Град Kраљево, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Републике Србије, трећу годину заредом, спроводи суфинансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама и становима. У циљу упућивања у процедуре и размену искустава из претходних година, а у сарадњи са Регионалном привредном комором Моравичког и Рашког управног округа, Град Kраљево организовао је састанак – инфо дан са извођачима радова на енергетској санацији породичних кућа и станова у просторијама Привредне коморе у Kраљеву.

Како је истакла Зорицa Сретеновић, енергетски менаџер града Краљева, од ове године постоји и неколико новина које олакшавају реализацију постојећих мера.

„Главна разлика је да је јавни позив за пријављене субјекте отворен, али нема рок, што значи да се не закључује док не потрошимо сва финансијска средства – 16.700.000 динара, која имамо, а када их потрошимо, можемо да тражимо додатна без новог јавног позива“, појаснила је Зорица Сретеновић.

Према њеним речима, за две недеље, од како је позив отворен, пријавило се једанаест извођача, а углавном се пријављују за све мере које се могу применити на стамбеним објектима.

„То су фасадне изолације, изолација тавана, замена столарије и котлова односно промена фосилних горива у гас или пелат, инсталација соларних панела или соларних колектора и најиновативније су топлотне пумпе. Грађани се највише распитују за столарију и фасаду, а још једна новина је да више нема бодовања, дакле  услов је само да особа која аплицира живи у датој кући или стану или да има сагласност власника имовине“, казала је Сретеновић.

Како је појаснила, држава односно Министарство рударства и енергетике добило је кредит са Светском банком који ће трајати до 2027. године, што значи да ће велики број грађана имати могућност да конкурише и добије средства.

„Још једна новина је да грађани могу конкурисати за једну или више мера истовремено пошто постоје пакети – основни, стандардни и унапређени. Основни пакет је изолација фасаде и столарије или изолација тавана и кровне конструкције, следећи ниво јесте да се унапреди систем за грејање, а унапређени пакет подразумева соларне панеле и топлотне пумпе“, појаснила је енергетска менаџерка, истакавши да су пакети повољнија опција него појединачне мере.

Према речима члана Уније сервисера климатизације Србије и власника ЗТУР „Боћо“ Бориса Чоловића, који је један од заинтересованих извођача радова, на састанку очекује да ће добити потребне информације које ће му омогућити да адекватно приступи конкурсу, као и да послови буду изведени како на задовољство корисника, тако и у складу са интересима државе и повећањем енергетске ефикасности.

Јавни позив за суфинансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама и становима који се односи на извођаче радова је тренутно у току, док ће јавни позив за све заинтересоване грађане бити објављен ускоро.

Print Friendly, PDF & Email