Национална служба за запошљавање – Филијала Краљево организовала је свечану доделу одлуке за субвенцију за самозапошљавање за 40 корисника са територије Града Краљева, који ће у току ове године, уз финансијску и стручну подршку Националне службе за запошљавање, покренути сопствени бизнис.

У присуству представника Града Краљева, Регионалне привредне  коморе Краљево, Удружења пословних жена „Илинка Илић“ и Регионалне развојне агенције Рашког и Моравичког округа, одлуке су будућим предузетницима уручили директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић.

Како је директор Мартиновић истакао, програм самозапошљавања је један од најтраженијих програма за незапослена лица. На нивоу Републике Србије годишње конкурише између седам и осам хиљада лица, а око 4.000 сваке године из статуса незапослености буде преведено у статус предузетника или привредника.

„У Краљеву смо до сада определили средства за 64 лица која могу да оснују сопствени бизнис, од тога су четири ромске националности, три особе са инвалидитетом, будући да водимо рачуна и о тим категоријама. Око 20 милиона динара биће издвојено за овај круг лица који је у овом тренутку добио ту могућност. Постоји могућност проширивања квоте и за неке друге незапослене који су конкурисали имајући у виду да је овде поднето више од 300 захтева назапослених који су желели да започну сопствени бизнис. Верујемо да ће тај круг бити и већи“, рекао је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Како је истакла директорка краљевачке филијале Националне службе за запошљавање Снежана Прелић, велику предност приликом доделе субвенција за самозапошљавање, овог пута, имале су жене и млади до 30 година.

„Од укупног броја додељених субвенција, чак 80 одсто обухвата женско предузетништво, 50 одсто су млади до 30 година. Очекујемо да бизнис буде знатно одрживији него ранијих година. Ту смо да дамо подршку и током ове године – подршка се односи на програм менторинга, у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Рашког и Моравичког округа, Привредном комором, локалном самоуправом и осталим институцијама на тржишту рада“, рекла је Снежана Прелић, директор НСЗ – Филијала Краљево.

Будући да је ових дана донета одлука о суфинансирању локалних акционих планова, то ће бити прилика за Град Краљево да удружи средства са Националном службом за запошљавање, тако да ће они који су у овом тренутку испод црте добити још једну шансу.

Како истиче заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић, сваке године Град Краљево у буџету опредељује средства која удружује са Националном службом за запошљавање.

„Тако је у 2022. години Град издвојио осам милиона динара за ову намену, у буџету за 2023. такође осам милиона динара, колико и Национална служба за запошљавање, у сарадњи са надлежним министарством. Тиме покривамо три мере – стручна пракса, субвенције за самозапошљавање и јавни радови. Средином јуна биће расписан конкурс за ову годину. Надам се да ће овај пројекат обухватити око 65 лица која ће овим мерама и у перспективи доћи до посла и сталног запослења, што је и основни циљ“, поручио је Вукман Ракочевић, заменик градоначелника града Краљева.

Свечаност је била прилика да се реализује и део компоненте пројекта „Подршка развоју омладинског женског предузетништва – Покрени се“, који се базира на едукацији младих предузетника, а који је финасијски подржао Град Краљево. Удружење пословних жена „Илинка Илић“ из Краљева ангажовало је пословног консултанта и ментора Индиру Попадић као предавача на тему „Како бити успешан предузетник и одрживост бизниса“.

Председница Удружења пословних жена „Илинка Илић“ Божана Пантовић је нагласила да ће Удружење наставити да помаже предузетницама и да имају много тога у програму.

Како се на свечаности могло чути, програм самозапошљавања је усмерен на добру пословну идеју – вреднује се добра бизнис идеја, постојање одређених капацитета који могу да гарантују одрживост бизниса, врста делатности, као и друге карактеристике. Овакви програми утичу на позитивна кретања на тржишту рада, на смањење броја незапослених, повећање привредних актиности и бољи живот оних који су до сада били незапослени. Потписници уговора кжу да им је, уз финансијску и стручну помоћ Националне службе за запошљавање, свакако лакше да започну сопствени бизнис.

Print Friendly, PDF & Email