У знак поштовања за сва његова дела, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ приређена је промоција пригодне поштанске марке „Србија – Канада: 100 година од рођења Миломира Главчића“, посвећене великом добротвору и хуманисти Миломиру Главчићу. О хуманим делима човека великог срца, који је за Краљево и његове житеље учинио много, говорио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

„Миломир Главчић је човек који спаја Рашку, поткопаоничка села, Краљево и Нијагара Фолс, Канаду и Србију. Његов мост у Краљеву не спаја само две обале, симболички, он спаја људе, и зато су особе као Миломир Главчић значајне за нашу државу“, казао је Терзић, истакавши да је Миломир, када је отишао да ради у Канаду, наставио да спаја српску традицију, културу и историју и Канаду као државу где је одлучио да живи и ствара.

„Новац који је зарадио у далекој Канади, Миломир је подaрио својим рођацима, своме селу Попе, али га је дао и грађанима Краљева. У нашем граду је изградио мост, за шта је издвојио чак 1.000.000 евра, а 200.000 евра Главчић је доделио Предшколској установи ′Олга Јовичић Рита′ и тим новцем смо изградили вртић на Берановцу који носи његово име – Миломир“, подсетио је градоначелник, нагласивши да је Главчић човек о чијим подвизима треба причати и за кога данас знају сваки човек и дете у Краљеву.

„Град Краљево је и улици која води ка Главчићевом мосту дао име по овом великом донатору и хуманисти, а сваке године за Дан града Краљева – Краљевдан, додељујемо и награду за подстицај хуманости ′Миломир Главчић′. За разлику од многих људи који су стекавши велико богатство настављали да зарађују, и тај новац је остајао само у оквирима њихове породице, Миломир Главчић је схватио да дељењем новца увећава своје богатство, не материјално, него духовно, и такви људи много значе овом народу“, поручио је Терзић.

Захвалност и част што има прилику да посети Краљево и присуствује догађају који је уприличен у част господина Главчића изразио је и заменик шефа мисије Амбасаде Канаде саветник Дејвид Морган.

„Миломир Главчић је изузетан Србин и изузетан Канађанин. У Канади је, напорним радом, достигао богатство и реноме, али никада није заборавио ко је и одакле је. И никада није заборавио да се запита како може некоме да помогне, а одговор је свуда око нас: мост, цркве, библиотека, обданиште, медицинска опрема и још много тога. Господине Главчићу, Ви сте добротвор и културни дипломата“, казао је Морган, па додао:

„Верујем да постоји шири оквир поруке господина Главчића, а то је да свако од нас, за кратко време које имамо, и са свим средствима које имамо, може да учини нешто да побољша наш мали део Божје земље. Не треба да будемо богати, наши доприноси не морају да буду велики, свако од нас треба да се запита шта може да учини, а онда и да се покрене и нешто уради.“

Заменик шефа мисије Амбасаде Канаде говорио је и о дугој традицији партнерства амбасаде Канаде и Краљева, а краљевачкој Библиотеци поклонили су књиге познатих канадских књижевника у част господина Главчића и сећање на мостове које је изградио између наших двеју земаља.

Према речима директора радне јединице „Србијамарка“ Поште Србије доцента др Адама Софронијевића, Србија и Канада деле дугачку историју заједничких веза и односа, наше две земље највише повезује српска дијаспора у Канади, а нема бољег представника те дијаспоре и нема бољег човека, који је уједно припадник нашег народа, али и Канађанин, од Миломира Главчића.

„Ове године славимо велики јубилеј  – 100 година од његовог рођења и тим поводом Пошта Србије, у договору са Министарством телекомуникација и информисања и Министарством спољних послова, одлучила је да господин Главчић буде други живи Србин на поштанској марки, после Новака Ђоковића. То је једна симболика којом желимо да покажемо колико држава Србија вреднује све оно што је господин Главчић урадио за наше грађане, за град Краљево, нашу земљу и народ и да то остаје путем поштанске марке записано за вечност и за историју филателије. Надамо се да ће ово бити инспирација за многе друге припаднике и српске дијаспоре у Канади и у другим земљама, али и наше људе у Србији, да доброчинство, задужбинарство, помагање другима никада не остаје без резултата. Чинећи добро, чинимо овај свет бољим, уздижемо људе око себе, уздижемо и себе и свој народ, човечанство уопште, и поред тога што то оставља конкретне резултате, остаје записано и у трајном сећању народа. Као што се данас сећамо великих добротвора са краја XIX и почетка XX века – Луке Ћеловића Требињца, Николе Спасића и многих других, тако се надам да ће за 100 или 200 година име Миломира Главчића бити забележено златним словима у историји Србије и да ће га се сви сећати по добру које је чинио за Краљево и наш народ“, поручио је Софронијевић.

Дугогодишњи пријатељ Миломира Главчића, дописник „Политике“ из нашег града Миломир Дугалић, захвалио је у Главчићево име, пренео поздраве, захвалност и питање које је овај велики добротвор поставио „зашто је то заслужио“. Дугалић је подсетио на Главчићеву животну причу, пуну обрта и опасности, како се нашао у Канади и тамо остао захваљујући својој сналажљивости и вредном раду, где се лепо снашао, његову скромност која га до данас одликује…

„Увек је био спреман да помогне другима, чак и кад није имао за себе. Одувек је волео људе и даривао друге. Помагао је много, у Србији је уложио више од 10 милиона, што појединцима што установама, помагао је и у Канади. Зато сматрам да је заслужио не само да буде на насловним странама него и на марки поштанској Поште Србије“, рекао је Дугалић.

Поштанска марка „Србија – Канада: 100 година од рођења Миломира Главчића“ емитована је 27. јуна 2024. године у сарадњи Поште Србије односно сектора „Србијамарка”, и Амбасаде Канаде у Србији.

Print Friendly, PDF & Email