлику од неких места у Србији, где је одзив био изузетно слаб, у Kраљеву је био 115 процената – сви који су добили позив су се одазвали, а и многи су, као добровољци, отишли да бране српски народ. Зато ми данас тим људима треба да кажемо – хвала“, поручио је Терзић.

Како је навео, Град Краљево је обезбедио попусте на цене комуналних услуга за све ратне војне инвалиде, попусте од 30 процената на цене водовода и канализације, на услуге „Чистоће“ и „Топлане“.

„Одлучили смо да од наредне године те попусте увећамо на 50 одсто за услуге изношења смећа, „Топлане“, водовода и канализације, а они ратни војни инвалиди који живе на сеоском подручју, где нема ове услуге, добиће новац – онолико средстава колико би износио попуст, и на тај начин излазимо у сусрет свим ратним војним инвалидима на подручју Kраљева, без обзира где живе“, казао је председник Привременог органа града Краљева, додајући да ће Град од наредне године и свим учесницима ратова од 1991. до 1999. године обезбеди одређене повољности. „Они ће имати попуст на цену услуге одношења смећа од 20 процената, а они који немају ову услугу, јер живе на подручју где Јавно комунално предузеће „Чистоћа“ не односи организовано смеће, добиће новац. Такође, имаће могућност бесплатног учлањења у краљевачку Библиотеку, за себе и чланове породица. Имаће могућност бесплатног коришћења базена у оквиру Спортског центра „Ибар“ и на друге услуге ове установе. Имаће и могућност бесплатног одласка на представе Kраљевачког позоришта – право на две карте и неограничен број долазака, а неопходно је да се 24 сата пре представе која је у продукцији Kраљевачког позоришта јаве на билетарницу и преузму карте. Поред тога, у Kраљеву ћемо обезбедити и бесплатна паркинг места, која ће бити резервисана за учеснике ратова од 1991. до 1999. године. За сада то неће бити велики број паркинг места јер, као што сви знамо, највећи комунални проблем у Краљеву је проблем паркирања. Када будемо изградили јавну гаражу, која ће се налазити иза зграде Градске управе, проблем пакирања у граду Краљеву ће бити мањи – за све грађане, те тако и за ратне ветеране. Тада ћемо резервисати већи број паркинг места за све учеснике ратова од 1991. до 1999. године“, изнео је др Предраг Терзић, председник Привременог органа града Краљева и, као јако важно, нагласио да ће ова права имати сви носиоци борачких легитимација.

„Неопходно је да се грађани Kраљева који су учествовали у ратовима бранећи српски народ пријаве у згради Градске управе и добију ове картице, без обзира ком удружењу припадају. Овде не делимо учеснике ратова на удружења, сви ће имати иста права, а и они борци који нису чланови ниједног удружења ће имати право да добију борачку легитимацију, а самим тим и све ове погодности“, објаснио је Терзић.

Како је истакао потпредседник Удружења грађана „Покрет срце хероја“ Зоран Томић, ово је корак у напретку и остварењу неких права која би они као борачка популација хтели да имају за себе и своје чланове. Он је истакао да људи који су ишли у борбу, да бране своју Србију, своју отаџбину, никад нису размишљали о некој материјалној користи него су ишли пуним срцем јер су Срби такав народ. Како је истакао, врло је важно да њихови потомци виде да држава према онима који су се борили, крварили за њу, има поштовање како би, уколико опет затреба, они имали мотива да крену у борбу за своју отаџбину.

Како је, говорећи у име ратних војних инвалида и чланова породица палих бораца, истакао Војислав Вукашиновић, они од 2018. године имају попуст од 30 процената на комуналије, а пре годину дана су послали предлог Граду, који је усвојен, и од 1. јануара 2024. биће 50 процената. Како је навео, тешки ратни војни инвалиди по закону имају права на паркинг места, али се дешава да их несавесни грађани заузимају, те се нада да ће Град, проширењем паркинга и прављењем гараже, омогућити да и тешки инвалиди имају могућност да, када дођу у град, имају где да се паркирају.

Председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић је истакао да, поред погодности које ће се примењивати почев од првог дана наредне године, како буде растао буџет Града Краљева, и помоћ и погодности Града ће свакако бити већи.

Print Friendly, PDF & Email