Краљевачки спортиста Вук Базић први је Србин коме је пошло за руком да се пласира у полуфинале Светског првенства за кајакашки подмладак које је одржано у Кракову ове године. Својим пласманом у полуфиналу дисциплине К1, млади талентовани кајакаш постао је 38. јуниор планете и тиме се уписао у историју српског слалома.

Вука Базића и његовог тренера, селектора репрезентације, Горана Јовановића, поводом овог веома значајног успеха, примио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић заједно са помоћником за спорт Милошем Симовићем и председником Спортског савеза Краљева Александром Даишевићем.

Како је истакао градоначелник, Краљево је град кошарке, одбојке, место које је изнедрило велики број одличних фудбалера и Црвене Звезде и Партизана, и репрезентативаца, али је и град кајака.

„Ми имамо дугу традицију кајака, из самог Краљева, из Ушћа, а Вук Базић је неко ко ту традицију наставља“, истакао је Терзић, подсетивши на то да се Вуков тренер Горан Јовановић квалификовао за Олимпијске игре 1992. године у Барселони, али због санкција међународне заједнице није у њима учествовао.

„Горан је своје знање пренео на младог Вука који је до сада чак пет пута проглашен за младог спортисту града Краљева у различитим конкуренцијама, а  и петоструки је првак наше државе. Вук представља државу и у јуниорској и у сениорској конкуренцији, учествује на европским шампионатима и светским првенствима, и иако има тек 17 година постао је узор младим кајакашима у нашем граду“, изјавио је градоначелник, пожелевши Вуку да низ медаља настави и на наредним првенствима која га очекују.

„Уверен сам да ће Вук, као и његов тренер Горан Јовановић, успети да се квалификује на Олимпијске игре и да ћемо сви заједно имати прилику да га дочекамо не као учесника, него као шампиона“, поручио је Терзић.

Према његовим речима, Град је увек спреман да помогне, да обезбеди финансијска средства како би спортисти могли да тренирају, а на њима је да остваре добре резултате и постигну жељени успех.

Помоћник градоначелника задужен за спорт Милош Симовић честитао је младом кајакашу на постигнутом успеху, али и његовом тренеру, клубу и породици који су значајна подршка и делом заслужни за његове успехе. Он је истакао да се Вуку Базићу предвиђала светла будућност још од првих корака које је начинио у овом спорту.

„Вук годинама показује изванредне резултате који се сада претачу у интернационалну сцену и захваљујући њему имамо чиме да се подичимо и да покажемо шта све из краљевачког кајака може да потекне и на европском и на светском нивоу. Поносан сам јер је Вук данас представник свих младих у Краљеву и пример свим будућим шампионима како један спортиста треба да представља свој град“, нагласио је Симовић.

Вук Базић захвалио је градоначелнику града Краљева, помоћнику градоначелника и председнику Спортског савезу Краљева на прелепом пријему и симболичним поклонима.

Како истиче, година му је прошла у изванредним резултатима, јер је остварио циљани успех за ову сезону пласиравши се у полуфинале на Светском првенству, а наредне године га очекује сениорско Европско првенство у Словенији и Љубљани, као и Светско првенство за јуниоре и млађе сениоре у Словачкој.

„Истрајност, упорност, труд и раду су битни, али и љубав према спорту којим се бавите“, поручио је Вук свим младим спортистима, истакавши да са вером у себе, мало спортске среће и пуно одрицања сваки труд се исплати.

Млади Краљевчанин кајаком је почео да се бави 2015. године, са свега девет година,  а све захваљујући манифестацији „Весели спуст“ на којој је сасвим случајно упознао кајакаше који су ишли у пратњи спусташа. На овогодишњем Светском првенству за јуниоре у Кракову, учествовала је 51 земља са више од 500 учесника, а  Вук Базић се међу њима изборио за 38. позицију. Прошлог викенда талентовани Краљевчанин освојио је титулу и на Првенству Србије у спусту – дисциплина српинт и тако постао троструки првак државе у појединачној конкуренцији  у дисциплинама класик, слалом и спринт.

Print Friendly, PDF & Email