У Влади Републике Србије потписан је оквирни споразум у трајању од четири године за избор најповољнијег понуђача за обављање авио-превоза на такозваним линијама у јавном интересу у ваздушном саобраћају које су утврђене одлуком Владе.

Национални авио-превозник Ер Србија, након завршеног тендера који је расписало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, биће оператер на авио-линијама које ће саобраћати са аеродрома „Морава“ у Краљеву и „Константин Велики“ у Нишу. Тендер, вредан четири милијарде динара, односио се на четири партије – градови у Европи, Истанбул, Тиват и Београд које подразумевају трасе на десет дестинација од којих ће три линије бити сезонске, у периоду од јуна до септембра, и седам линија које ће путницима бити доступне током целе године.

„Потписивање оквирног споразума ће омогућити свим грађанима Краљева али и другим житељима Рашког, Моравичког, Шумадијског и Златиборског округа да могу да путују до Истанбула, а током летњих месеци и до Тивта и Солуна. То ће поспешити туризам, омогућити даљи наставак економске сарадње и значити много развоју нашег града“, казао је Терзић, поручивши:

„После завршетка дела Моравског коридора, од Прељине до Адрана, који очекујемо крајем наредне године, Град Краљево ће бити тек трећи град у Србији који ће имати и аеродром и ауто-пут, што ће значити нови живот за наш Град, а у томе нам много помаже и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.“

Како је истакао министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, споразум за субвенционисање авио-линија са наша два домаћа аеродрома се разликује од претходних по томе што је потписан на четири године са могућношћу продужетка за још једну годину.

„Сви који лете из Ниша и Краљева односно суседних градова имаће сигурност да ће наредних пет година ове линије постојати, што је веома важно када је у питању планирање авио-саобраћаја. Субвенционисано је десет линија, три из Краљева и седам из Ниша, од чега су по две сезонске“, појаснио је министар.

Према његовим речима, Ер Србија је најбоља регионална авио-компанија, којом се држава поноси, јер, захваљујући снажном домаћем авио-превознику и добром авио-саобраћају, држава ће имати и развијенији туризам.

„Данас у Београду треба изградити три до четири хотела високе категорије како бисмо могли да испратимо потребе свих оних који овде долазе, а то ће се догодити и у Краљеву и Нишу, и на нама је да испратимо развој туристичких потенцијала и авио-саобраћаја. Оваква фреквенција авио-саобраћаја ће нам омогућити да развијемо не само Ниш и Краљево, већ и округе у којима се налазе“, казао је Весић.

Министар је најавио да ће до краја наредне године Краљево бити прикључено на мрежу српских ауто-путева преко Моравског коридора, јер ће део од Адрана до Прељине бити завршен до краја следеће године.

„У плану је и решавање текућих проблема на аеродрому ‘Морава’ како би било омогућено да знатно више авиона може да слеће, а заједно са Европском унијом крећемо у реконструкцију пруге Сталаћ – Краљево – Рудница, која ће бити реконструисана за брзине од 120 километара на сат, чиме ће Краљево бити на мрежи наших брзих пруга. Све ово ће отворити и могућност да се отворе и одређене комерцијалне линије, мимо ових субвенционисаних, о чему ћемо преговарати са Ер Србијом јер имамо доста захтева за летове према Бечу, како из Ниша, тако и из Краљева“, изјавио је Весић, па поручио:

„Министарство ће дати свој допринос да се број летова повећа, што ће значити већи број путника, туриста и самим тим већу зараду. Ауто-пут омогућава да људи брже дођу до аеродрома, да буду боље повезани, пруге омогућавају да путници из других крајева лакше долазе до аеродрома, зато је овај уговор само један део мозаика у том успешном развоју Србије када је у питању саобраћајна инфраструктура“.

Генерални диреткор Ер Србије изразио је велико задовољство што ће током наредне четири године ова комапнија моћи грађанима југозападне Србије да пружи своје услуге летења са краљевачког и нишког аеродрома, а како је истакао, заинтересовани грађани већ од данас могу резервисати карте за жељене летове који ће саобраћати са ова два аеродрома.

Изабрана авио-компанија дужна је да од 1. јануара започне летове током целе године на дестинацијама: Ниш – Франкфурт – Хан, Ниш – Kелн, Ниш – Љубљана, Ниш – Истанбул, Kраљево – Истанбул и Ниш – Београд, као и сезонске летове у периоду од јуна до септембра на дестинацијама: Ниш – Атина, Kраљево – Солун, Ниш – Тиват и Kраљево – Тиват.

Print Friendly, PDF & Email