Црвени крст Краљево и Међународни комитет Црвеног крста су припремили изложбу слика чланова породица несталих под називом „Између нас је време, али не и заборав”, која је отворена у холу испред Свечане сале Градске управе града Краљева и биће изложена до 30. октобра.

Јула 2023. године започета је реализација пројекта који је окупио представнике тринаест породица несталих лица из ратних сукоба на простору бивше Југославије деведесетих година који живе у нашем и околним градовима. Кроз низ сусрета, у разговорима, породице су представиле своје нестале чланове а сликар Бојан Оташевић је насликао радове који симболизују сат и време које протиче, време неизвесности, ишчекивања и неизрециве туге, али и љубави и неизбрисивих тренутака. Како је речено приликом отварања изложбе, ови сатови, украшени префињеним дизајном и живим бојама, не служе само као часовници, већ и као објекти наде, прославе живота, исписују елегију једном времену. То је сведочанство трајне моћи љубави и наде у одговору пред непознатим.

У име Града, чланове породица несталих, организаторе и госте, на отварању је поздравио помоћник градоначелника града Краљева за културне манифестације Милош Милишић. Он је подсетио на речи краљевачког писца и академика Горана Петровића да су „плитки вирови Дунава колико је дубок људски заборав“.

„Са друге стране, незаборав породица које још увек трагају за својим ближњима има океанске дубине и наша дужност је да део њиховог бола прихватимо на своје душе, да их тешимо и надамо се са њима да ће једног дана сазнати макар где су земни остаци њихових најмилијих“, поручио је помоћник градоначелника.

Како је истакао, Град Kраљево је пружио подршку Црвеном крсту да ова изложба буде постављена у згради Градске управе, у име захвалности тој организацији која игра важну улогу у срединама где их има, а има их свуда, па изразио захвалност, у име Града и градоначелника др Предрага Терзића, што је ова изложба отворена и у Краљеву.

Аутор слика Бојан Оташевић је истакао да је ова радионица једно велико и нимало једноставно искуство, иако више од 10 година ради у креативној радионици са осетљивим групама.

„Сама прича је тешка. Осликао сам 15 радова на основу 15 прича чланова породица несталих лица у ратовима у некадашњој Југославији. Осетио сам њихов бол, патњу и очекивање и наду да ће успети да пронађу своје чланове породица“, појаснио је истакавши да циљ пројекта није да се освесте тешке ситуације у вези са несталим члановима него свакодневица где су ти чланови приказани у топлом, добром духу, где је окупљена цела породица и приказују топлу страну особа које су настале.

Према речима Љубомира Миладиновића, генералног секретара Црвеног крста Србије, „ради се о породицама за чије чланове судбина није позната, заправо, о најтежој хуманитарној последици ратних околности и сукоба“.

„Црвени крст Kраљева, уз помоћ Црвеног крста Србије и неизоставне помоћи Међународног комитета Црвеног крста, реализовао је ову активност у низу месеци окупљајући представнике породица на једном високо хуманитарном програму коју треба да им пружи додатну психосоцијалну подршку у тешким околностима у којима они још увек не знају судбину својих чланова. Метод који је примењен јесте једна врста активности ових породица које су, заједно са стручњацима, психолозима, са људима из уметности, створиле ова уметничка дела. Иза сваког се крије једна породица, једна судбина, једна велика тежина и жеља да се сазна шта се догодило. Црвени крст је као и увек уз оне којима је најтеже, којима треба олакшати патњу и желим да се посебно захвалим Црвеном крсту Kраљева, али и Граду Kраљеву, који је са изузетном пажњом испратио овај догађај и омогућио нам да у овом простору, у центру града, прикажемо радове. То је посебно значајно за породице са којима смо радили, посебно је значајно да им пружимо утеху и наду која им је неопходна јер у оваквој активности нико не сме бити заборављен“, рекао је Миладиновић.

Изложба је, осим у Краљеву, организована и у Сомбору, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Београду.

Ова изузетна изложба, посвећена несталим лицима у сукобима на простору бивше Југославије и њиховим породицама, сведочанство је љубави и трајне снаге сећања. Све земље које је задесила трагична судбина ратних разарања и грађанских сукоба, међу којима је и Србија, део су иницијативе да се кроз уметнички израз, а на основу приче најближих чланова породица несталих, говори о успоменама и сећањима на сретне тренутке и живот из периода када је читава породица била на окупу. Меморијализација има за циљ да се подигне свест у заједници и да се омогући препознавање невоља породица и помогне у постизању најважнијег циља и потребе, да се сазна где су њихови најмилији.

У сукобима на простору бивше Југославије евидентирано је више од 35.000 несталих лица, а решено је нешто више од 25.000 случајева. И даље је непозната судбина 9.781 лица, а у Србији 1.130 породица и даље ишчекује одговор на питање где су њихови најмилији.

Print Friendly, PDF & Email