Полагањем венаца на највећем краљевачком стратишту где је стрељано више хиљада грађана – Гробљу стрељаних 1941. године, Град Краљево је одао почаст невино страдалима поводом обележавања Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић истакао је да се данас, 22. априла, обележавајући национални Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, сећамо свих жртава, али обележавамо и Дан музеја жртава геноцида.

„Октобра 1941. године у Краљеву је стрељано барем 2.300 људи који су побројани по имену и презимену, по годинама старости, по занимању. То су људи који су имали своје породице, супруге, децу, родитеље. Били су радници Фабрике вагона и Фабрике авиона, али и краљевачки пекари, занатлије, професори“, подсетио је Терзић, па истакао:

„Међутим, нико од њих није стрељан због тога што је радио у фабрици или зато што је био занатлија, стрељани су зато што су били Срби и зато треба увек да се сећамо дана када се догодио геноцид над српским народом у Другом светском рату.“

„Када убијате један народ без обзира на године, занимања, место рођења, убијате их само зато што су Срби, то није ништа друго него геноцид и то треба јасно и гласно да кажемо“, поручио је Терзић.

Градоначелник је, подсетивши да је осим у Краљеву, геноцид над нашим народом извршен и у Крагујевцу, Јајинцима, Јасеновцу и Јадовну, истакао да је врло важно обележавати и 14. октобар, и 22. април, како се овај монструозан чин над српским народом не би никада заборавио.

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма је државни празник посвећен сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовечним убиствима током Другог светског рата. Цвеће и венце на хумке стрељаних, подно Грдичке косе, положиле су делегације Града Краљева, Рашког управног округа, Друге бригаде Копнене војске, Полицијске управе Краљево и борачка удружења…

Print Friendly, PDF & Email