Град Краљево је, први у историји српског ватрогаства, обезбедио  значајна средства, у оквиру Јавног конкурса за финансирање програма и пројеката ватрогасних савеза и добровољних ватрогасних друштава, како би осигурао обуке, бољу опрему и друге ставке неопходне за функцонисање краљевачких добровољних ватрогасних друштава. Градоначеник града Краљева др Предраг Терзић је са представницима ДВД Краљево, ДВД Матарушка Бања и Градског ватрогасног савеза Краљева, у просторијама Добровољног ватрогасног друштва у Каменици, потписао уговоре о финансирању програма односно пројеката из области доборовољног ватрогаства.

Терзић је подсетио да је у претходном периоду основано неколико добровољних ватрогасних друштава на читавој територији града Краљева од Рудна, Студенице, Богутовца, преко Буковице, Витковца, Милочаја, Врбе, Матарушке Бање, до Каменице.

„Успели смо да, уз помоћ људи добре воље који цене наш труд у области добровољног ватрогаства – наших пријатеља из Словеније, обезбедимо неколико возила и камионе за гашење пожара. Али, било је неопходно обезбедити и додатна финансијска средства како бисмо могли да одржавамо та возила, да заменимо гуме, поправимо камионе, региструјемо их, а потребан је и новац за сталне обуке људи који чине добровољна ватрогасна друштва. Град Краљево је зато одлучио да помогне овим ентузијастима, људима који воле своја места и који, без икакве надокнаде, учествују у гашењу пожара“, појаснио је Терзић.

„У буџету за 2024. годину, Град је обезбедио 5.000.000 динара како бисмо помогли развој добровољног ватрогаства на територији Краљева. Ово ће бити једна од одлука која ће се примењивати сваке године, тако да ћемо и наредне, 2025. године, обезбедити средства за ове намене. Очекујем да ће млади људи приступити овом позиву, проћи обуке и бити спремни да помажу професионалним саставима Сектора за ванредне ситуације у гашењу пожара“, поручио је градоначелник Краљева.

Председник Добровољног ватрогасног друштва Краљево Милутин Вукосављевић истакао је да су, потписивањем уговора са Градом Краљевом, вишедеценијски снови коначно остварени.

„Уз помоћ Града ставили смо у функцију десет добровољних ватрогасних друштава на краљевачком подручју. ДВД Краљево било је носилац тих активности, уз помоћ ватрогасаца Марибора и представника Министарства унутрашњих послова Републике Србије односно Сектора за ванредне ситуације. Са средствима које смо добили од Града, обезбедили смо да се плате лекарски прегледи, набавка опреме и обуке ватрогасаца за свих десет друштава, као и да свако возило буде у функцији“, истакао је Вукосављевић, додавши да краљевачка добровољна ватрогасна друштва чини више од 100 чланова, а многи тренутно пролазе кроз обуке захваљујући средствима која је обезбедио Град.

Како је истакао руководилац Одељења за послове цивилне заштите Градске управе Здравко Максимовић, Краљево је први град у Србији где се на овакав начин подржава добровољно ватрогаство.

„Добровољно ватрогаство није важно само када су у питању шумски пожари односно акције при гашењу пожара, већ има и заиста велику улогу у поступању када се дешавају и друге катастрофе попут поплава, пандемије или ванредног стања. Тада смо видели да сваки обучени појединац много значи за систем заштите и спасавања, а значи и у подршци становништву и привредним субјектима када наступе катастрофе. Овим средствима ћемо да подигнемо и капацитете Градског штаба за ванредне ситуације, али и система цивилне заштите јер добровољно ватрогаство представља заиста битну карику у систему цивилне заштите како на територији града Краљева, тако и на територји Републике Србије“, нагласио је Максимовић.

Приликом потписивања уговора о финансирању из области добровољног ватрогаства градоначелник Краљева и представници добровољних ватрогасних друштава, као и Сектора за ванредне ситуације и Одељења за послове цивилне заштите, обишли су просторије Добровољног ватрогасног друштва у Каменици које су опремљене собама за смештај односно боравак како чланова друштва, тако и гостију. У овом простору сада могу да се организују семинари и обуке за чланове добровољних ватрогасних друштава, али и за представнике цивилне заштите односно Сектора за ванредне ситуације.

Print Friendly, PDF & Email