Град Краљево је, од 21. до 29. јуна, домаћин деци из Српских допунских школа, који су у наш град дошли као полазници спортско-едукативног Кампа „Kраљево 2024“, у оквиру Кроса РТС-а. Око 150 ђака и њихових наставника из десетак Српских допунских школа широм Европе – из Републике Српске, Хрватске, Словеније, Француске, Данске, Немачке, Италије, Румуније, Русије, Грчке, Шпаније, смештени су у Дому ученика средњих школа, а за њих је припремљен богат разноврстан програм, који обухвата, између осталог, атлетске радионице и разне спортске активности, пројекције филмова, концерт Музичке школе „Стеван Мокрањац“…
За учеснике Кампа „Краљево 2024“ приређен је и пријем код градоначелника града Краљева др Предрага Терзића, који их је дочекао са својим сарадницима – помоћницима за спорт и културу Милошем Симовићем и Милошем Милишићем, руководиоцем Школске управе Краљево Бојаном Маринковић, директором Шумарске школе Зораном Николићем и директором Дома ученика средњих школа Милошем Милосављевићем.
„Потрудили смо се да им употпунимо све ове дане, да обиђу наше културно-религијске споменике, Жичу, Матарушку Бању, Врњачку Бању, Гоч… Сваког дана имају различите манифестације и радионице – стрипа, илустрације, карикатуре. Трудимо се да децу из дијаспоре упознамо са нашим обичајима, културом, традицијом, да се друже са својим вршњацима у Србији, да упознају и Србију и Краљево. Верујем да ће им и Kраљево и Србија остати у најлепшем сећању. Да ће, и ако остану да живе у земљама у којима су одрасли, радо долазити у своју Србију, а да ће се многи од њих вратити у нашу земљу и да ће овде започети нови живот“, рекао је градоначелник пожелевши малишанима и њиховим пратиоцима добродошлицу и леп боравак у нашем граду.
Са учесницима Кампа је и Стеван Ковачевић, један од тројице оснивача Кроса РТС-а, који је, како каже Ковачевић, „рођен 20. априла 1991. године, у оној великој земљи која се звала Југославија“.
„Крос РТС-а се мењао из године у годину, а потпуну трансформацију је доживео 2000, када је добио још два такмичарска дела и неколико уметничких и образовних целина. Сада Крос РТС-а живи 365. дана у години“, каже Ковачевић и истиче:
„Поносни смо на Камп за децу из региона и дијаспоре, који се одржава 21. пут. Краљево је изванредан домаћин. Тим градоначелника др Предрага Терзића ради већ неколико месеци интензивно заједно са Министарством просвете. Ту је и Министарство спорта и министри који су у Влади већ дуги низ година потпора ове манифестације. Деца која су овде представљају сажетак Кроса, који је одржан у дијаспори у више од 20 земаља, и циљем је прошло око 10.000 ученика углавном Српских допунских школа – 10.000 тркача. Овде су њихови представници из десетак земаља. Ово је почетак сарадње града Краљева и Кроса РТС-а“, казао је Стеван Ковачевић.
Крос РТС-а основан је пре 34 године. Од једнодневног међународног такмичења одржаваног 17 година у Сремској Митровици, израстао је у целогодишњу спортску и образовно-уметничку манифестацију. Први крос Радио Београда одржан је на хиподрому у Сремској Митровици. Радио Београд је први пут вршио пренос једног крос такмичења, у трајању од четири сата и 45 минута. Kрос Радио Београда се брзо развијао, те је, као најмасовнија приредба у југоисточном делу Европе, добио име целе медијске куће – Kрос РТС-а.
Print Friendly, PDF & Email