Двадесет локалних самоуправа ће, уз подршку Европске уније од пет милиона евра, обезбеђених преко програма ЕУ ПРО Плус, унапредити пословну инфраструктуру и услове за нове инвестиције и нова радна места. Ови пројекти треба да у пет година након реализације допринесу привлачењу 300 милиона евра нових инвестиција и отварању више од 3.000 нових радних места.
Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и амбасадор Европске уније (ЕУ) у Србији Емануеле Жиофре, у пратњи градоначелника града Краљева др Предрага Терзића, обишли су у Kраљеву један од подржаних пројеката, који се односи на ревитализацију Матарушке Бање. Министарка и амбасадор су потом уручили сертификате представницима свих 20 градова и општина који ће, кроз пројекте које подржава ЕУ, унапредити инфраструктуру у индустријским зонама, туристичку инфраструктуру, развити техничку документацију за нове пројекте и тако побољшати услове за инвестирање.
„Уручено је 20 сертификата за пројекте које Европска унија финансира кроз програм ЕУ ПРО Плус, а којих је из позива у позив све више, све су квалитетнији и одговарају све више на потребе свих грађана. Реч је о пројектима унапређења пословне инфраструктуре укупне вредности више од осам милиона евра, од чега је ЕУ уложила више од пет милиона, а локалне самоуправе учествују са значајним износом од скоро три милиона евра. Сви ти пројекти ће допринети бољем пословном окружењу, новим инвестицијама и бољем, задовољнијем и сигурнијем животу у Србији”, рекла је министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.
Kако је нагласила, процес европске интеграције је стратешки циљ наше државе зато што се кроз тај процес мења и наш правни систем и начин функционисања државе и друштва.
„А као што смо данас и у Матарушкој Бањи видели“, рекла је Мишчевић, „доноси и најконкретније користи у окружењу у којем живимо“.
Министарка Мишчевић је поручила локалним самоуправама да стратешки припремају пројекте, узимајући у обзир стратешки оквир развоја Србије, као и да израђују стратешка документа о развоју јер су они одлична водиља за даљу финансијску подршку коју препознају и Влада Србије и Европска унија када се одлучује о финансирању.
„Kада се опредељујете за предлоге пројеката, важан је темељан рад на припреми пројектне документације како би техничко спровођење било по плану. Ту смо да вам у том послу помогнемо“, рекла је министарка изражавајући још једном велику захвалност Европској унији и државама чланицама ЕУ на развојној подршци коју пружају Србији.
Исказавши велико задовољство боравком у Краљеву на догађају којим се подржавају локалне самоуправе на реализацији различитих програма, амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре је подсетио на то да је у оквиру програма ЕУ ПРО Плус, који финансира Европска унија, захваљујући донираним средствима, 20 локалних самоуправа из Србије могло да припреми пројекте за реализацију.
„Наш заједнички рад и улагања подстичу економски развој, фокусирајући се на унапређење пословне инфраструктуре. Ових 20 пројеката ће донети конкретне резултате за привреду и грађане у будућности, кроз нове инвестиције и отварање нових радних места. Подржавамо локалне самоуправе у побољшању пословне и инвестиционе климе, јачању конкурентности на локалном нивоу. Посебно ме радује што смо посетили пројекат који се реализује у Матарушкој Бањи, јер се ту на делу види како подршка ЕУ доприноси развоју туризма, повећаној економској активности и бољем животном стандарду људи”, изјавио је амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.
Од укупно опредељених средстава, 3,1 милион евра ће бити утрошено за инфраструктурно опремање односно изградњу саобраћајница, трафостаница, унапређење или изградњу комуналне инфраструктуре у индустријским зонама у Ваљеву, Шапцу, Ћуприји, Прешеву и Мионици, реконструкцију и опремање бившег текстилног комбината у Босилеграду, док ће у Новом Пазару бити завршен регионални Смарт центар. ЕУ ће са више од милион евра подржати пројекте усмерене на развој одрживог туризма у Kњажевцу, Алексинцу, Малом Зворнику и Kраљеву, док ће Бајина Башта, Сурдулица, Лозница, Параћин, Зајечар, Kосјерић и Лајковац добити подршку у висини од преко 423.000 евра за израду техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре односно за израду пројеката за грађевинску дозволу, извођачких пројеката и студија изводљивости.
Према речима др Предрага Терзића, градоначелника града Kраљева, Град у Матарушкој Бањи спроводи пројекат вредан више од 400.000 евра, који обухвата реконструкцију водоводне мреже, а биће реконструисано и дечје игралиште и постављене нове клупе и канте за отпад.
„Ово је још једна од вредних донација Европске уније Kраљеву уз коју ћемо да реализујемо пројекат од значаја за туризам и привредну активност града, бољи живот становника Матарушке Бање, али и отварање нових радних места за наше суграђане”, рекао је градоначелник Терзић подсетивши на то да је Град Краљево на конкурисима које је спроводила ЕУ успео да добије значајна финансијска средства која су омогућила бољи живот свим Краљевчанима.
„Када смо заједно са Министарством привреде обезбедили средства за реконструкцију атлетског стадиона у Краљеву, конкурисали смо код Европске уније за новац за изградњу прилаза који омогућава особама са инвалидитетом, али и мајкама са малом децом, да дођу до атлетског стадиона. ЕУ је подржала овај пројекат и сада сви Краљевчани могу на брз и лак начин да приступе једном од најлепших атлетских стадиона у Србији. Конкурисали смо и за новац за израду пројектно-техничке документације, и добили смо средства, за одводњавање атмосферских вода у индустријској зони Шеовац у Адранима“, подсетио је Терзић.
Он се осврнуо и на то да су Матарушка и Богутовачка Бања некада биле међу најпосећенијим бањама у Србији, али да је Природно лечилиште и одмаралиште Матарушка и Богутовачка Бања у стечају било од 2015. све до 2021. године, када га је приватизовала краљевачка Фабрика металних производа „Економ“.
„Након тога, започела је реконструкција хотела ‘Минерал’ у Богутовачкој Бањи, која је крајем претходне године завршена. Реконструисан је објекат кафеа ‘Капица’ у Матарушкој Бањи, али је било неопходно уложити средства у побољшање туристичких капацитета у Матаршкој Бањи. И управо захваљујући Европској унији добили смо средства за реконструкцију водоводне мреже. Радови су започети у јануару и укупно ће бити реконструисано 5,3 километара водоводне мреже која ће обезбедити сигурно водоснабдевање хотелу ‘Термал’, али и вртићу, спортском центру ‘Оканик’ и Рехабилитационом центру ‘Агенс’, тако да ће ова реконструкција помоћи свима – од најмлађих суграђана до оних најстаријих, преко оних који су здрави и баве се спортом до оних који због различитих повреда време проводе у ‘Агенсу’“, казао је Терзић.
Поред тога, према његовим речима, биће замењен парковски мобилијар – клупе, канте за отпатке, али и реконструисано дечје игралиште.
„Сви ми – градоначелници и председници општина, схватамо да наш развој, труд и рад прати и Европска унија, која жели да помогне да реализујемо оне пројекте који су од значаја за све наше суграђане. На том путу заједнички радимо – Европска унија, Министарство за европске интеграције и држава Србија, градоначелници и председници општина, али и велики број људи који нису у првом плану, који заједно са нама припремају пројекте, раде на њима, као и грађани, јер грађани су ти који треба нама да пренесу који су њихови проблеми и захтеви, наши пројектни центри и развојне агенције… На крају, ми то заједно са Министарством за европске интеграције предлажемо Европској унији, која је увек била ту да нам помогне у реализацији пројеката. Захваљујем амбасадору и министарки и очекујем да ћемо и наредне године, али и наредних година, добијати средства за реализацију наших пројеката, а све на радост грађана Краљева, Србије“, поручио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић на додели сертификата представницима још 19 градова и општина у нашем граду.
ФОТО (Матарушка Бања): Горан Шљивић
Print Friendly, PDF & Email