Педесет студената града Краљева који постигну најбоље резултате током студирања односно испуне услове прописане конкурсом, у школској 2022/2023. години, од Града Краљева, добиће по 200.000 динара. Град Краљево је, у буџету за 2023. годину, определио 10.000.000 динара за стипендирање 50 најбољих студената, који ће добијати 20.000 месечно, осим у јулу и августу, када се стипендије не исплаћују.

Како истиче градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, до прошле године градска стипендија износила је 10.000 месечно, а сада је двоструко већа.

„Републичка стипендија износи 13.000 динара, а Град Kраљево сваког месеца издваја знатно више средстава од државе – обезбеђује 20.000. Услов је да студирају државне високе школе и факултете, да имају просек виши од 8,5 и да су студенти друге, треће, четврте или сваке наредне године студија за оне факултете који трају пет или шест година. И студенти мастер студија могу да се пријаве за добијање ове стипендије“, каже др Предраг Терзић и додаје да, од ове године, и студенти са хендикепом могу да се пријаве за стипендију.

„Услови за њих су знатно блажи и подразумевају да редовно уписују године на државним факултетима и високим школама, при чему није неопходно да имају просек 8,5 или виши. Уколико, због здравствених разлога, нису редовно уписивали године, неопходно је да донесу медицинску документацију која то потврђује. Они ће се наћи на овој листи приоритетно, тј. имају предност приликом добијања стипендије“, рекао је градоначелник истичући:

„Град Краљево жели да помогне свим студентима из нашег града који су одлични студенти, који имају просечну оцену вишу од 8,5, који наш град представљају на најбољи могући начин. Ми желимо да помогнемо нашим најбољим студентима, да се део њих врати у наш град и да овде настави свој живот. Наравно, враћање у Kраљево није услов, али се надам да ће у будућности што је могуће већи број најбољих студената да дође у наш град и да заједно овде наставимо да развијамо наше лепо Краљево.“

Конкурс, који је расписала Комисија за доделу стипендија студентима града Краљева, траје до 21. априла.

Print Friendly, PDF & Email