На Гробљу стрељаних октобра 1941. године, Град Краљево и Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ су, полагањем цвећа и венаца, са неизмерним поштовањем, обележили Дан цивилних инвалида рата Србије.

Према речима заменика градоначелника града Краљева Вукмана Ракочевића, још један 6. април посвећен је сећању на цивилне инвалиде рата и невино страдале цивиле.

„Данас је права прилика да одамо пошту свим цивилним жртвама и инвалидима у свим ратовима, који су се, нажалост, десили у нашој земљи у XIX веку. Србија и српски народ су преживели велике не само војне, него и цивилне жртве, почевши од балканских ратова, преко Првог и Другог светског рата, до НАТО агресије 1999. године“, подсетио је заменик, па поручио да је наша дужност да их се, са овог страдалног места испод Грдичке косе, увек сећамо.

Краљевачки хроничар и председник Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић подсетио је да је много жртава настало када је 6. априла 1941. године без објаве рата, ратна машинерија нацистичке немачке бомбардовала Београд.

Према његовим речима, након рата, Врњачка Бања и Краљево, који су припадале Жичком срезу, имали су 1.800 цивилих инвалида рата. Током Другог светског рата, за време ратних дејстава, посејана су разноврсна експлозивна средства на које су мештани наручито малишани, касније наилазили, па су тако остајали осакаћени.

Матијевић је подсетио да је, нажалост, 1944. године Краљево доживело велико бомбардовање од стране савезника када су, приликом покушаја бомбардовање краљевачке железничке станице, њих педесет и двоје остали инвалиди, а погинуло је шеснаест грађана Краљева.

Он је истакао и да је око 2.500 цивила погинуло у Србији током НАТО агресије 1999. године, када је наша земља бомбардована 78 дана без престанка, међу којима и 89 деце, а рањено је 10.000 недужних грађана наше земље. На подручју града Краљева било је шеснаест жртава међу којима и две девојчице које су изгубиле ногу.

У име краљевачког и Удружења цивилних инвалида рата Врњачке Бање, који су се удружили, председник Одбора за обележавање значајних датума Слободан Дишовић поручио је да симболичним полагањем венаца на хумке негујемо традицију сећања на све жртве и цивилне инвалиде рата.

Делегације Града, Друге бригаде копнене војске, Удружења Цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање, Друштва „Јово Курсула“, одали су пошту првим цивилним жртвама палим у необјављеном бомбардовању које је извела немачка војна сила над Београдом и нашом земљом априла 1941. године, али и цивилним жртавама фашистичког терора које су страдале у масовном стрељању цивила у Краљеву октобра 1941. и страдалих у НАТО бомбардовању 1999. године.

Print Friendly, PDF & Email