Културни центар „Рибница” Краљево организује Интернационални џез фестивал „Џезибар” од 4. до 6. јула 2024.

Фестивал отвара БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ КВАРТЕТ 4. јула у 20 часова у дворишту Француске куће. Уметнички руководилац оркестра је професор Иван Илић – клавир, али ће га у Краљеву заменити пијаниста Иван Јовановић. Поред њега наступају Страхиња Бановић – труба, Мирослав Шарбановић – контрабас и доајен југословенске џез сцене бубњар Миодраг Ђино Маљоковић.

Након српског квартета, наступа квинтет БРАТИА (Bratia) из Шпаније. Братиа је настала из потребе српског контрабасисте Ивана Ковачевића (једног од оснивача Барселона џипси Балкан оркестра) да споји два музичка света у једну уникатну слику. Бескрајни звучни универзум балканских земаља, са елеганцијом и прецизношћу џипси џеза, сједињени номадизмом циганске музике, спаја се у експлозивни микс који никога не оставља равнодушним.

Наредног дана, 5. јула, у истом простору од 20 часова наступа Олег Киријев квартет. Састав чине

Андреја Христић – клавир, Вукан Потежица – jедан од најбољих басиста Србије, Никола Радојичић – бубњеви и  народни уметник Русије Олег Киријев – саксофон и вокал. На репертоару су српске популарне нумере у џез обради, светски хитови и ауторске композиције.

Ненад Василић трио из Аустрије наступа у дворишту у 22 часа. Василић је већ дуго међу предводницима европског џеза, а до сада је написао више од 40 оригиналних композиција. Његово стваралаштво је фузија европског џеза и импровизоване музике, обојено мелодијама и ритмовима из богатог наслеђа балканског фолклора уз који је одрастао и који га инспирише.

Музика коју ствара у сталној је интеракцији са публиком, будући да годишње има преко осамдесет наступа на бројним међународним фестивалима и концертима. Своју посвећеност менторском раду и едукацији младих музичара Василић годинама негује кроз бројне радионице, у Србији и у свету.

Програм последњег дана овогодишњег фестивала одржаће се на Тргу српских ратника у суботу, 6. јула.

У 20 часова наступа НОВОСАДСКИ БИГ БЕНД са вокалним солисткињама ЈАНОМ ШУШТЕРШИЧ из Словеније и ДАНКОМ АДАМОВ из Србије. Диригент, аранжер и уметнички руководилац оркестра је   ФЕДОР ВРТАЧНИК. На репертоару су светски хитови џез, фанк, поп, соул и класичне музике.

Новосадски биг бенд је основан 2003. године од стране професионалних и реномираних џез и поп музичара Новог Сада. Током протеклих двадесет година рада оркестар је приредио 620 концерата у земљи и иностранству, наступао је на готово свим културним манифестацијама у земљи и региону и организовао пројекте Рок опера, Диско опера, Три тенора и Здравко Чолић симфонија. Својим креативним концертним наступима, уз висок квалитет извођења и програмску политику која прати најсавременије светске трендове, Новосадски биг бенд је постао незаобилазни чинилац у културном животу Србије.

Фестивал се завршава наступом КСЕНИЈЕ КОЧЕТОВЕ и групе BEJBIZMO BUNCH, која представља спој клупске, телевизијске и образовне сцене Београда и Србије, седмочлани састав  који чини потпуни генерацијски микс искуства и младости. Могу се похвалити, како индивидуално тако и групно, веома завидним бројем јавних наступа у различитим формацијама како у земљи, тако и у региону. Овај концерт почиње у 22 часа.

Сви програми су бесплатни за публику.

Print Friendly, PDF & Email