Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом – 3. децембра, градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима, уприличио је састанак са представницима Уније организација особа са инвалидитетом како би  разговарали о свему што је током претходног периода постигнуто и размотрили шта све треба учинити како би се побољшао статус особа са инвалидитетом у нашем друштву и Граду.

Председник Уније удружења особа са инвалидитетом и председник Међуопштинске организације Савеза слепих Србије – Краљево Ранко Вуковић подсетио је да су састанци поводом Међународног дана особа са инвалидитетом  постали традиција од како је др Предраг Терзић постао градоначелник, па истакао да то није само протоколарни састанак већ се одмах изналазе конструктивни предлози и решења за све изнете проблеме.

Вуковић је захвалио првом човеку Града на енергији коју улаже у решавање проблема са којима се особе са инвалидитетом сусрећу.

„Градоначелник Терзић је веома оперативан и истог тренутка добијамо повратну информацију како да решимо проблеме које особе са инвалидитетом имају. Повећањем услуга социјалне заштите, формирањем Центра локалних услуга, сарадњoм са Центром за социјални рад, кроз подстицајне мере у запошљавању теже запошљивих категорија којима Град излази у сусрет и сарадњом са градоначелниковим тимом ресорно задуженим за социјалну заштиту, дефинитивно последњих година Краљево постаје боље место за живот особа са инвалидитетим“, поручио је Вуковић.

Према његовим речима, представници Уније удружења особа са инвалидитетом константно раде на томе да се унапреде услови живота особа са хендикепом.

„Само заједно, као тим, у сарадњи са Градом, његовим институцијама и ресорним министарством, можемо да постанемо позитиван пример целој Србији. Мислим да сва наша борба добија смисао када видите да ствари иду на боље“, истакао је председник Уније.

Градоначелник Краљева подсетио је да су његови помоћници који се баве социјалном политиком – Милун Јовановић и Марко Матовић, као и чланица Градског већа која је задужена за ову област Ивана Базић, током претходне године редовно разговарали са представницима Уније удружења особа са инвалидитетом како би пронашли решења за њихове проблеме, а краљевачке установе као што су Центар за социјални рад и Центар локалних услуга се такође труде да помогну.

„Претходних година Град је обезбеђивао по 100.000 динара за најбоље студенте на територији града Краљева, а у буџету за 2023. годину за ове намене опредељено је 10.000.000 динара, тако да ће 50 најбољих студената добити по 200.000 динара као стипендију Града. Краљевачки већници ће, на једној од наредних седница Градског већа, донети одлуку која ће омогућити да Град стипендира и студенте са хендикепом, при чему ће услови за њихово стипендирање бити знатно повољнији“, појаснио је градоначелник, па истакао:

„Наш циљ је да омогућимо да млади људи са инвалидитетом добију прилику да студирају и да, када заврше факултете, могу да допринесу овом друштву. У претходних неколико година запослили смо особе са инвалидитетом у оквиру Градске управе, али и јавних установа и предузећа чији је оснивач Град, јер никоме није циљ да прима социјалну помоћ, већ да ради, заради и да се осети као користан члан друштва.“

Како је подсетио, уз помоћ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Град је добио средства за реконструкцију објекта који користе слабовиде и слепе особе, као и за објекат који користе особе са аутизмом. Поред ресорног министарства, за које је градоначелник уверен да ће и у будућности пружати значајну подршку Краљеву, бројне невладине и међународне организације, такође, значајно доприносе побољшању услова живота особа са инвалидитетом у нашем граду.

„Трудимо се да при изради инфраструктурних пројеката сагледамо и потребе особа са хендикепом. Приликом реконструкције тротоара у улици Војводе Путника направљена је тактилна стаза како би слепе и слабовиде особе могле да се крећу том улицом. Такође, трудимо се да водимо рачуна када пресвлачимо асфалтом постојеће тротоаре да увек поставимо и оборене ивичњаке како би корисници инвалидских колица могли да користе тротоаре“, појаснио је Терзић, па додао да је, у циљу побољшања услова живота особа са инвалидитетом у граду Краљеву, заказао састанак на ком ће заједно са представницима Уније удружења особа са инвалидитетом и градским стручним службама обезбедити додатна средства за решавање њихових проблема.

Састанку су, поред председника Уније удружења особа са инвалидитетом и председника Међуопштинске организације Савеза слепих Србије – Краљево, присуствовали и представници Удружења „Аутизам” Краљево, Удружења особа са инвалидитетом CARPE DIEM, Удружења дистрофичара Kраљево и Друштва за борбу против шећерне болести Краљево, као и  помоћници градоначелника задужени за област заштите људских права и за социјална питања, чланица Градског већа града Краљева задужена за социјалну политику и бригу о деци и породици, представници Центра за социјални рад, Центра локалних услуга и Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“.

Print Friendly, PDF & Email