Најбоље у Србији, четврте у свету – гимназијалце Краљева, по повратку са Светског средњошколског кошаркашког првенства у кинеској административној регији Макао, дочекало је њихово Краљево – како и приличи онима који постижу светске успехе. Први пут организовано на овај начин, са балкона зграде Градске управе, млади краљевачки кошаркаши поздравили су своје суграђане окупљене на Тргу Јована Сарића и, уз незаобилазно отварање шампањца, поделили и поклоне – мајице са ознаком Гимназија – Макао.
Пре изласка пред одушевљену публику, ове младе момке, који Краљеву омогућавају да се и даље назива градом кошарке, у свом кабинету поздравио је и честитао им на успеху, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са помоћником за спорт Милошем Симовићем. Како је истакао, Краљево се враћа на стазе старе славе.
„После генерације из средине осамдесетих, која се пласирала у Прву лигу СФРЈ, са Чогом, Џигијем, Жикицом, Дивцем, Милошем Бабићем, Вучком, после генерације која је успела да се врати у Винстон Јуба лигу 2000, сада имамо момке из Слоге и ОKK Kраљево који су, представљајући краљевачку Гимназију, успели да постану четврти на свету. Екипа младих момака, гимназијалаца, предвођена разредним старешином и тренером Владом Адамовићем, успела је да буде четврта на свету! Против њих су играле читаве државе, практично репрезентације тих земаља, а они су у групи бележили победу за победом. Ако упоредимо број становника Србије и број становника Уганде, Турске и других земаља са којима су играли, схватамо какав је ово резултат. Ово је историјски резултат краљевачког спорта!“, казао је градоначелник и нагласио да ће се Град и даље трудити да помаже развој школског спорта.
„Град Краљево издваја четири милиона динара за Савез за школски спорт и програме за основце и средњошколце преко Спортског савеза града Краљева. Наставићемо и даље да улажемо и у школски и у аматерски спорт и да помажемо развој спорта на нашој територији“, рекао је Терзић и додао:
„Најважније је да су ова деца, поред тога што су врхунски спортисти, одлични кошаркаши, и веома добри ђаци. Они ће покушати да се професионално баве спортом, али и да се школују, студирају и завршавају факултете. Ја сам задивљен њиховим односом према обавезама – и спортским и школским. Ови момци су будућност Краљева, верујем да ћемо за њих у будућности тек чути“.
„Ми смо заиста желели да се овде вратимо са медаљом, али, нажалост, нисмо то успели. Ипак, ово је велики успех, од 20 екипа четврти смо у свету“, каже Војин Шоботовић, који је, поред спортског успеха, и школске обавезе завршио с просеком 5,0. Како каже, противници су били заиста добри, што су и очекивали, али и они су у Србији освојили прво место – као најбољи из наше земље отишли су да играју са најбољим екипама других држава.
„Четири утакмице у групи биле су заиста тешке, све су биле на ‘једну лопту’, али наш победнички менталитет нам је допринео да победимо. Против Белгије смо играли заиста добро, свако је дао максимум, победили смо. У полуфиналу смо дошли до екипе Грчке, која је заиста изванредна и школована екипа, и изгубили са 15 разлике. У борби за треће место смо изгубили са три разлике од Турске, која је заиста исто добра екипа“, каже Шаботовић.
Тренер ових младих момака, професор Владимир Адамовић, подсећа на то да су они освојили прво место на државном такмичењу, прво на општинском, међуопштинском, међуокружном и окружном, тако да „ово није само ових пет победа“ на светском првенству.
„Имали смо низ од 10-12 победа до тог, нажалост, пораза у полуфиналу од Грчке, која је и постала светски првак. Ту су била још два момка, који су матуранти, Вук Јевтић и Страхиња Kостић, који нису могли због категорије, због годишта, да иду са нама, па смо их заменили“, каже Адамовић подсећајући на то да је пре две године домаћин светског првенства била Србија, а прво место је освојила Спортска гимназија, тако да се наставља низ добрих резултата.
„Носимо изузетно лепе утиске и памтићемо цео живот ово такмичење… лепа пријатељства, прелепо искуство, фино проведених 10-11 дана… Момци су се борили, показали свој карактер, дали 220 одсто да би дошли до четвртог места, оставили срце на трену. Вођени такмичарским духом, у свакој ситуацији су гледали да дају кош више, да имамо одбрану више, и то нас је водило“, каже Адамовић захваливши најпре краљевачкој Гимназији, Граду Kраљеву и Савезу за школски спорт Републике Србије, који је стао иза комплетне организације и био уз њих.
А Краљево – њихов град, град спорта, град кошарке, српска Болоња, захваљује њима – Вукашину Мушикићу, Алекси Драшковићу, Мирку Вучковићу, Огњену Kаличанину, Огњену Васићу, Војину Шоботовићу, Филипу Вучковићу, Огњену Матовићу, Вуку Димитријевићу, Војину Гојковићу и њиховом тренеру Владимиру Адамовићу, као и Вуку Јевтићу и Страхињи Kостићу, који су са њима били на једном делу пута до светског успеха.
Print Friendly, PDF & Email