Љубитељи вина, захваљујући „Винољупцима“, у петак и суботу, 17. и 18. маја.2024. године, први пут у нашем граду, имали су прилику да уживају у дводневном „Краљевачком фестивалу вина“.

Удружење грађана, симболичног назива „Винољупци“, у сарадњи са Градом Краљевом односно Туристичком организацијом Краљева, у парку Светог Саве, на врху града, окупило је винарије, дестилерије, произвођаче сухомеснатих производа, произвођаче сирева…. Како кажу, идеја о организацији винског фестивала у Kраљеву је проистекла из жеље за проширивањем туристичке понуде града. Вино је, истичу, вековима било саставни део људске културе и славља, превазилазећи границе и окупљајући људе да уживају у плодовима винове лозе. То је напитак који оличава суштину занатства, тероара и традиције, нудећи разноврстан спектар укуса и искуства свима који га цене.

„Винољупци“ кажу да је њихова визија да створе садржајну прославу вина, која превазилази конвенционалне границе догађаја и дегустације. Фестивал је замишљен као дводневна винска екстраваганција, која за циљ има промоцију винског туризма, едукацију, анимацију посетилаца, дегустацију и интерактивне радионице. Фестивал треба да буде омаж лепоти разнолокости у вину, стављајући локалне и регионалне винарије и дестилерије у први план, представљајући уметност виноградарског заната.

„Краљевачки фестивал вина“ је отворио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, који је истакао да, иако је Краљево познато по ракији, захваљујући Tуристичкој организацији Kраљева и Удружењу грађана „Винољупци“, полако развија и винску културу.

„Уз 32 излагача из Kраљева, централне Србије, Војводине, али и из земаља у окружењу, Краљевчани, али и гости нашег града, могу да уживају у укусима вина. Верујем да ће ова манифестација постати традиционална и да ће наредне године још већи број винарија доћи у наш град и да ћемо имати још више посетилаца. Време нас је послужило и верујем да ће и Краљевчани и сви који се нађу у Kраљеву, у ова два дана, доћи и пробати добра вина“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић отварајући прву овакву манифестацију у нашем граду која се одржава на отвореном.

Захваливши организаторима, он је подсетио на то да су претходне две године, захваљујући Удружењу инжењера и техничара, организоване две промоције вина у градској кући.

Према речима директорке Туристичке организације Краљева Љубице Јововић Матовић, фестивали вина су заиста цењени догађаји јер на један неприметан начин праве везу вина са музиком, уметношћу, гастрономијом и, оно што је најбитније – духом заједништва.

„Циљ овог нашег пројекта, заједно са организаторима из Удружења ‘Винољупци’, јесте да поставимо платформу не само за винаре, већ и за саме госте, за учеснике и за локалну заједницу. За неколико сати првог дана Фестивала заиста је велика посећеност и позивамо све наше суграђане и све љубитеље вина да нам се придруже и током наредне вечери, од 18.00 часова па све до поноћи, да пробудимо сва чула са сјајним винима, али и ракијама и свим гастрономским специјалитетима“, рекла је директорка краљевачке Туристичке организације приликом отварања Фестивала.

Иницијатори и организатори истичу да су, уз помоћ Града и Туристичке организације Краљева, успешно реализовали овај свој пројекат.

„Позивамо све грађане Kраљева да дођу на Фестивал, да се упознају са неким винаријама са којима до сада можда нису имали прилике да се сусретну. Верујемо да ће пробати добра вина и да ће понети лепе утиске са овог фестивала“, рекао је Ивица Тимотијевић, из Удружења грађана „Винољупци“, захваливши Граду и градоначелнику и Туристичкој организацији, који су им пружили несебичну подршку, и додајући: „Без њихове подршке вероватно би било много теже све ово организовати. Наша жеља је да манифестација прерасте у традицију и да из године у годину буде све већи број излагача и, наравно, све већи број посетилаца“.

Првог дана Фестивала организована је и радионица на тему „Росе“, а у музичком програму, који је пратио Фестивал, наступили су ученици краљевачке Музичке школе „Стеван Мокрањац“, Ambile Art, Трио Праскозорје и Трио Acustico.

За суботу, припремљена је радионица на тему „Дестилати и цигаре“, а за музички програм су задужени ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац, Guitar Art, Трио Acustico и ди-џеј.

Print Friendly, PDF & Email