Свет обележава Дан деце оболеле од рака сваког 15. фебруара, а Национално удружење родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР, традиционално организује хуманитарне скупове на градским трговима и шеталиштима широм Србије. Кроз своју кампању, Удружење подстиче – и појединце и компаније, на активно узимање учешћа у пројектима којима је циљ да, заједничким снагама, олакшавају храбрим малишанима и њиховим родитељима процес лечења.

На централном градском тргу у Краљеву, у оквиру кампање под називом „Бити херој“, постављен је хуманитарни штанд са препознатљивим НУРДОР артиклима –  лицидерским колачићима, шољама, оловкама које садрже семе нане и лаванде и могу се посадити, блокчићима и роковницима, као и промотивним материјалима и информативним флајерима о удружењу. Краљевчани су имали прилику да од родитеља деце која су се излечила и малих јунака добију информације како још могу да помогну, као и да купе артикле по симболичним ценама или да донирају новац.

Марија Митровић, мајка излеченог детета, члан НУРДОР-а и организатор акције поводом обележавања  Дана деце оболеле од рака у Краљеву, нагласила је да ће сав прикупљен новац бити намењен за изградњу НУРДОР Родитељске куће која је прекопотребна за бесплатан смештај деце која се лече од канцера.

„Поред смештаја, деци која се лече од рака је прекопотребна крв, јер им се крвна слика погоршава приликом хемиотерапија. Из тог разлога, у данашњој акцији учествују волонтери Црвеног крста Краљево који ће нашим суграђанима појаснити зашто је битно бити добровољни давалац крви“, истакла је Марија.

Према њеним речима, од 100 грађана, који су потенцијални даваоци, крв могу дати само три особе, док у регистру добровољних давалаца коштане сржи има свега 10.000 особа, па је изузетно важно говорити о добровољном давању крви и сржи и о томе како се на тај начин некоме може спасити живот.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и заменик градоначелника Вукман Ракочевић обишли су штанд НУРОДР-а и разговарали са малим херојима и њиховим родитељима о борбама које су прошли, али и могућностима да Град помогне овој хуманој организацији.

„Неопходно је пружити подршку малим борцима и њиховим родитељима у борби са канцером, али и помоћи оним родитељима чија су деца успела да се излече од малигних болести. Људи који, након што њихова деца победе ову болест, настављају да показују жељу за борбом и да пружају подршку другој оболелој деци јер, нажалост, деце којој треба помоћ је много, прави су пример хуманости и херојства“, нагласио је Терзић.

Како је истакао, једна од њих је и Марија Митровић која је, након што се њено дете излечило, наставила да пружа свесрдну подршку другим родитељима и њиховој деци у овој, тешкој, животној борби. Терзић је подсетио да је Марија прошле године добила Специјалну награду за подстицај хуманости „Миломир Главчић“ за племенитост, хумана дела и љубав која лечи, па поручио да сви треба да следимо њен пример залагања за помоћ малишанима оболелим од рака.

Градоначелник Краљева је истакао да је, поред практичне и емотивне подршке породицама, изузетно важна сарадња НУРОДР-а и Црвеног крста Краљево који заједно раде на буђењу свести јавности о значају давања крви и коштане сржи.

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР се, заједно са родитељима, волонтерима и јавним личностима, скоро две деценије, бори за већу видљивост питања малигних обољења код деце, подизање свести јавности о значају давања крви и коштане сржи, као и проблемима са којима се деца и млади оболели од малигних болести сусрећу, постизање већег сензибилитета друштвене заједнице, стварању подршке, начинима помоћи и пружања подршке.

Дан деце оболеле од рака, ове године, обележава се истовремено у двадесет градова у Србији, међу којима је и град Краљево. Са Трга српских ратника, млади краљевачки хероји излечени од рака симболично су пустили балоне у облику срца са слоганом „Бити херој“ у име сећања на оне који, нажалост, више нису са нама, али и у знак подршке малишанима који се лече.

Print Friendly, PDF & Email