Поводом Дана града Краљева – Краљевдана, који се обележава на празник Преподобног Симона Монаха, првог српског краља Стефана Првовенчаног, на Свечаној седници Скупштине града, онима који су између два празника најзаслужнији што се Краљево по успеху и добру помиње, додељене су награде, признања и захвалнице.
Отварајући седницу, госте и добитнике, пожелевши им добродошлицу, поздравио је председник Скупштине града Ненад Марковић. Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је, уз фото и видео забелешке са терена, госте упознао односно подсетио на то шта се у нашем граду дешавало и променило на боље од последњег оваквог сусрета 7. октобра прошле године. Говорио је о томе шта је урађено, најавио оно што ће, уз помоћ државе, председника Републике Србије и Владе Србије, Град радити у наредном периоду.
„Данас меримо шта смо све урадили у току претходних 365 дана, које смо успехе остварили, колико смо путева изградили, колико мостова, колико је људи запослено у нашем граду и настојимо да покажемо шта су све наши успеси, али и да најавимо шта ћемо радити у наредних годину дана. Дан града Kраљева је празник за све нас, празник за наша јавна предузећа и установе, али и празник свих грађана града Kраљева, зато, драги Kраљевчани, срећан вам Kраљевдан“, поручио је градоначелник др Предраг Терзић.
Како је истакао, Kраљевдан треба да нас уједини, сабере и све заједно поведе ка развоју и напретку нашег Kраљева.
„У последњих 30 година највећи проблем и у Србији, као и у Kраљеву, била је незапосленост, а од 2016. до краја 2022. године у нашем граду запослило се чак 8.000 људи и први пут у последњих неколико деценија незапосленост није највећи проблем нашег града. Оно о чему смо годинама сањали – да људи који желе и хоће да раде, то могу и да остваре, данас је коначно јава. У наредном периоду ћемо радити на томе да зараде порасту и да сви Краљевчани имају плату за пристојан живот“, поручио је Терзић подсетивши, између осталог, и на то да је у нашем граду отворена кинеска фабрика „Пунаи“ односно обновљена некадашња Фабрика смолом и тером везаних опека „Магнохром“, која, како је додао, због аутоматизоване производње неће запошљавати онолико колико је запошљавао „Магнохром“, али ће производити и извозити ватросталне опеке, а писаће да их је произвела фабрика у Краљеву. Градоначелник је најавио и отварење ЛИДЛ-а почетком децембра ове године.
„Буџет је из године у године све пунији и имамо довољно средстава да улажемо у инфраструктуру, да градимо путеве, мостове, нове километре канализационе и водоводне мреже. Сваке године улажемо чак 179 милиона динара за асфалтирање путева на сеоском подручју, што су средства којима би могло бити изграђено 30 километара нових путева“, навео је Терзић истичући да Град настоји да подједнако напредује сваки његов део.
Он је казао и да ће, захваљујући председнику Републике, Краљево добити Дијагностички центар, за шта су завршена и усвојена планска документа, припремљена пројектно-техничка документација, а у изради је и последњи документ – пројекат за извођење, неопходан да би се комплетитрало све што је потребно да радови почну. Додао је и да ће бити завршен и најзначајнији пут – део Моравског коридора од Прељине до Адрана, деценијама сањан… Градоначелник је обраћање завршио речима захвалности.
„Хвала свима на свему што сте урадили да заједно живимо боље, хвала онима који су добили награде и признања јер су помагали наш град односно људима у нашем граду. Сви ми смо на истом задатку – напретку Србије и напретку Краљева“, поручио је Терзић приступивши потом, са председником Скупштине града, уручивању награда, признања и захвалница.
Октобарску награду града Kраљева коју додељује Скупштина града, овог 7. октобра, за достигнућа и научно-истраживачки рад у области медицине, примила је доктор медицинских наука Марија Миленковић, шеф Одсека реаниматологије при пријемном одељењу Ургентног центра Клиничког центра Србије. Она се, у своје, али и у име свих награђених, обратила.
„Велика је част стајати овде, пред вама, у родном граду и примити тако важно признање. Октобарска награда је част, али у исто време и одговорност која треба да нас опомиње, до краја живота, да треба још више да радимо и доприносимо нашем граду и да се трудимо да не изневеримо поверење које нам је указано, да с поносом свуда можемо да кажемо да смо ми Kраљевчани, а да је Kраљево наше и да смо ми ваши“, казала је, између осталог, добитница Октобарске награде, захваливши свима без којих њен пут до успеха не би био могућ и додала:
„Привилегија је и част бити у прилици да спасаваш животе. За нама су тешке године искушења и борбе против немани која је напала цео свет. Али, то су уједно и године које су нас подсетиле колико је важно да будеш човек човеку и да некоме помажеш. А у ствари, колико је важна кућа, породица, а с њом и сви они корени, којима смо се ми данас вратили.“
Специјалну награду за подстицај хуманости, названу по великом добротвору и донатору – „Миломир Главчић“, ове године Скупштина града Краљева је доделила Друштву добровољних давалаца крви Јавног комуналног предузећа „Путеви“ Краљево – за племенитост и хумана дела.
Звање почасног грађанина за 2023. годину понео је Хаџи Момир Бакрачевић – за дугогодишњу националну и међународну промоцију града Kраљева.
Удружење на чијем се челу налази, Удружење грађана „Пријатељство за нова времена“, добитник је овогодишње Дипломе заслужног удружења грађана града Краљева за 2023. годину.
Скупштина града Краљева је, за ову годину, Диплому заслужног грађанина доделила Kости Kоларевићу – за постигнуте успехе и афирмацију атлетског спорта, Радошу Раши Павловићу – за неговање традиције, постигнуте успехе и вишедеценијско трајање у музици, Јелени Раденковић – за пожртвованост у очувању породичних вредности и, постхумно, дугогодишњем начелнику Рашког управног округа Небојши Симовићу – за доброчинство и изузетан допринос у развоју града Kраљева.
Женски кошаркашки клуб „Kраљево“ овогодишњи је добитник Дипломе заслужне спортске организације града Kраљева – за врхунске резултате у кошарци и стварање репрезентативних асова.
Диплома заслужне образовне установе града Kраљева – за дугогодишњи успешан рад у образовању и остварене резултате на републичким такмичењима, додељена је Машинској техничкој школи „14. октобар“ из Kраљева.
И ове године, градоначелник Kраљева је доделио захвалнице – Kолу српских сестара Краљево – за хуманитарни, патриотски и културно-просветни рад, и Живодрагу Гајовићу – за вишедеценијски допринос позоришном животу града Kраљева.
Затварајући седницу, председник градске скупштине Ненад Марковић посебно је истакао да Град Kраљево већ годинама нема ни динар кредита.
У краћем програму који је пратио Свечану седницу Скупштине града Краљева, посвећену Дану града – Краљевдану, у Мултимедијалном центру „Кварт“, химном Србије, као и песмама „Зарудела зора на Морави“ и „Ој, Мораво, моје село равно“, представио се Национални хор „Авиа архангели“, под диригентском палицом магистра Војислава Спасића, а кроз седницу, госте је водио Ален Кнежевић.
ФОТО: Горан Шљивић
Print Friendly, PDF & Email