Братском и партнерском Краљеву у радну посету дошли су представници Града Марибора. Делегацију словеначког града, уз градоначелника Александра Сашу Арсеновича, чинили су и директор Јавног холдинга Марибор Андреј Рихтер и директор Регионалне развојне агенције Марибор Урош Розман. Они су свој град односно предузећа на чијем се челу налазе представили домаћинима – градоначелнику Краљева др Предрагу Терзићу и његовим сарадницима – председнику Скупштине града Краљева Ненаду Марковићу, помоћнику градоначелника за сарадњу са партнерским градовима Kристини Марковић, члану Градског већа ресорно задуженом за образовање и послове из области рада и пословања јавних предузећа Александру Цветковићу, начелнику Градске управе Дејану Ћајићу, директорима Јавног комуналног предузећа „Чистоћа“ Новици Лишанину и Јавног енергетског предузећа „Топлана“ Александру Несторовићу, као и директорима Регионалне привредне коморе Краљево Звонку Туфегџићу и Агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа Луцији Васиљевић.

Први човек Града Марибора је изразио задовољство што је опет, са својим сарадницима, у посети Краљеву. Он је истакао да сви имају исте изазове – сви желе задржати своју памет, своју децу тамо где су се и родили. А највише у том правцу може да се уради тако што се ради на развоју града, и помоћу државе и помоћу властитог рада.

„Сваки пут када се враћамо у Краљево, град је све лепши и уређенији и има могућности запошљавања. Исто се трудимо и у Марибору. Пошто смо већ годинама јако блиски, тражимо начине како отварати нова радна места, због тога је добро да делујемо и у једном и у другом правцу. Ти путеви су увек двосмерни и сугуран сам да, како се ми добро осећамо код вас, да ће тако бити и са вашима код нас. Мој циљ је да отварамо та врата, да помажемо једни другима знањем, искуствима. Сигуран сам да ћемо следећи пут већ говорити о неким стварним реализацијама на подручју привреде“, рекао је градоначелник Марибора Александар Саша Арсенович.

Како је, након пријема, рекао градоначелник Краљева др Предраг Терзић, представници Марибора и Краљева су разговарали о начину обављања комуналних делатности, начину организације рада комуналних предузећа у Марибору.

„Мислим да од њих можемо много тога да научимо. Приликом претходног сусрета разговарали смо о томе како можемо да успоставимо сарадњу између предузећа у Краљеву и фирми у Марибору, тако да је градоначелник Марибора данас са представницима њиховог холдинга обишао нашу краљевачку фирму „Амига“ и очекујем да ћемо бити у могућности да успоставимо сарадњу. Јако је важно да нашу, сада већ вишедеценијску сарадњу, братске односе између Краљева и Марибора, проширимо и у погледу економских односа и у погледу сарадње како би краљевачке фирме могле да сарађују са фирмама у Марибору и, наравно, да зараде“, рекао је Терзић и додао:

„Објаснио сам да је главни задатак наше власти био да запосли што је могуће више људи, и ми смо у Краљеву то успели. Сад је неопходно да наставимо да развијамо те фирме, како страна предузећа која су дошла у наш град, тако и наша, краљевачка предузећа. Важно је да они своје производе извозе, а то може бити и тржиште нама блиске Словеније и нама братског града Марибора.“

Део делегације Града Марибора – представници Универзитета у Марибору су, ученицима завршних разреда краљевачких средњих школа, представили могућности студирања на мариборском Универзитету. Начелник Одељења за образовање и студије Себастијан Фрумен и шеф Kабинета ректора и Сектора за односе с јавношћу Јоже Фурман су, у присуству домаћина – члана Градског већа града Краљева за образовање Александра Цветковића и руководиоца Школске управе Краљево Бојане Маринковић, презентацијом и кроз разговор са ученицима, пружили део информација заинтересованим за евентуални наставак школовања у братском и партнерском Марибору. Између осталог и да су услови студирања за децу из Краљева, на основу државног споразума Србије и Словеније, апсолутно исти као за децу из Словеније, с тим да имају право и да конкуришу за смештај у студентском дому.

Фото: Горан Шљивић

Print Friendly, PDF & Email