На Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембра, председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима, као и делегације Рашког управног округа, Војске, Полиције и бројних удружења, положиле су цвеће и венце на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника у Краљеву.
Према речима историчара Немање Трифуновића, кустоса Народног музеја Краљево, на данашњи дан 1918. године, у шуми крај Компјења, града у Француској, у вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано је примирије између савезничких сила Антанте односно Немачка, као водећа земља централних сила, капитулирала је и на тај начин окончан је Први светски рат односно Велики рат, како су га звали савременици.
„Једна од земаља која је дала највећи допринос победи савезника и истовремено дала огромне жртве јесте тадашња Краљевина Србија. Више од 1.200.000 погинулих војника и цивила, као и оних који су умрли у заробљеничким логорима у Аустроугарској и Бугарској, и више од пола милиона трајних инвалида, биле су последице Великог рата. Краљево и Краљевчани дали су велики допринос овом рату, пре свега војни обвезници Краљева и околине, који су, као припадници Шумадијске дивизије, положили животе на бојиштима од Шапца и Цера, па све до Солуна, о чему сведоче и бројни крајпуташи и споменици палим борцима и онима који су умрли у заробљеништву подигнути на сеоским гробљима широм нашег подручја“, појаснио је Трифуновић.
Као историчар који често излази на терен и бави се истраживањем жртава Краљева и краљевачке околине у Првом светском рату, Труфиновић је апеловао на грађане да дају мали допринос, који је и наш дуг према прецима који су положили животе за нашу слободу, тако што ће очистити споменике у својој околини, уколико су обрасли у коров, како би институције могле да их уоче и пруже адекватну заштиту. Како истиче, ти натписи су један изузетно вредан историјски извор историчарима у недостатку архивске грађе и других докумената, па је од велике важности сачувати их од зуба времена.
Потписивање мировног уговора између сила Антанте и Немачке закључено је, симболично, у 11.00 часова, 11. дана, 11. месеца 1918. године, а акт о потписивању коначног мировног споразума закључен је у Версају 28. јуна 1919. године.
Симбол којим Србија обележава Дан примирја у Првом светском рату јесте такозвани цвет феникс односно Наталијина рамонда, који представља симбол страдања, искушења кроз која је српски народ прошао, као и његове победе.
Print Friendly, PDF & Email