Радове треће фазе на изградњи обалоутврде на реци Рибници, узводно од ресторана „Идила“, који се изводе у оквиру хитних интервенција заштите и уређивања водотокова другог реда на територији града Краљева, обишао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић са сарадницима.

Како је, приликом обиласка, истакао, град Kраљево је, последњих неколико година, уложио значајна финансијска средства у заштиту од поплава, изградњу обалоутврда на Ибру и заштиту водоизворишта у Жичком пољу. Од 2019. до 2022. године само град Kраљево је уложио 70 милиона динара, а додатна средства обезбедила је Влада Републике Србије преко „Србијавода“. Од 2021. године уложено је укупно 120 милиона динара у регулацију река у Гледићу, Дрлупи и Сирчи, а сада се са Владом Републике Србије улажу финансијска средства како би се хитним интервенцијама обезбедила заштита становништва, ораница, привредних објеката од поплава.

„Град Kраљево је у буџету за 2023. годину обезбедио укупно 11 милиона динара за хитне интервенције на водотоковима другог реда, а у ребалансу буџета обезбедиће и додатна средства за завршетак радова до „Идиле“ и тиме омогућити да наредне године изградимо потпуно нов мост на месту већ дотрајалог, који је превише узак – два возила не могу да се мимоиђу, а наша жеља је да имамо мост који ће бити трајан и који ће бити алтернатива. Године 2011, када смо реконструисали део пута Kраљево-Kрушевац и рибнички мост, овде је пролазило много возила. Сада хоћемо да имамо нов мост који ће бити знатно шири и који ће омогућити житељима Берановца, Јовца и Мошиног гаја да стигну до града знатно брже, а у ситуацији када долази до реконструкције других путних праваца, ми имамо алтернативу за пут Kраљево-Kрушевац“, каже градоначелник, додајући да је Град, приликом изградње нових и реконструкције постојећих мостова страдалих у поплавама 2016. и 2019, обезбеђивао финансијска средства за изградњу обалоутврда.

„Током 2021. смо обезбедили укупно 39 милиона динара за изградњу обалоутврда у Врдилима, Милочају, Мрсаћу и Сирчи. Наставићемо да наредних година градимо нове мостове заједно са Владом Републике Србије, Министарством грађевинарства и предузећем „Путеви Србије“. Главни приоритет јесте изградња моста у Улици Петра Лековића у Ковачима. Надам се да ћемо, заједно са „Путевима Србије“, започети решавање и тог питања. Већ смо изградили мостове који су страдали у поплавама 2019. године, а претходно, 2016, Влада Републике Србије је, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, обезбедила чак 110 милиона динара како бисмо изградили мостове у Стублу, Чукојевцу, Раваници“, казао је Терзић.

Према речима директора Водопривредног друштва „Западна Морава“ Kраљево Велизара Ерца, радови се односе на враћање водотока у првобитно пројектовано корито, а текли су у три фазе. Прва је подразумевала интервентне земљане радове, којима је спречено даље урушавање приватних парцела и стамбених објеката, друга геодетско снимање и приступање изради елабората санације десне обале реке Рибнице, а трећа заштиту конкавне кривине, која је била највише угрожена услед дејства матице водотока, те је заштићена габионском мрежом, у које је уграђено око 180 кубика камена, а додатно је утврђена обала са око 280 кубика ролираног камена. Како је навео Ерац, тренутно се изводе радови на затрпавању такозване стараче – старог речног корита, који су неопходни, а очекује се и продужетак радова како би десна обала реке Рибнице била заштићена.

Уређење корита реке Рибнице обухвата и део где се некада налазио мост, крај тениских терена. Члан Градског већа задужен за послове из области развоја система заштите и спасавања и цивилну заштиту Радоица Кочовић истиче да је, на захтев мештана да се мост врати да могу да прилазе кућама, у јавној набавци за идућу годину Град планирао средства за пројектовање и извођење радова на том мосту, а тек ће се видети хоће ли бити само пешачки или ће бити за саобраћај. Кочовић истиче да река Рибница, када наиђу бујичне воде, може да угрози објекте, прекине саобраћајну комуникацију, те ће град најпре радити те критичне тачке, али ће потом да уреди и читаву обалу и реши проблем.

Како истиче председник Месне заједнице Берановац Петар Шалинић, мештани су захвални за решавање дугогодишњег проблема који прави река Рибница, али и за све што Град чини за овај крај, па тако имају дечји вртић, амбуланту, пошту, асфалтиране улице, тротоар од вртића према Гочу… Како каже, имају и тениско игралиште и осветљен фудбалски стадион, у плану је мост код „Идиле“, још да споје пут од Метикоша до бензинске пумпе… – у Месној заједници Берановац за 50 година није урађено колико је урађено за пет-шест година, каже Шалинић.

Print Friendly, PDF & Email