У непосредној близини Манастира Вољавче, у селу Тавник надомак Краљева, приводе се крају радови на изградњи потпуно новог моста на месту где је стари мост, који је представљао вишегодишњи проблем за мештане овог краја, потпуно уништен услед бујичних поплава. Радове на изградњи новог моста обишао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са члановима Градског већа и представницима Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“ и ЈКП „Путеви” Краљево.
Градоначелник је подсетио на то да град Краљево, после Београда, има највећу површину у Србији, а самим тим и највећу дужину водотокова првог и другог реда.
„Поплаве су краљевачки крај захватиле и 2014, 2016, 2017, 2019, 2020, а и претходне, 2023. године. Уз помоћ Републике Србије смо успели да добијемо укупно 125 милиона динара и изградили смо мостове у гружанском крају. Сви ти мостови, у Витановцу, Чукојевцу, Годачици, Гледићу, успели су да издрже све наредне поплаве јер су грађени у складу са пројектно-техничком документацијом и највишим стандардима градње“, појаснио је Терзић.
Према његовим речима, када се изгради неки мост и притом се испоштују сви стандарди, он траје деценијама, али када се сагради мост без било какве папирологије, мислећи да ће да траје годинама, онда се догоди да прва већа вода однесе мост и да мора да се гради изнова.
„Град се свих ових година труди да све мостове гради поштујући струку и њихове ставове, у складу са пројектно-техничком документацијом, и то су мостови који ће трајати. Мост у Тавнику поред Манастира Вољавче је грађен у складу са свим прописима, а вредност радова је 22 милиона динара. ′Пут-инвест′ је радове извео пре рока и уверен сам да ће ово много значити свим мештанима Тавника, али и онима који долазе у сам манастир“, казао је градоначелник.
Терзић је истакао да ће Град Краљево, заједно са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, изградити још десет мостова на својој територији.
„Мост који се налази у Ковачима, у Улици Петра Лековића, који је у најлошијем стању, приоритет је за градњу. Мост на Товарници у Месној заједници Драгосињци, као и мостови у Сирчи, Витановцу, Лешеву, Раваници и Милаковцу, односно сви они мостови који су оштећени у поплавама, а који су грађени у претходном периоду без пројектно-техничке документације, биће изграђени“, навео је Терзић, па поручио:
„Некада, можда, није било ни довољно средстава, људи су се сналазили и правили мостове онако како су знали и умели. Сада ћемо то радити на другачији начин, у складу са свим стандардима. Надам се да ће ови мостови трајати деценијама и да ће их користити садашњи становници Тавника, али и мала деца, и она која ће тек бити рођена.“
Према речима директорке Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“ Марице Мијајловић, почетком новембра 2020. године исходована је грађевинска дозвола за мост код Манастира Вољавче и за још један мост који је у непосредној близини. Средства су опредељена 2023. године Програмом уређивања, након чега је расписана јавна набавка у новембру, а уговор је додељен у децембру 2023. године.
„Извођача ′Пут-инвест′ Нови Сад увели смо у посао 15. јануара 2024. године и, иако је крајњи рок 24. април, мост је 95 одсто завршен већ сада, заједно са приступним саобраћајницама, уређењем речног корита испод моста и самим мостом, који је распона 12 метара, ширине 7,2 метра, а коловоз је ширине пет метара. Овакав мост је и те како користан не само мештанима, већ и онима који долазе да посете Манастир Вољавчу, а уједно смо решили један од многих проблема које имамо услед појаве бујичних вода“, казала је директорка Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“, истакавши одличну сарадњу са извођачем радова, о чему сведоче постигнути резултати.
Представник новосадске фирме „Пут-инвест“ Владо Радановић истакао је да су као извођачи, с обзиром на значај објекта и проблеме које су узроковале бујичне воде, одговорно приступили радовима и потрудили се да обавезе испуне и пре задатог рока од 100 календарских дана. Радановић је захвалио градоначелнику Краљева на указаном поверењу и изразио наду да ће грађани овог подручја бити задовољни изведеним радовима.
На радост свих мештана Тавника, али и свих посетилаца Манастира Вољавче, до краја априла нови друмски бетонски мост ће бити потпуно завршен.
Print Friendly, PDF & Email