У оквиру реализације мере Подстицаји за промотивне активности у пољопривреди и руралном развоју Град Краљево је организовао посету краљевачких пољопривредних произвођача Сајму пољопривреде у италијанском граду Верони.
„Град је и до сада обезбеђивао средства како би наши пољопривредници могли да посете сајмове у земљи, али први пут смо обезбедили новац како би наши воћари, сточари, повртари, пчелари, отишли на један међународни сајам“, казао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, па додао да очекује да ће пољопривредници, по повратку из Вероне, нова искуства моћи да примене на својим имањима.
Како је истакао, веома је важно да, поред рада на њиви, ливади, у воћњаку, ови вредни људи имају прилику да уложе време и у учење, савладавање нових техника и мера, куповину нових машина. Ова јединствена прилика ће им омогућити да виде како пољопривредници у иностранству обрађују земљу, шта примењују како би имали боље приносе у воћњаку или повртњаку, и тако науче нове и корисне информације.
„Град је, ове године, обезбедио средства за 38, углавном младих, људи који одлазе на Сајам пољопривреде у Верону, а уколико интересовање наредне године буде веће, верујем да ће Град обезбедити средства како би два или чак три аутобуса краљевачких пољопривредника имало прилику да оде на сајам у иностранство у зависности од њихових интересовања“, поручио је Терзић.
Према речима пољопривредника из Милаковца Миленка Јовановића, с обзиром на то да се италијанска пољопривреда много разликује од наше, како у технологији, машинама и самом поступку рада, очекује да ће имати прилику да види разне занимљиве иновације у понуди.
Милан Николић из Мрсаћа, који је до сада посетио међународне сајмове у Немачкој и Француској, где је стекао значајна искуства, захвалио је Граду на прилици да сазна који су то нови трендови на пољу пољопривреде. С обзиром на то да пољопривредници у нашој земљи углавном обрађују много мање површине, разлике у снази и величини машина које се користе у иностранству су огромне, али Николић сматра да ће му посета Сајму у Италији итекако омогућити да сазна нове савремене начине обраде земље које ће моћи да примени како би унапредио свој рад и производњу.
Посета Сајму пољопривреде у Верони организована је у складу са Програмом подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2023. годину на територији града Краљева и Решењем Градског већа града Краљева које је донето у oктобру 2023. године, а којим је дата сагласност за коришћење дела средстава за реализацију мере Подстицаји за промотивне активности у пољопривреди и руралном развоју. Циљ путовања је да пољопривредници са територије града Краљева добију прилику да виде како функционише пољопривреда ван Србије, као и које су то нове технологије, проналасци и достигнућа које инострано тржиште нуди.
Print Friendly, PDF & Email