Представници турске Oпштине Каратај, из Града Коње, задужени за спољне послове односно међународну сарадњу, Фуат Озџан и Мустафа Дигили, приликом посете Србији, били су гости града Краљева.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је, са сарадницима, у градској кући угостио делегацију из Турске како би разговарали о успостављању сарадње између Града Краљева и Општине Каратај.

Према његовим речима, приликом прве посете нашем граду, гости из Турске представили су бројне потенцијале своје општине из области школства, спорта, туризма, привреде, културе, заштите животне средине…

„Мислим да од њих можемо много тога да научимо из области основног и средњошколског образовања јер се њихова деца баве иновацијама, праве чак и роботе, уче много, али уче и како да знање које су стекли примене у пракси“, изјавио је Терзић.

Како је делегација Каратаја претходна два-три дана, заједно са помоћником градоначелника Краљева Милуном Јовановићем, обишла и неколико фирми са подручја Краљева, на састанку је било речи и о успостављању привредне и пољопривредне сарадње, а изнет је и предлог за сарадњу у области увоза и инсталације соларних панела.

„Општина Каратај је много тога урадила и у области заштите животне средине, и по томе су лидери у читавој Турској. Од самих почетака рециклаже су укључени у тај процес, врше селекцију отпада и труде се да изградњом великог броја паркова и соларних електрана штите животну средину. У тој области сигурно ћемо покушати да њихове методе применимо и у Србији односно у нашем граду“, нагласио је градоначелник.

Терзић је констатовао да постоји и простор за сарадњу у области спорта, будући да ова општина има фудбалске и кошаркашке клубове, а у последњих неколико година краљевачки спортисти бележе одличне резултате, како у кошарци – и у женској и у мушкој конкуренцији, тако и у одбојци и другим спортовима.

„Турска је држава која се убрзано развија, сарадња између две државе – Србије и Турске, на високом је нивоу, а из године у годину се увећава и привредна сарадња. Град Краљево ће настојати да успостави још бољу сарадњу са Турском, а Општина Каратај и Град Коња су права прилика за то, и на нама је да је заједно проширимо и продубимо“, поручио је градоначелник, који је захвалио директору краљевачке Шумарске школе Зорану Николићу јер је ова сарадња и започела кроз сарадњу између школа.

Представник Општине Каратај задужен за међународну сарадњу Фуат Озџан захвалио је градоначелнику Краљева на гостопримству. Према његовим речима, за три дана посетили су многа места и увидели да постоје бројне могућности за сарадњу између Краљева и Каратаја.

„Планирамо да позовемо делегацију Града Краљева да нас посети и да заједно размотримо сарадњу у области спорта, културе итд. Каратај има много инвестиција које се остварују кроз туризам, културно наслеђе и на друге начине и увидели смо да постоје многе шансе за сарадњу коју можемо успоставити посредством наших фирми или преко локалних самоуправа. Надамо се да ћемо у ближој будућности успешно остварити много заједничких пројеката и са локалном самоуправом и са приватним фирмама“, истакао је Озџан.

Пријему су, поред делегације Општине Каратај и градоначелника Краљева, присуствовали и директор Регионалне привредне коморе Краљево Звонко Туфегџић, помоћник градоначелника Милун Јовановић, члан Градског већа Александар Цветковић и представник Службе за управљање пројектима и локално-економски развој Марко Живковић.

Print Friendly, PDF & Email