У циљу обележавања 17. новембра, Светског дана превремено рођене деце, и подизања свести јавности о проблему превременог рођења, Град Краљево се прикључио акцији коју Удружење родитеља превремено рођене деце Србије „Мали Див“ организује у сарадњи са градовима и општинама – осветљавање зграда љубичастом бојом. Акцију, познату под називом „Љубичасти новембар“, Град Краљево је подржао осветливши споменик на централном градском тргу – Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника.

Симбол превремено рођене деце је и низ од 10 дечјих чарапица, од којих  најмања симболизује да је од десет рођених беба једна превремено дошла на свет.

Подаци говоре да се у свету, сваке године, пре времена роди 15 милиона беба. У Србији, више од 4.000, или 11 беба свакога дана. Превремено рођеном се сматра свака беба рођена пре пуних 37 недеља гестације.

Превремено рођење је водећи узрок смртности деце млађе од једне године и други водећи узрок смртности деце млађе од пет година. Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба.

Након рођења, превремено рођене бебе се могу суочити са читавим низом компликација узрокованих њиховом незрелошћу, а неке од њих угрожавају им живот. Да би преживеле, превремено рођеним бебама неопходна је подршка напредне медицинске технологије и високообразованих, искусних и обучених медицинских стручњака.

У зависности од гестацијске недеље у којој су рођена, проценат превремено рођене деце са каснијим дугорочним здравственим тешкоћама креће се од 30 до чак 60 процената. Најчешћи проблеми повезани са превременим рођењем су кашњење у развоју, ретинопатија повезана са превременим рођењем, проблеми у социјализацији, органска обољења, тешкоће у менталном развоју, тешкоће у учењу или поремећај пажње, церебрална парализа.

Непосредно након рођења, превремено рођена беба бива одвојена од породице, због неопходности посебног лечења и неге, које траје чак и више месеци. У тим околностима, родитељи превремено рођене деце изложени су огромном стресу, осећају немоћи, кривици, анксиозности, страху… Поред помоћи стручњака, драгоцена им је и подршка других родитеља са истим или сличним искуством. Из тог разлога, 2010. године основано је Удружење родитеља превремено рођене деце Србије „Мали Див“, које пружа подршку родитељима превремено рођене деце током њиховог, често и вишемесечног, боравка у болници и месецима и годинама након отпуста из болнице. Чланови Удружења су волонтери, а пројекти се финансирају захваљујући донацијама и усмерени су на побољшање квалитета лечења и неге превремено рођене деце и јачање родитељске улоге и присуства у овом тешком процесу.

Сви пројекти се реализују уз консултације са медицинским стручњацима, захваљујући којима су осмишљени тако да конструктивно и квалитетно допринесу заједничким напорима лекара и родитеља за што бољи исход лечења и развоја превремено рођених беба. Удружење „Мали Див“ сарађује са другим националним удружењима широм Европе и света, уз подршку Европске фондације за бригу о новорођенчади.

Print Friendly, PDF & Email