У Градској кући уприличена је додела лиценцираних сертификата  полазницима  бесплатних обука које су омогућене у оквиру пројекта „Програм стручног оспособљавања младих“.

Пројекат је финансиран од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије и Града Краљева, а спроводен преко Канцеларије за младе у партнерству са Академијом „Оксфорд“. Прилику да похађа бесплатан курс за рачунаре, књиговодство, негу и лепоту, обуку за физичко техничко обезбеђење,  добила је 41 млада особа.

У име Града, полазницима је на успешно завршеној обуци честитао и заменик градоначелника Краљева Вукман Ракочевић, па пожелео пуно успеха у даљем раду. Он је захвалио ресорном министарству, али и Академији „Оксфорд“, што су омогућили да се један овако значајан пројекат реализује и у нашем граду.

„Овакве обуке ће помоћи младим особама да употпуне своје знање и брже напредују у даљој каријери. Циљ је да се заједно развијамо, а кроз младе људе и њихова достигнућа и успехе, развија се и наш град“, поручио је Ракочевић.

            Према речима представника краљевачке Канцеларије за младе Николе Пантовића, додела сертификата је завршна активност у оквиру пројекта „Програм стручног оспособљавања младих“ чија је укупна  вредност 3.170.000 динара, од чега је Министарство омладине и спорта Републике Србије уложило 2.300.000 динара, а Град 970.000 динара.

Како је истакао, циљ пројекта је реализација програма стручног оспособљавања младих за одређена занимања која су им потребна како би им се олакшало запошљавање код послодавца, као и да се стручно оспособе за покретање сопственог посла.

„Задовољни смо јер су сви успешно положили испите и добили сертификате који ће им помоћи да се боље котирају на тржишту рада. Полазници су могли да похађају курс за рачунаре, књиговодство или обуку за физичко техничко обезбеђење, а у оквиру курса неге и лепоте могли су да изаберу обуку за маникир, педикир, женског фризера или шминкера. Такође, сваки полазник је добио и бесплатан курс енглеског или немачког језика“, појаснио је Пантовић, па поручио да ће Канцеларија за младе наставити да ослушкује жеље и потребе младих како би у будућности реализовали овај пројекат и кроз неке друге курсеве.

За бесплатне обуке за младе, по јавном позиву, могла су да се пријаве незапослена лица, студенти, ученици, са територије града Краљева, старости од 15 до 35 година, независно од своје стручне спреме.

Циљ пројекта је увођење неформалног образовање младих кроз доквалификацију и преквалификацију, подизање нивоа стручне оспособљености младих, обезбеђивање директног контакта младима са приватним сектором и приступ лиценцираним обукама за стручно оспособљавање младих. Један од основних ефеката је да се пружи постицај младима на самозапошљавање и успешност у пословању и примени новостечених знања како у приватном сектору, тако и кроз покретања сопственог бизниса.

Print Friendly, PDF & Email