Грађани Краљева су увек били наклоњени вредностима које промовише „Службени гласник“, није мањкало читалаца и купаца у књижари у краљевачкој Омладинској улици, али, у жељи да узврате и одуже се, осавремењивањем и унапређивањем, чинећи још пријатнијим боравак у књижари, како су истакли представници Јавног предузећа „Службени гласник“, Краљевчанима су даривали нови локал – нови храм књиге и културе, на новој локацији у централној шеталишној зони града.

Свечаном отварању књижаре у унапређеном и модернијем простору присуствовао је председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, као и директор „Службеног гласника“, некадашњи министар просвете, Младен Шарчевић, али и руководилац Школске управе Краљево, директори краљевачких основних и средњих школа, јавних предузећа и установа…

Како је истакао др Предраг Терзић, председник Привременог органа града Краљева, Шарчевић је, као мнинистар просвете, много помогао у развоју образовања у нашем граду, приликом изградње и реконструкције школа, фискултурних сала… Он је подсетио на то да су заједно положили камен темељац за нову зграду ОШ „Свети Сава“ у Рибници, засигурно једну од најлепших основних школа у Србији, да су у Адранима доградили објекат, обезбедили заједничка средства за реконструкцију фасаде Гимназије и Економско-трговачке школе, да је изграђена сала у Шумарској школи, као и да су и он, на несту градоначелника Краљева, и руководилац Школске управе Краљево и сви директори школа имали подршку Младена Шарчевића.

Нови допринос Краљеву, као директора ЈП „Службени гласник“, јесте књижара у репрезентативном објекту, који је у власништву Града, а „Службени гласник“ га закупљује.

„Многе едиције које су биле доступне само у већим градовима, сада су доступне и Краљевчанима. Поред великог броја издавачких кућа, које издају књиге које имају искључиво комерцијалну употребу, ‘Службени гласник’ чува нашу културу, традицију, издаје капитална дела српске историје, објављује дела наших књижевника. У кратком временском периоду успоставили су сарадњу са свим универзитетима у Србији, факултетима, институтима, академицима… Зато је данас ‘Службени гласник’ не само најзначајнији издавач у Србији, већ и чувар наше традиције, историје и културе. Сигуран сам да ће Краљево моћи да учествује у томе јер издаваће се и дела краљевачких аутора, а читаоци из Краљева и целог Рашког округа моћи ће, у самом центру града, да купе књиге које су им неопходне“, рекао је председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић.

Значај „Службеног гласника“ за нашу културу и просвету је велики. Књижара у Краљеву, пресељена у већи и условнији простор, биће регионални центар за многа мања места у окружењу у којима „Службени гласник“ нема књижаре.

Директор Младен Шарчевић је истакао да су током ове године отворили пет регионалних књижара, а наредне године планирају још седам. На отварању књижаре у нашем граду, он је издвојио неке од најзначајнијих активности предузећа, истакавши да су набавили и најновије машине.

„Радимо центар за дигитализацију јер ће се све више књига и часописа радити дигитално. У објекату у центру Београда, у Краља Милутина, покушаћемо  да направимо Лексикографски завод, што Србија никада није имала. У сусрет томе, објављујемо силна нова дела за следећу годину“, рекао је Шарчевић издвојивши Велики географски атлас Србије, капитално дело, српско-енглеска верзија, којим руководи географ академик Марковић из Новог Сада, а ту су и три декана, два ректора, један проректор, војни стручњаци, РГЗ… Како је додао, карте су добили, то је национални пројекат. Он напомиње да су исто урадили са Институтом за археологију, филозофским факутетима, одсецима и раде огроман лексикон археолошких налазишта Србије.

Такође, школама су припремили постере разних српских великана, из области природних и друштвених наука, ликовне и музичке уметности. Српску памет су, како каже, окупили на једном месту, Српску академију наука и уметности, Матицу српску… Радиће и специфичне обуке, нарочито за ниже разреде основне школе и за предшколце. Узели су цео програм Монтесори, који је едукативан метод учења и рада, и јако добар за малишане. Радиће обуке за наставнике и васпитаче, радићe литературу… Раде и велики пројекат који се односи на вина, винарије, виногорја Србије.

Један од пројеката на који је јако поносан, истакао је у Краљеву директор „Службеног гласника“ Шарчевић, јесте дигитализација „Новина сербских“. Како је навео, дигитализацијом добијају нови речник славеносрпско-српски и обрнуто, а онда и алат да на савременом српском, млађим нараштајима, одшптампају сва Доситејева дела или дела наших великана из разних области XVIII и прве половине XIX века.

Print Friendly, PDF & Email